Бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в

...
Бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в
Коментари Харесай

Досиетата Пандора разтърсиха света: Кои са българските политици?

Бивши и сегашни държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища - това е следващото разобличаване на Международния консорциум на проверяващите публицисти този път наречено - " Досиетата Пандора ", което раздруса света.
Още по тематиката
В следствието вземат участие към 600 публицисти от 117 страни. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във притежание на Международния консорциум на проверяващите публицисти. Тези документи разкриват същинските притежатели на над 29 000 офшорни компании и тясната връзка сред секрети офшорни покупко-продажби и световната финансова политика.

В следствието са забъркани 35 сегашни и някогашни държавни водачи и над 330 политици и високопоставени държавни чиновници от 91 страни. В листата са още милиардери, известни персони, религиозни водачи и наркотрафиканти, които са укривали вложенията си в първокласни жилища, парцели на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век.

Кои са българите в досиетата " Пандора "?

" Първо би трябвало да проучим информацията от " Pandora Papers " (досиетата " Пандора " ) и по-късно сигурно ще има реакция, обявиха от Министерския съвет у нас.

В изследването на Международния консорциум на проверяващите публицисти попадат към 200 българи, двама от които са известни политици от предишното, сподели Атанас Чобанов, основен редактор на проверяващия уебсайт BIRD.bg пред БНР.

" Две са значимите политическите български лица в тези досиета. Не мога да кажа имената. Скоро ще ги публикуваме. Свързани са с партии, които са управлявали и са част от така наречен подмолно ръководство. Предстоят забавни разкрития и мисля, че ще надхвърлим милиард лв. за нашите политици, изнесени в офшорки ", сподели Атанас Чобанов, основен редактор на проверяващия уебсайт BIRD.bg пред БНР.

Той посочи, че " Досиетата Пандора " са като Панамските досиета, само че по-мащабни и с повече документи, и с съществуването на повече политически лица ".

" Това са лица, обвързани с властта, със международните финанси, с така наречен хайлайф на човечеството , който крие активите си с в офшорни зони. На Запад имаме Тони Блеър, на Изток - президентът на Украйна - Зеленски, който е оперирал с офшорни компании преди да стане президент и ги е трансферирал след това на най-близкото си обграждане.

Имаме министър председател министър на Чехия - Андрей Бабиш, който е милиардер, който си е купил палат във Франция не с очевидни, а със скрити през офшорка милиони. Имаме и в Африка, в Пакистан, кралят на Йордания със 100 милиона $ в Съединени американски щати, по време, в което страната получава помощи. Имаме и ръководещото семейство на Азербайджан, което е накупило за 400 милиона паунда парцели в Лондон.

Списъкът е дълъг и не на настоящи политици. Втората вълна от следствието ще е и на някогашни политици, там ще са и българските фигуранти.

Сръбският финансов министър с 24 жилището на БГ Черноморието

Документите, до които са стигнали публицистите от сръбската мрежа за проверяваща публицистика КРИК в границите на интернационалния план " Документите Пандора " потвърждават, че министърът на финансите Синиша Мали е бил притежател на 24 първокласни жилището на българското крайбрежие, написа белградският вестник " Данас ".

Като притежател на две офшорни компании на английските Вирджински острови Мали е купил 23 жилището и още един на свое име.

Когато през 2015 година публицистите от КРИК разкриха, че могъщият тогава кмет на сръбската столица Синиша Мали е купил 24 жилището в българския черноморски курорт " Свети Никола ", той се разгневи и упрекна публицистите от КРИК в неистина.

" Ако установите, че съм притежател на който и да е от тези жилища - ваши са. Ще получите ключ в същия миг ", сподели той на публицистите от КРИК на специфична конференция, която свика поради оповестените от тях данни.

Разкритието, че Мали е купил тези недвижими парцели, провокира бурни реакции в сръбското общество. Стойността им възлизаше на към пет милиона евро, неведнъж повече от законните му доходи, показва КРИК на уеб страницата си.

Мали призна, че е купил един апартамент, този, който е на негово име.

Черногорския президент Джуканович и сина му в " Пандора "

Най-новите документи в плана " Документите Пандора " разкриват, че Мали е бил притежател и на двете офшорни компании, купили другите 23 жилището, написа " Данас ".

Президентът на Черна гора Мило Джуканович и синът му Блажо Джуканович са сключили през 2012 година секрети контракти за ръководство на активи, скрити зад комплицирана мрежа от свързани компании от Англия, Швейцария, Британските Вирджински острови, Панама и Гибралтар, а синът на черногорския президент се възползва от тази конструкция, с цел да образува две скрити компании с филиали в Лондон и Черна гора. Това заяви черногорската неправителствена организация Мрежа за одобряване на неправителствения бранш (MANS), представена от белградския вестник " Вечерне новости ".

Публикуваната информация е получена от световното проучване за офшорните покупко-продажби " Документите Пандора ", в което са включени 12 милиона документа от 14 офшорни организации. Семейството на Джуканович е сключвало покупко-продажбите си през панамската адвокатска канцелария АЛКОГАЛ (ALCOGAL), в чиято документи MANS е разкрила заверени копия на контракта за основаване на тръстове, подписан от Мило и Блажо Джуканович на 21 юни 2012 година с компанията CM Skye 2 (PTC) Limited, записана на Британските Вирджински острови.

Тръстове съгласно черногорското законодателство не съществуват, а в офшорните зони нормално те се употребяват за укриване на същинските притежатели на имущество. Основателят на тръста трансферира собствеността върху друго лице или компания. В контракта за учредяването на тръстовете, който остава прикрит за обществеността и не се показва пред нито една институция, се показва кой има изгода от разпореждането или продажбата на посоченото в тях имущество. От изтеклите документи се вижда, че Мило Джуканович е формирал тръста " Виктория " (Victoria Trust), a синът му Блажо - тръста " Кейпкастел " (Capecastel Trust). В договорите е посочен минималният организационен влог и е конкретизирано, че в тях може да бъде импортирано имущество във всеки един миг, както от страна на учредителите, по този начин и от други лица. Тръстовете са основани за период от 80 години, а ръководещата ги компания е упълномощена да купува и продава компании и недвижими парцели от името на семейство Джуканович, да открива нови компании и банкови сметки, да взима заеми и да прави разнообразни други действия, показва в известието си Мрежата за одобряване на неправителствения бранш (MANS), представена от " Вечерне новости ".

Кремъл отхвърли " безпочвените изказвания "

Кремъл дефинира като безпочвена оповестената вследствие на огромно журналистическо следствие информация, че няколко души, близки до съветския президент Владимир Путин, имат благосъстояние, укрито в офшорни компании, съобщи Франс прес.

В случая става дума просто за набор от изцяло неоснователни изказвания. Когато се появят съществени изявления, отнасящи се до съществени неща, тогава ще ги вземем под внимание, сподели пред публицисти представителят на съветското президентство Дмитрий Песков. Не разбираме по какъв начин тази информация може да се счита за надеждна, акцентира още той.

Говорителят на Кремъл сподели, че единственото, което се набива на очи в " Документите на Пандора " е разкриването на ролята на Съединени американски щати като най-голямата в света офшорна страна, съобщи ТАСС. Песков посочи, че Кремъл не е видял никакви кой знае какви материали за " скрити благосъстояния " на хора от обкръжението на президента Путин.

Публикуваното през вчерашния ден от Международния консорциум на проверяващите публицисти следствие " Документите на Пандора ", заимствайки наименованието от древногръцкия мит за " кутията на Пандора ", е направено с присъединяване на към 600 публицисти.

Според МКРЖ Светлана Кривоногих - показана от съветски медии като някогашна държанка на президента Путин, през 2003 година е придобила апартамент в Монако на стойност 4 милиона $ посредством офшорни сметки. През ноември 2020 година съветският проверяващ уебсайт " Проект " заяви, че Кривоногих имала връзка с Путин през 90-те години на предишния век и началото на новия и през тези години натрупала голямо благосъстояние. подред " Проект " двамата имат щерка Елизавета, родена през 2003 година

Кремъл към този момент отхвърли изказванията на " Проект ", като през ноември 2020 година ги назова " провокации " и долнопробна публицистика.

През юли 2020 година " Проект " беше разгласен за " нежелателен " от съветското министерство на правораздаването и по този метод активността му беше де факто неразрешена. Сайтът си сътвори име в съветската медийна среда с помощта на следствията си за корупция измежду съветския хайлайф. Той разгласява по-специално дълги следствия за извънредно богатите сътрудници на Путин.

МКРЖ твърди, че различен доближен на съветски президент - Пьотър Колбин, е обвързван с доходоносна офшорна компания, в която взе участие и олигархът Генадий Тимченко, другар на президента.

В следствието на МКРЖ се твърди също по този начин, че Константин Ернст - основен изпълнителен шеф на съветския ефирен Първи канал, е придобил по подозрителен метод голям имот в Москва посредством офшорна компания.

Кралят на Йордани: Не съм купил първокласни парцели с публични средства

Йорданският крал Абдула Втори отхвърли да е направил нещо неправилно, като е купил първокласни парцели в чужбина. Сделките са били държани в загадка от съображения за сигурност, посочи той и сподели, че за тях не са употребявани публични средства, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на кралския замък.

Разследването е открило, че съветници са помогнали на Абдула да сътвори над 30 офшорни компании от 1995 до 2017 година , посредством които той е купил 14 недвижими парцела на стойност над 106 милиона $ в Съединени американски щати и Англия.

" Тези парцели не са оповестени заради съображения, свързани със сигурността и поверителността, а не заради мистериозност или опит да бъдат прикрити, както настояват известията ", съобщи кралският замък.

Според изказването " ограниченията за опазване на поверителността са от решаващо значение за длъжността на държавен глава, каквато заема Негово величество ".

Разкритията слагат Абдула в много неуловко състояние. Тази година неговото държавно управление беше забъркано в скандал, откакто неговият полубрат и някогашен престолонаследник Хамза упрекна ръководещите в корупция и непросветеност. Кралят настоя, че е жертва на " злоумишлен скрит план ", сложи Хамза под домакински арест и изправи пред съда двама някогашни близки сътрудници.

В Малайзия и Пакистан да изиска парламентарни диспути и оставки

Главният опозиционен водач в Малайзия прикани информацията от журналистическото следствие " Документите на Пандора " да бъде разисквана в Народното събрание, откакто стана ясно, че някогашният финансов министър и няколко сегашни високопоставени чиновници може да са забъркани с офшорни компании, основани в данъчни убежища, съобщи Асошиейтед прес.

Ануар Ибрахим изиска спор по този " неотложен въпрос, защото са упоменати някои огромни имена в страната ". Ибрахим назова някогашния финансов министър Даим Заинудин и сегашния началник на финансовото ведомство Тенгку Зафрул Азиз и трима други политици.

" Смятам, че това е от публичен интерес, тъй като се загатват и имената на политически фигури от държавното управление и опозицията ", написа Ибрахим във Facebook.

Зафрул, който е банкер и който стана финансов министър предходната година, разгласява пък изказване, в което споделя, че е завършил връзките си със упоменатите в следствието холдинговата компания и банка през 2010 година Банкерът уточни, че обмисля да заведе дело против осведомителния портал " Малайзиякини - единствената медия в страната, посочена като участник в следствието на Международния консорциум на проверяващите публицисти.

Пакистанската съпротива пък през днешния ден прикани министър-председателя Имран Хан да подреди министрите от кабинета и техни сътрудници, упоменати в " Документите на Пандора ", да подадат оставка и против тях да стартира следствие, съобщи Ройтерс.

Сред цитираните в следствието има и над 700 пакистанци, измежду които са няколко души от държавното управление на Хан , споделиха пакистански публицисти, взели участие в следствието. Финансовият министър Шаукат Тарин, който е измежду посочените в следствието пакистанци, сподели за телевизия " Джио ТВ ", че всеки може да бъде разследван, в това число и той самият. Той обаче отхвърли да е направил нарушаване.

Резултатите от следствието бяха оповестени през вчерашния ден вечерта от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ). Той е основана във Вашингтон мрежа от кореспонденти и медийни организации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР