Бившият държавен секретар на САЩ заяви, че идващата администрация на

...
Бившият държавен секретар на САЩ заяви, че идващата администрация на
Коментари Харесай

Кисинджър предупреди Байдън: Конфликтът между САЩ и Китай може да прерастне във война

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати съобщи, че идващата администрация на Байдън би трябвало да работи бързо за възобновяване на линиите за връзка с, които са се разпаднали през годините на Тръмп или ще рискуват рецесия, която може да прерасне във боен спор. За това оповестява БГНЕС.
„ Ако няма някаква основа за някакви взаимни дейности, светът ще попадне в злополука, сравнима с Първата международна война “, сподели Кисинджър по време на откриващата сесия на форума за нова стопанска система Блумбърг. Той сподели, че военните технологии, които се оферират през днешния ден, ще създадат сходна рецесия „ даже по-трудна за управление “ от тези от предходни столетия.
„ Америка и Китай в този момент от ден на ден се насочват към борба и организират своята дипломация по конфронтационен метод “, сподели 97-годишният Кисинджър в изявление за основния редактор на Блумбърг пюз Джон Миклетуейт. „ Опасността е, че ще настъпи някаква рецесия, която ще надвиши реториката до действителния боен спор “
Дипломатът, който проправи пътя за историческото пътешестване на президента Ричард Никсън до Китай през 1972 година, съобщи, че се надява, че споделената опасност от пандемията COVID-19 ще даде опция за политически полемики сред двете страни, когато Байдън встъпи в служба на 20 януари.
„ Ако можете да разглеждате Коронавирус като предизвестие, в смисъл, че на процедура всяка страна се оправя значително самостоятелно, само че дълготрайното му решение би трябвало да бъде на някаква световна основа “, сподели Кисинджър, „ това би трябвало да се прегледа като поука. "
Отношенията сред Съединени американски щати и Китай са в най-долна точка от десетилетия, макар че двете страни реализираха комерсиална договорка „ първа фаза “ при започване на годината. Оттогава пандемията на вируса, която стартира в Ухан, Китай, стана световна, убивайки повече от 1,3 милиона души и смазвайки стопанските системи по целия свят.
Докато президентът Доналд Тръмп ускори рецензиите си към Китай, обвинявайки го за разпространяването на вируса и жертвите в Съединени американски щати, всяка от страните също форсира ходове, които другата счита за враждебни.
Миналата седмица репресиите на Китай за автономията на Хонконг продължиха, защото чиновниците там дисквалифицираха депутатите, считани за незадоволително лоялни към Пекин. Американски чиновници осъдиха гибелта на политиката „ една страна, две системи “, която оказа помощ на Пекин да ориентира връзките си със Запада в продължение на едно потомство.
След рецензиите Съединени американски щати постановиха нови наказания, като не разрешиха вложения в 31 китайски компании, които съгласно Вашингтон се управляват от армията на страната.
 Хенри Кисинджър ще посредничи сред Съединени американски щати и Русия Хенри Кисинджър ще посредничи сред Съединени американски щати и Русия
Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър ще бъде медиатор в връзките сред Съединените щати и Русия. Новият американски пре...
„ Тръмп има по-конфронтационен способ на договаряния, който не можете да прилагате за неопределен срок “, сподели Кисинджър. В началото на мандата на Тръмп „ за него беше значимо да подчертае дълбоката угриженост на американците по отношение на развиването на международната стопанска система, която не е уравновесена. Мисля, че беше значимо това да се подчертае. Но от този момент бих предпочел по-диференциран метод. "
Бързата ерозия на връзките през тази година значи, че Китай и Съединени американски щати вървят към нова студена война, сподели Кисинджър, добавяйки, че двете страни би трябвало да " се спогодят, че какъвто и да е различен спор да имат, те няма да прибягват до боен спор. "
За да реализират това, Съединени американски щати и Китай би трябвало взаимно да основат „ институционална система, посредством която някой водач, на който нашият президент се доверява, и някой китайски водач, на който президентът Си се доверява, са избрани да останат във връзка между тях от името на своите президенти “, сподели той.
Отношенията с Китай могат да преобладават във външнополитическата стратегия на администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън. Очаква се да търси способи за понижаване на напрежението в области, в това число бъдещето на 5G технологията, експанзионизма на Китай в Южнокитайско море и изчезващата автономност на Хонконг.
Докато Байдън има десетилетия опит в връзките с Китай, тонът му взе по-сурова посока по време на президентските избори. Той постоянно подлага на критика безапелационната политика на Китай в своя район, както и репутацията на Пекин в региона на правата на индивида, даже определяйки президента Си Цзинпин като „ палач “ по време на спор през февруари.
 Кисинджър желал Съединени американски щати да нападне Куба Кисинджър желал Съединени американски щати да нападне Куба
Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър упорствал за военна инвазия в Куба в средата на 70-те години на предишния век и з...
„ Разбира се, има разлики по въпроса за правата на индивида “, сподели Кисинджър на въпрос какво повече може да направи Китай за възстановяване на връзките. „ Важно е всяка страна да разбере чувствителността на другата и не безусловно да реши казуса, а да го облекчи до степен, в която е вероятен по-нататъшен прогрес. “
Си употребява тирада предходната седмица, с цел да призове страните да засилят съдействието и да заобикалят спорове, даже когато политиките му сложиха Китай върху конфронтационен курс със Съединени американски щати, а Китай предходната седмица поздрави Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис за успеха им на изборите.
„ Съединените щати и Китай в никакъв случай не са се сблъсквали със страни с мащаб, който е почти еднакъв на този на другия “, сподели Кисинджър. „ Това се случва за първи път. И ние би трябвало да заобикаляме превръщането му в спор и да се надяваме да докара до някои инициативи за съдействие. ”
Преглеждайки някои от предложенията на Байдън във връзка с Китай, Кисинджър прикани за нерешителност, когато го попитаха за концепцията за създаване на коалиция от демокрации, която да мери сили с Пекин.
„ Мисля, че демокрациите би трябвало да си сътрудничат на всички места, където техните убеждения го разрешават или диктуват “, добави той. „ Мисля, че коалиция, ориентирана против избрана страна, е неразумна, само че коалиция за попречване на рискове е нужна, когато казусът го изисква. “
 Макрон: Европа се нуждае от суверенитет в защитата даже с новото държавно управление на Съединени американски щати Макрон: Европа се нуждае от суверенитет в защитата даже с новото държавно управление на Съединени американски щати
Европа към момента се нуждае от лична самостоятелна и суверенна отбранителна тактика, даже при новото държавно управление на Съединени американски щати, което може да...
В последна сметка, сподели Кисинджър, водачите на двете народи би трябвало да признаят, че виждат едни и същи проблеми доста друго и това оцветява техния метод към диалозите.
„ Американците имат история с релативно непрестанен триумф “, сподели той. „ Китайците имат доста дълга история на повтарящи се рецесии. Америка има щастието да се освободи от непосредствени рискове. Китайците нормално са заобиколени от страни, които са проектирали тяхното единение. "
Европа все по-често ще се оказва в конкуренцията сред Съединени американски щати и Евразия, добави Кисинджър.
„ Европа е котва на американската външна политика през целия интервал след Втората международна война “, сподели той. „ Въпросът за тях в този момент е дали при еволюцията на връзките с други елементи на света те няма да се опитат да играят изцяло самостоятелна роля. “
Форумът за нова стопанска система се провежда от Bloomberg Media Group, поделение на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News. Сред другите посетители са съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс, Стивън Шварцман, ръководител, съосновател и основен изпълнителен шеф на Blackstone Group Inc., и Крис Кемпчински, президент и основен изпълнителен шеф на McDonald`s Corporation.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР