Бившата шефка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши е извикана

...
Бившата шефка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши е извикана
Коментари Харесай

Румъния вика Кьовеши на разпит в деня, когато ще я избират за европейски главен прокурор

Бившата шефка на румънската антикорупционна организация Лаура Кьовеши е извикана на разпит в Румъния в деня, в който би трябвало да бъде в Брюксел за присъединяване процедурата за избор на европейски основен прокурор. Кьовеши се счита за любимец в конкуренцията, макар че румънските управляващи водят акция против нея с всевъзможни вероятни средства.

Румънските прокурори желаят да разпитат Кьовеши по дело за връщането от Индонезия в Румъния на Николае Попа - финансов шеф на Националния капиталов фонд, който през 2000 година ощети 300 000 инвеститори, напомня.

Пред румънското радио "Европа " Лаура Кьовеши споделя, че ще пътува до Брюксел и няма да се откаже от кандидатурата за европейски основен прокурор. Тя е призована като обвинена в корист със служебно състояние, взимане на рушвет и лъжесвидетелстване. Кьовеши изяснява, че е подала молба във Върховния съд за отсрочване на разпита, защото към този момент има самолетен билет за Брюксел и счита да отиде на чуването в Европейския парламент.

Според нея призовката за разпит е "опит за прекъсването й в процедурата " по желание на европейски основен прокурор. Тя припомня, че има шансове за поста и е претендентът, класиран преди всичко от комисията по избора. Западноевропейските медии към този момент оповестиха, че румънката от маджарски генезис се употребява с поддръжката на Германия и Франция, които са подготвени да поддържат нея, а не своите претенденти.

Лаура Кьовеши разяснява, че за 24 години стаж в прокуратура тя в никакъв случай не е била разследвана дисциплинарно или наказателно и не е имала проблеми. Тя признава обаче, че следствието в Румъния ще сътвори проблеми с доверието към нея и ще се отрази на кандидатурата й за Европейската прокуратура.

"Разбира се, че започването на наказателно гонене е направено, с цел да бъда блокирана в тази процедура, а не с цел да бъде открита истината ", сподели Кьовеши пред радио "Европа ".

Междувременно министърът на правораздаването на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писма до своите европейските сътрудници, в което показа в мощно неподходяща светлина Кьовеши. Румъния, която е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, прави всичко по силите си, с цел да блокира избора на Кьовеши.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР