Бивш служител на източногерманската тайна служба Щази ще се изправи

...
Бивш служител на източногерманската тайна служба Щази ще се изправи
Коментари Харесай

Насрочиха съдебен процес срещу бивш агент на Щази, обвинен за убийство в Берлин през 1974 г.

Бивш чиновник на източногерманската загадка работа Щази ще се изправи през март пред съд поради убийството на полски жител в Берлин преди 50 години, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Делото против 79-годишния мъж от Лайпциг е планувано за 14 март в съд в Берлин, сподели говорителка на съда пред ДПА.

Берлинската прокуратура заяви в средата на октомври, че е повдигнала обвинявания против някогашния чиновник на Щази. Той е упрекнат в това, че на 29 март 1974 година е прострелял полски жител в Източен Берлин на железопътната гара " Фридрихщрасе ", служила за граничен пункт със Западен Берлин.

Според обвиняването, повдигнато повече от три десетилетия след рухването на Берлинската стена, мъжът е умъртвил 38-годишната си жертва " с целеустремен изстрел в гърба от скрита позиция ".

По това време упрекнатият е бил част от оперативна група на министерството на държавната сигурност на Източна Германия, по-известно като Щази, и е имал задачата да " обезврежда " поляка, се споделя в обвинителния акт. Непосредствено преди този момент 38-годишният поляк е изискал позволение от полското посолство да премине в Западен Берлин, с цел да емигрира в Съединени американски щати.

Според прокуратурата следствието не е постигнало никакъв прогрес до 2016 година, когато е открит основен материал от архива на Щази.

Първоначално се считало, че става дума просто за случай на причиняване на гибел, което не може да бъде квалифицирано като ликвидиране, като от това следвало, че наказателното гонене на дееца следва да бъде прекъснато по отминалост с приключването на 30 години от осъществяването на закононарушението.

Опирайки се обаче на новите данни по случая, прокуратурата понастоящем счита, че осъщественото действие дава отговор на критериите за " вероломно ликвидиране " по немското право – ликвидиране, при което жертвата не подозира, че ще бъде нападната и не може да се отбрани.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР