Бившият енергиен министър, областният лидер на ИТН за Благоевград,Александър Николов

...
Бившият енергиен министър, областният лидер на ИТН за Благоевград,Александър Николов
Коментари Харесай

Областният лидер на ИТН -Благоевград Ал. Николов с обвинение за отказа да се плаща в рубли към „Газпром“


Бившият енергиен министър, регионалният водач на Има Такъв Народ за Благоевград,Александър Николов е упрекнат, че не е било признато предлагането на „ Газпром “ да се заплаща за доставки на газ в рубли, сподели за Българска телеграфна агенция юристът му Ина Лулчева. Тя беше с Николов в Националното разследване, където той престоя към половин час.

„ Обвинението се свежда до това, че в последна сметка България не се съобрази с изнудванията от „ Газпром “ и Русия “, сподели Николов пред медиите.

Три длъжностни лица са с повдигнати обвинявания по отношение на „ Булгаргаз “, оповестиха на брифинг от прокуратурата. Оттам показаха, че доказателствата по случая са в огромен размер. Според събраните досега данни, вредата за „ Булгаргаз “ ЕАД, настъпила от закононарушенията, възлиза на над 88 млн. лв. за края на месец април и май 2022 година Сумата е изчислена от движимости лица.

Разследването е по няколко линии, главно те са били ориентирани по отношение на образуването на публична позиция на „ Булгаргаз “ за препоръчаната скица на заплащане за доставки на газ от „ Газпром “ по контракта, изминал в края на предходната година.

Бившият енергиен министър Александър Николов е упрекнат за умишлена занемареност и по тази причина, че не е направлявал някогашния шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов. Той има също обвиняване за занемареност. Заместникът на Николов – Данаил Николов е упрекнат за закононарушение по работа. Според проверяващите той е превишил властта и правата си, за да набави полза за комерсиално сдружение „ М. “ ЕАД. Тримата обвинени са с наложена прокурорска мярка „ Подписка “.

Досъдебното произвеждане е формирано на 30 август с разпореждане на прокурор от градската прокуратура въз основа на материали, постъпили от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и след преценка, че съдържат задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

Според прокуратурата, според повдигнатото обвиняване вследствие на умишлената занемареност и закононарушението по работа е било застрашено осъществяването на отговорностите на „ Булгаргаз “ ЕАД в сходство с лицензията за социална доставка на природен газ за територията на Република България за период от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, като единствен за територията на страната ни публичен снабдител на природен газ и по този начин е било сложено в риск осъществяването на отговорностите на лицензианта да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

На 3 април Николов сподели, че има входирано публично искане за заплащане в рубли на природния газ. Той напомни, че позицията на Европейския съюз (ЕС) е, че сходно нещо няма по какъв начин да се случи и Европейски Съюз няма по какъв начин да се поддава на изнудване. В договорите сред сътрудниците ясно е написан методът на заплащане и той не включва заплащане в рубли, разясни тогава Николов.

В края на април тогавашният министър председател Кирил Петков съобщи, че доставките са спрени от 9 часа на 27 април, откакто държавното управление е било известено миналата вечер.

Също на 28 април бе обявено, че всички страни от Европейски Съюз са се съгласили, че няма да заплащат на Русия директно в рубли за газовия си импорт.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР