Бившият австрийски вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата“

...
Бившият австрийски вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата“
Коментари Харесай

Австрия съди за корупция бивш вицеканцлер и крайнодесен лидер

Бившият австрийски вицеканцлер и водач на крайнодясната „ Партия на свободата “ Хайнц-Кристиан Щрахе се изправи през днешния ден пред Виенския углавен съд по обвинявания в корупция. Прокуратурата твърди, че Щрахе е прокарал лобистка корекция в закон против първокласна отмора и партийно подаяние.

Хайнц-Кристиан Щрахе краткотрайно слезе от политическата сцена след аферата „ Ибиса “ - преди две години фрагменти със скрита камера документираха, по какъв начин някогашният вицеканцлер дава обещание атрактивни публични поръчки на съветски олигарх против преодоляването на най-тиражния австрийски вестник.

Завърналият се в това време в политиката някогашен водач на крайната десница е разследван освен по тази спекулация, само че и по обвиняване, че е обезпечил достъп до милиарди евро от държавен здравен фонд на притежател на клиника за пластична хирургия.

Прокуратурата разполага с разменени текстови известия, които потвърждават недвусмислено корупционна процедура. Има и доказателства, че Щрахе и брачната половинка му са били възнаградени с първокласна отмора на остров Корфу, а партията на Щрахе - с 10 хиляди евро партийно подаяние.

Ако съдът във Виена признае Щрахе за отговорен, той може да получи сред три и пет години отнемане от независимост.

 Хайнц-Кристиан Щрахе
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР