Бившият брокер на ценни книжа Яни Драгов не се отказва.

...
Бившият брокер на ценни книжа Яни Драгов не се отказва.
Коментари Харесай

"Смарт органик" излиза на борсата на 11 ноември. Какво да очакваме

Бившият брокер на скъпи бумаги Яни Драгов не се отхвърля. След финансовата рецесия и борсовия провал от 2008 година година той напуща финансовия пазар, навлизайки в напълно различен бранш - произвеждане и дистрибуция на биохрани. През 2009 година основава " Смарт органик ", в 2015 година направи първи опит да я качи за търговия на борсата, само че с неразбираеми претекстове тогавашното управление на КФН не я позволи. Тогава Драгов и екипът му вземат решение да я развиват посредством банково и различен тип финансиране, което в оня миг стартира да става много по-атрактивно поради ниските лихви. Днес, шест години по-късно, " Смарт органик " към този момент е на прага на борсата - този път с утвърждение от БФБ за листване на пазара за напредък BEAM.

Компанията, която е най-големият производител и дистрибутор на биопродукти и органични храни в България, ще направи своето първично обществено предложение на борсата на 11 ноември. " Смарт органик " продава от енергийни барчета до снаксове под разнообразни марки, като към 70% от производството на компанията се изнася в над 50 страни. Един от най-известните й марки са барчетата Roobar, извънреден вносител е и на растителните меса на американската компания Beyond Meat.

Според самостоятелния доклад на сдружението за 2020 година приходите са над 35 млн., като чистата облага е към 4.9 млн. лв.. Консолидираните данни са малко по-високи - доходи 36.86 млн. лева с чиста облага 5.02 млн. лева Според обновената финансова прогноза, качена на уеб страницата на медиатора по емисията " Карол ", се чака приходите тази година да са 57.6 млн. лева (9.7 млн. лева печалба), а през 2022 година 68 млн. лева, а чистата облага да е съвсем 13 млн. лева
На границата
Планираното обществено предложение ще се организира на BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market), основания преди няколко години пазар за напредък на дребните и междинните предприятия, като задачата на " Смарт органик " е да набере спомагателни 3 млн. евро капитал, какъвто е и лимитът на BEAM. " Целта на първичното обществено предложение е да наберем запас за покупка на добре прочут конкурентен бранд за питейни заведения и суперхрани в Германия, както и да стартираме градеж на нова индустриална база ", споделя Яни Драгов. В момента компанията има производствни и складови бази в Княжево, като над тях има общо построени и слънчеви паркове 480 kW мощ. Планира се следващата година да бъде построена база и в Божурище.

" Смарт органик " е и част от наклонността през последната година-две на борсата и на обособения й пазар за напредък BEAM да излизат компании от нови и забавни стопански браншове - технологии ( " Телелинк бизнес сървисис ", " Биодит " ), започващи новаторски бизнеси ( " Илевън кепитал ", " Син карс ", " Импулс I " ) и други. Освен че върнаха част от интереса към борсата и финансирането през нея, тези компании привлякоха интерес и от страна на дребни вложители.
Източник: Капитал
По време на IPO-то " Смарт органик " ще предложи 310 хиляди нови акции в ценови диапазон от 15.25 и 18.90 лева за акция, което значи, че компанията се цели набраните средства да са сред 4.7 млн. и 5.86 млн. лева Това значи да доближи пазарна капитализация сред 157 и съвсем 200 млн. лв.. Подобна висока оценка би я сложила паралелно до компании като " Телелинк БС ", който обаче има доста по-високи консолидирани доходи и облага.

Процедурата ще стартира с преимущество за самостоятелните вложители, като сред 9:30 и 10:10 ч. ще се одобряват единствено поръчки за до 2000 акции на разположение. При триумф на емисията " Смарт органик " ще се трансформира в първата компания от промишлеността с биохрани на BEAM пазара.
Новите храни
Органичните биохрани и енергийни снаксове и питиета се трансфораха от нововъзникваща промишленост в бранш с непрекъснати темпове на напредък през последните години. " Индустрията, обвързвана с органичните храни и питиета, е бързо разрастваща се все още ", разяснява пред " Капитал " Красимира Паунина, изпълнителен шеф на ръководещото сдружение " Селект асет мениджмънт ". Според Паунина през последните години се следи " относително непрестанен растеж " освен в Съединени американски щати, само че и в Европа. " Съгласно обществени данни годишният ритъм на напредък на световно равнище на промишлеността доближава приблизително 16.4% за интервала 2014 - 2020 година, което несъмнено притегля вниманието на вложителите ", прибавя Паунина.

Високата конкуренция световно обаче се отразява в маржовете на фирмите от бранша. " Органичните храни са част от главните потребителски артикули. Сектор, който се характеризира с маржини на облага под междинните ", разяснява пред Капитал " Ивайло Томов ", основен капиталов управител в " София интернешънъл секюритис ". " Въпреки това вложителите го възприемат като предпазен заради обстоятелството, че търсенето на тези артикули не е толкоз сензитивно към икономическия цикъл ", прибавя Томов, съгласно който не се чака " един към момента нишов бранш като органичните храни да притегли необикновен интерес (от инвеститорите) сега ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Туризъм 3 Компании 1 Отбрана 2 Медийна сергия 3 Енергетика 1 Транспорт 2 Отбрана 3 Туризъм Растеж по време на пандемията
Именно фактът обаче, че търсенето на биохрани и органични артикули се усили през пандемията, потвърждава устойчивостта на относително новия бранш. " Дори през миналата пандемична 2020 година по данни на OTA (Organic Trade Association) американският пазар на органични артикули бележи годишен растеж с 12.4%, преминавайки за първи път прага от 60 милиарда $ доходи от продажби ", споделя Красимира Паунина. Доказателство за това са и приходите на " Смарт органик ", които бележат растеж над 16%, до момента в който облагата се повишава на самостоятелно равнище с над 88% през 2020 година и с съвсем 60% на консолидирано.

Красимира Паунина чака промишлеността да продължи да се развива позитивно в близко бъдеще поради " увеличените интерес и угриженост за опазването на околната среда ", както и " все по-мащабното осъзнаване на вредите за здравето от нездравословния метод на живот и несъразмерната консумация на така наречен junk food ". Въпреки това Паунина отбелязва и част от компликациите пред пазара като " към момента относително високите крайни цени за потребителите и относително по-краткия период на валидност на продукцията спрямо елементарните храни и питиета ".
За кого е " Смарт органик "
Индивидуалните вложители ще са с преимущество при започване на аукциона на 11 ноември. Според Ивайло Томов IPO-то е по-подходящо за дребните вложители. " Очаквам по-висок интерес от самостоятелните вложители. Институционалните ще имат по-ограничен достъп поради размера на компанията и ниската ликвидност на БФБ. Това е рисков фактор, към който самостоятелните вложители не са толкоз чувствителни ", споделя пред " Капитал " Томов. Ако бъдат записани всички 310 хиляди акции, то свободно търгуваният размер ще е малко над 3%, което би лимитирало и влизането на огромни вложители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР