Бившият депутат от Продължаваме промяната Александър Ракшиев е бил официален

...
Бившият депутат от Продължаваме промяната Александър Ракшиев е бил официален
Коментари Харесай

Пловдивският ексдепутат Александър Ракшиев представлявал криптопирамидата Nexo под тепетата

Бившият народен представител от " Продължаваме промяната " Александър Ракшиев е бил формален представител на криптобанката Nexo за Пловдив. Той е завеждал отдел „ Продажби ” и е провел продуктови презентации под тепетата. На събитията са били канени хора с финасови благоприятни условия, като са им предлагани извънредни предложения за работа с финансовата компания. 
Прочетете още
Ракшиев бе народен представител от Политическа партия в 47-мото Народно заседание и претендент за 48-то в листата на Пловдив - град. В момента е първа запаса.

" Важното е обществото да има споделено чувство кое е разрешено, кое не, да има надзор, съблюдаване на разпоредбите " споделя Ракшиев в едно от предизборните си изявленията. 

Интересно дали продължава да мисли по този начин след днешната акция на прокуратурата, в която  Министерство на вътрешните работи, ДАНС и непознати сътрудници, удариха офисите на Nexo в София. След като предходната година ФБР подгони финансовата пирамида в Съединени американски щати, в този момент следствието към този момент се води и в България.

Подозренията са, че притежателите, отпред с някогашния народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев, са основали интернационална финансова пирамида, като са привличали вложители в криптовалути с нереално високи лихви. Ужилването може да се окаже най-голямото в света с българско присъединяване, тъй като от Nexo се хвалят, че са управлявали активи за над 12 милиарда $!

94 милиарда $ оборотни средства са минали за последните 5 години през " Нексо ", компания за криптовалута, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева. Тя даде брифинг пред публицисти, откакто следователи, ГДБОП, ДАНС започнаха интернационална интервенция против огромна скица за финансови закононарушения, пране на пари и нарушавания на интернационалните наказания против Русия.

Основните уредници и активност са в България. 300 души работят по тази акция - 35 следователи, чиновници на ДАНС, жандармерията и Столична дирекция на вътрешните работи. Досъдебното производството е под управлението на Софийската градска прокутура, сподели Сийка Милева.

" В момента текат дейности по следствието и разпити на очевидци в Националната следствена работа. На територията на столицата се организират дейни дейности по следствието за обезвреждане на противозаконна незаконна активност на криптобанката " Нексо ". Тази банка е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното произвеждане, че главните уредници на тази активност са български жители и главната активност е от територията на България ", сподели Милева. По нейни думи клиент на платформата е лице, което публично е оповестено за финансиране на терористични актове.
Предстои да се посочи на кого ще бъде повдигнато обвиняване. Според проверяващите криптобанката е работила посредством голям брой регистрирани търговски сдружения, голямата част от които представляват пощенски кутии, т.е. кухи компании. 
Оперативната активност на компанията е била реализирана от българската столица, а инвеститори са били приканвани да влагат в биткойни и други типове криптовалути, с обещания за висока рентабилност. Лихвите, които вложителите щели да получават, неведнъж надвишавали тези на типичен банкови институции и разнообразни брокерски къщи. 

Проверката за активността на криптокомпанията у нас е почнала преди няколко месеца, откакто непознати служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Англия и Съединени американски щати, наказания по отношение на съветски банки, както и на компании и жители от Руската Федерация.

Компанията " Nexo " e oснована и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тренчев е някогашен народен представител от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на шефа и ръководител на УС на Фондация " ХелпКарма "  Константин Кръстев, който бе упрекнат от Софийска градска прокуратура в длъжностно заграбване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на " ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева.

Собственици на Nexo не са в България, настояват източници от службите. Съмненията са, че точно те от дълго време не са в България или в страни от Европейския съюз.  Разследващите разполагали с данни, че са станали жители на Обединените арабски емирства посредством вложения . Те закупили парцели за милиони. Със сигурност измежду тях бил Антони Тренчев.      

През септември м.г. осем американски щата започнаха офанзива против криптобанката Nexo. Според американската телевизия CNBC(link is external) щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт настояват, че Nexo е предложила на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги записва като скъпи бумаги и да предостави необходимите доклади. Без достъп до тези финансови доклади, съгласно щатските регулатори, вложителите не биха могли да вземат осведомени капиталови решения. Осемте щата настояват още, че Nexo е внушила на вложителите, че е лицензирана и записана платформа. 

Това не са първите юридически проблеми за Nexo. През 2020 година група клиенти от Калифорния съди крипто компанията поради ликвидирането на техните позиции в клиптовалутата Ripple. Отделно компанията води дълготраен юридически спор с третия от съоснователите - Георги Шулев. От Nexo прецизираха пред " Сега ", че Върховният съд на Англия и Уелс се е произнесъл в интерес на Nexo още на 1 юли 2022 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР