Бивш софтуерен инженер на Google е обвинен от правителството на

...
Бивш софтуерен инженер на Google е обвинен от правителството на
Коментари Харесай

Като на филм - инженер на Google от Китай е откраднал стотици тайни файлове

Бивш софтуерен инженер на Гугъл е упрекнат от държавното управление на Съединени американски щати в кражба на търговски секрети, свързани с развиването на изкуствен интелект, до момента в който редом е работил за две китайски компании.

Твърди се, че обвиненият китайски жител е откраднал повече от 500 поверителни файла.

Линвей Динг, прочут също като Леон Динг, е задържан в Калифорния, по четири обвинявания в кражба на федерална комерсиална загадка, всяко от които може да докара до 10 години затвор, в случай че бъде потвърдена пред съд.

Това не е сюжет от филм, а действителност, за която най-големият софтуерен колос в света остава кьорав месеци наред.

Делото против 38-годишния Динг беше оповестено на конференция на Американската асоциация на юристите в Сан Франциско, Калифорния, от основния прокурор Мерик Гарланд.

Гарланд, дружно с други ръководители на правоприлагащите органи, неведнъж е предупреждавал за опасността от китайски стопански шпионаж и за опасенията за националната сигурност, подбудени от напредъка на изкуствения разсъдък и други разрастващи се технологии.

Информацията, в чието изнасяне Динг е упрекнат, е обвързвана с инфраструктурата на центровете за суперкомпютърни данни на Гугъл, които се употребяват за хостване и образование на огромни модели на изкуствен интелект.

Според обвинителния акт Динг е бил нает от Гугъл през 2019 година и в отговорностите му на младши чиновник е влизало създаването на програмен продукт.

Твърди се, че през май 2022 година той е почнал да качва информация, съхранявана в мрежата на софтуерния колос, в персонален акаунт в Гугъл. Това неоторизирано деяние е траяло близо една година.

Междувременно Динг е прекарвал по няколко месеца в Китай, където работил за Beijing Rongshu Lianzhi Technology - започваща софтуерна компания, която се е свързала с него.

В обвинителния акт се споделя, че Динг е пътувал до Китай, взел участие е в срещи с вложители на компанията и се е опитвал да набере капитал за нея.

Разследващите откриват по-късно, че в този интервал от време китайският жител е основал и е станал изпълнителен шеф на своя лична компания, наречена Shanghai Zhisuan Technology. Тя е била с фокус върху изкуствения разсъдък и машинното образование.

Според прокурорите Динг в никакъв случай не е казвал на Гугъл за работата си в другите две компании.

Китаецът подава оставка на 26 декември м.г. от софтуерния колос.

Три дни по-късно чиновници на Гугъл научават, че той се е показал като основен изпълнителен шеф на една от китайските компании на инвеститорска конференция в Пекин.

Впоследствие Гугъл още веднъж се усъмнява във към този момент някогашния си чиновник и одитира историята на активността му обратно във времето.

Длъжностните лица преглеждат и фрагменти от видеонаблюдение, които демонстрират, че различен чиновник е сканирал баджа за достъп на Динг в постройката на Гугъл в Съединени американски щати, където той е работил, с цел да наподобява, че Динг е бил там в моменти, когато в действителност се е намирал в Китай.

Гугъл прекратява достъпа на някогашния си чиновник до мрежата и заключва преносимия компютър му, а при търсене в историята на мрежовата му интензивност открива неоторизираните му качвания на данни в персонален профил.

През януари ФБР претърсва дома на обвинения и иззема електронните му устройства, съдържащи над 500 файла с поверителна информация, която съгласно управляващите е откраднал от Гугъл, написа Associated Press.

Говорителят на Гугъл Хосе Кастанеда съобщи, че компанията има " строги защитни ограничения за попречване на кражбата на нашата поверителна комерсиална информация и търговски секрети ".

Главният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд сподели в изказване в сряда, че Линвей Динг се е опитвал да се обогати, като е работил скрито за компании, които са " търсели преимущество в софтуерната конкуренция за изкуствен интелект ".

" Министерството на правораздаването няма да толерира кражбата на изкуствен интелект и други напреднали технологии, които биха могли да изложат на риск националната ни сигурност ", добави още Гарланд, представен от BBC.

Реакция пристигна и от шефа на ФБР Кристофър Рей.

По думите му, дейности на Динг " са последната илюстрация на това до каква степен ще стигнат фирмите в Китай, с цел да откраднат американските нововъведения ".

През последните години Съединени американски щати и Китай водят сериозна комерсиална борба, като и всяка от двете страни се пробва да завоюва конкурентно преимущество пред другата.

Отношенията сред Вашингтон и Пекин мощно се утежниха по време на ръководството на американския президент Джо Байдън - Китай и Съединени американски щати си постановиха нови търговски бариери, в това число ограничавания върху износа на компютърни чипове.

Компании от Китай попадат и под американските наказания против Русия поради войната ѝ в Украйна.

През последните седмици висшестоящи чиновници на американското правосъдно министерство сигнализират за заплахата задгранични съперници да употребяват технологиите за изкуствен интелект, за уязвяване на Съединени американски щати.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР