Бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс, който подаде оставка

...
Бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс, който подаде оставка
Коментари Харесай

Таймс: Бен Уолъс опитал да спре доставка на хеликоптери от САЩ

Бившият английски министър на защитата Бен Уолъс, който подаде оставка в четвъртък, се опитал да анулира поръчка за доставката на американски хеликоптери Chinook за въоръжените сили на кралството, преди да напусне поста. Това оповестява вестник The Sunday Times, като отбелязва, че дейностите на Уолъс са предизвикали дипломатически скандал, в който са забъркани посланиците на двете страни, съобщи ТАСС.

Според изданието на 10 август Уолъс е изпратил писмо до американския си сътрудник Лойд Остин, в което се споделя, че Лондон се готви да преразгледа съглашението за придобиване на 14 тежки военнотранспортни хеликоптера от концерна Boeing. По това време въпросът към момента се обсъждал от английското държавно управление и дефинитивно решение не било взето. Според източник на вестника в английското държавно управление сходен ход се счита за нездравословен за връзките със Съединени американски щати и някои членове на кабинета го считат за опит да се " раздразнят американците ".

През юли Уолъс изрази обществено неодобрение от позицията на Белия дом, който не поддържа кандидатурата му за поста общоприет секретар на НАТО, само че близки до ексминистъра изрично отхвърлиха да има връзка сред проваленото предопределение и въпроса за доставката на хеликоптерите Chinook.

Източникът на изданието изясни, че Уолъс от дълго време бил песимистичен към този контракт, изключително откакто цената му се нараснала с £500 милиона ($630 милиона), достигайки £2,3 милиарда ($2,9 милиарда). Имало спорове дали страната, която има най-големия флот от транспортни самолети измежду европейските членки на НАТО, който към този момент разполага с 60 Chinooks, се нуждае от нови хеликоптери от този вид. Освен това бил повдигнат въпросът дали капацитетът на въоръжените сили на Кралството в региона на връзките, логистиката и сателитните технологии е задоволителен за дейно осъществяване на специфични интервенции с новите хеликоптери. Противниците на купуването им предложили спестените средства да бъдат употребявани за закупуване на по-леки и евтини хеликоптери или няколко френски транспортни самолета Airbus A400M Atlas.

Британският дипломат в Съединени американски щати Карън Пиърс се намесил и предизвестил премиера Риши Сунака, че изоставянето на американски хеликоптери е „ неприятна концепция “. Сътрудниците на премиерския кабинет трябвало да успокоят посланика на Съединени американски щати в Лондон Джейн Харли, който се опитал да обясни обстановката.

Бен Уолъс, който оглавяваше Министерството на защитата от лятото на 2016 година, разгласи още през юли, че има намерение да напусне кабинета. Тогава министърът означи, че е изтощен от политиката и стресиращата работа, макар че доста медии допуснаха, че отводът на Съединени американски щати да го поддържат за поста общоприет секретар на НАТО, макар опитите на Сунак да реализира това от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, е изиграл решаваща роля.

Уолъс, който е служил във военното разузнаване, бе сменен тази седмица от някогашния началник на Министерството на енергетиката и въглеродния неутралитет Грант Шапс, който няма боен опит.

Повече от година Уолъс оглавяваше рейтинга на най-популярните политици от ръководещата Консервативна партия, само че поредно отхвърляше да се включи в борбата за поста министър-председател. Нарастването на известността му в кралството и отвън него беше улеснено от дейната позиция, която той зае по въпроса за даването на помощ на Украйна.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР