Бившите управляващи накараха институциите, гражданите и бизнеса да изработят антикризисни

...
Бившите управляващи накараха институциите, гражданите и бизнеса да изработят антикризисни
Коментари Харесай

Премиерското раздаване на пари вече е мръсна приказка

Бившите ръководещи накараха институциите, жителите и бизнеса да изработят " антикризисни " условни рефлекси тъкмо като кучетата на Павлов. Щом настъпи някаква рецесия и министър председателят Борисов се качи в джипката, всички стартират да потриват ръце и да чакат великодушието му.

В интерес на истината, шансът спохождаше част от тях просто по този начин - без да са създали задълбочени планове на потребностите си, без да съчинили даже неясно сходство на финансова аргументация. Повечето от надяващите се обаче по този начин и не се усетиха кой знае какъв брой подкрепени. Защото парите им или не идваха - поради бюрокрацията на ГЕРБ, или пристигаха чак когато никой нямаше потребност от тях.

 

Временното антикризисно мятане на пачки си остана запазена марка на ГЕРБ. Ето за какво в ролята си на съпротива, те не стопират да роптаят, че новите ръководещи не раздават пари за щяло и за нещяло. И да наливат масло в огъня на публичното неодобрение, предлагайки непрекъснато да се отпускат помощи... защо ли не.

И защото високите сметки за ток не подминаха даже храмовете Господни, опозицията побърза да се застъпи и за тях. И това по никакъв начин не е случайто, тъй като водачът на ГЕРБ продължава да показва отявлено благоговение към религиозните храмове, а и три папи са го милвали в главата, въпреки всичко.

Спомените за представителите на Българската православна черква, участващи в държавните съвещание по времето на Борисов към момента са пресни. Помним и бюджетните екстри, с които

Той ощастливи владиците от Светия синод

- било за градежи на църкви, било за заплати на свещеници, било за покриване на нечии режийни разноски. Днес обаче църквите и манастирите се оказаха измежду най-силно засегнатите от скока на цените в енергетиката. И защото част от сметките минаха и отпътуваха чутовните 40 000 лева на месец, от БПЦ не помниха за буйно прокламираната си финансова самостоятелност и потърсиха " стотинките " на страната.

Енергийната комисия в Народното събрание отхвърли предлагането на ГЕРБ да бъдат обезщетени общини, църкви, лечебни заведения, социални домове, детски градини, транспорт заради високите сметки за електрическа енергия.  " За " предложението гласуваха седмина народни представители, " Против " нямаше, а всички останали (общо 12-има на брой) се въздържаха. ГЕРБ искаше министрите на енергетиката и на финансите да изготвят механизъм за компенсиране в цялостен размер на разликата сред прогнозната пазарна цена, избрана с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 юли 2021 година, и средномесечната пазарна цена, избрана на " Пазар ден напред " на платформата на Българската самостоятелна енергийна борса.

Депутатите желаеха цената на силата, заплащана от избрани небитови консуматори, да не е по-ниска от тази, избрана от КЕВР с посоченото нагоре решение. Това трябваше да се отнася за: общини, общински предприятия и търговски сдружения, включително детски градини и ясли, старешки домове и други общински обществени заведения;

обектите от член 12, алинея 3 на Закона за вероизповеданията;

лечебни заведения и болнични заведения; университети и учебни заведения, в това число студентски общежития; музеи, библиотеки читалища театри и други културни обекти. Предложението беше обезщетителният механизъм да работи шест месеца от 1 януари тази година.

От ръководещата коалиция нарекоха концепцията популизъм. Възникна и спор какъв брой би коствала предлаганата мярка, като бяха изказани съмнение в диапазона сред 150 и 200 милиона. На полемиката участваха омбудсманът Диана Ковачева, представители на църквата и общините. Според ГЕРБ обезщетенията в размер на 100% от надценката се постановат, защото публични структури не съумяват да си покриват сметките за ток. А съгласно опозицията цената на тока ще засегне индиректно жителите посредством тези публични институции. Митрополит Антоний уточни, че Българската православна църква не е подмината от високи сметки, някои от храмовете не могат да си платят тока.

" Храмовете да бъдат причислени към битов ток, тъй като не са индустриални предприятия ", сподели митрополит Антоний. Същото желаеха и от Сдружението на общините, тъй като

повече от половината градове към този момент са с ограничавания

поради ценовата рецесия.

Религиозните храмове и обществените домове - учебни заведения и детски градини, лечебни заведения и други, да бъдат приравнени на семействата и върнати на контролирания пазар, предложиха също от ГЕРБ-СДС. 

От 1 юли 2021 г.  обаче небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, са задължени да изберат своя снабдител на свободния пазар на електрическа сила. Това е част от либерализацията на пазара и последваща стъпка е излизането на битовите консуматори на свободния пазар. В момента плановете сега са цялостната либерализация да се случи до 2025 година. Така че това предложение е мъчно изпълнимо и разумно то

беше отхвърлено от болшинството в енергийната комисия .

Второто припомняне, че смелото разпределяне на средства се оказа нож с две остриета, ни споходи тия дни. По линия на Национален осигурителен институт и Сребърния фонд, несъмнено.

Освен пенсията за февруари, Националният застрахователен институт ще изплаща още три добавки: 60 лева - поради корона пандемията; доплащане до постигане на декемврийските равнища с самостоятелен размер за всяка пенсия; доплащане за януари - за постигане до размера на декемврийската пенсия с размер на февруарското доплащане.

Допълнителните заплащания се вършат, така като ковид добавките бяха понижени от 120 на 60 лв.. И по тази причина през януари немалка част от пенсионерите получиха по-малко пари от декември.

Че огромна част от пенсионерите живеят с извънредно незадоволително средства е безспорен факт. Няма две отзиви и по другия въпрос - че за обществени домове, лечебни заведения и учебни заведения

енергийната рецесия може да се окаже пагубна,

тъй като и те са на индустриален ток.

Живият живот обаче учи, че един път дадените " на ръка " средства мъчно се взимат. Вместо това, по-логично би било да се подходи по този начин, че обстановката на изнемога да бъде трайно преодоляна. А в изискванията на рецесия да има механизъм за справяне с проблемите. Към това към този момент се стреми ръководещото болшинство. Но и вътре в обединението би трябвало да удържат на популистките пориви, сходно на случая, в който се подхлъзнаха по ГЕРБ с мораториума върху цените на тока, парното и водата за семействата е реалност. В противоположен случай проблемите остават, а подмятането на трохи продължава да се разминава с визиите за съответна помощ. Защото, с изключение на по предизборно време, то не работи.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР