Бившият директор на френското външно разузнаване Бернар Бажоле е обвинен

...
Бившият директор на френското външно разузнаване Бернар Бажоле е обвинен
Коментари Харесай

Шпионски скандал за изчезнали 15 млн. евро избухна във Франция

Бившият шеф на френското външно разузнаване Бернар Бажоле е упрекнат за съучастничество в хипотетично изнудване на предприемач за 15 млн. евро.

Това оповестява Le Monde в свое следствие, което разкрива поредност от съмнителни дейности на управлението на френската Главна дирекция за външна сигурност от 90-те години насам.

Информацията на Le Monde твърди, че в продължение на повече от век службата е разполагала със конфиденциален фонд, който през днешния ден би трябвало да възлиза на десетки милиони евро. Главната му цел е била да е разполагаем на силите за сигурност при ексклузивен случай, в случай че още веднъж се стигне до държавен колапс както по време на Втората международна война.

Парите са вложени и спестявани с десетилетия, само че в края на 90-те стартират проблемите.

Службата прави несполучлива инвестиция в компания, която банкрутира - с цел да спасят парите, те подписват договорка с предприемача Ален Дюменил, който се съгласява да стане мажоритарен притежател на компанията.

Той твърди пред Le Monde, че " ненапълно по случайност " е получил опция да ръководи секретния фонд при започване на 2000-те години.

Бивш банкер с швейцарско и френско поданство, Дюменил ръководи няколко компании в разнообразни сфери - първокласни артикули, недвижими парцели, медии и други Името му е забъркано в няколко правосъдни процеса, в това число за фалиране на компания и за търговия с вътрешна информация.

Le Monde цитира трима високопоставени държавни чиновници, съгласно които предприемачът е присвоил част от парите на разузнаването посредством противозаконни финансови схеми.

Дюменил отхвърля да носи виновност, само че 15 млн. евро, за които тайната работа има искания, към този момент ги няма.

В опит да си върнат парите, хората от управлението на Външното разузнаване стартират да ползват " ексцентрични " ограничения - по този начин се стига и до обвиняването против някогашния топ-разузнавач Бернар Бажоле.

През 2016 година предприемачът Ален Дюменил е спрян от гранични служители на реда на летище Роаси край Париж. Той твърди, че е отведен от двама секрети сътрудници в цивилни облекла, които заплашват него и фамилията му с физическа разпра, в случай че не възвърне изчезналите милиони.

Бернар Бажоле, който по това време управлява службата, споделя, че е оторизирал интервенцията, само че не и заканите против Дюменил. Целта на диалога сред сътрудниците и предприемача, съгласно него, е била да се направи връзка с Дюменил, който другояче бил мъчно откриваем.

През окотомври 2022 година обаче против Бажоле е повдигнато обвиняване за съучастничество в опит за изнудаване и за " случайно нарушаване " на персоналната независимост на Дюменил от страна на длъжностни лица.

73-годишният Бернар Бажоле оглавява разузнаването сред 2013 и 2017 година Дипломат от кариерата, той е някогашен дипломат на Франция в Йордания, Босна и Херцеговина, Алжир и Афганистан. Координатор е на службите за сигурност по време на президентския мандат на Никола Саркози.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР