Бивш командир на Вагнер арестуван в Норвегия за опит за връщане в Русия

...
Норвежката полиция арестува бивш командир на наемническата група Вагнер по
Коментари Харесай

Норвежката полиция арестува бивш командир на наемническата група Вагнер по подозрение, че се е опитал да премине незаконно границата обратно в Русия, след като потърси убежище в Норвегия по-рано тази година, каза адвокатът на мъжа в събота.

Андрей Медведев, който избяга от Русия през януари през арктическата й граница с Норвегия, описа как е бягал, докато руските пазачи са стреляли по него. Той е говорил за времето, когато се бие в Украйна като част от групата Вагнер.

Полицията каза в изявление късно в петък, че мъж на около 20 години е бил задържан за опит за незаконно пресичане на руската граница, но не назова името му. Служител от местната полиция във Финмарк отказа да разкрие самоличността на арестувания.

Преминаването на границата с Русия е разрешено само на определени места.

Но арестът на Медведев се дължи на недоразумение, каза норвежкият му адвокат Бринюлф Риснес пред Ройтерс.

„Той беше там, за да види дали може да намери мястото, където премина (в Норвегия през януари). Той бил спрян, когато бил в такси. Той никога не е бил близо до границата... Никога не е имало намерение да пресече границата (с Русия)“, каза Риснес.

андрей медведев CNN видео

По време на пристигането си в Норвегия Медведев каза, че търси убежище, защото се страхува за живота си, след като стана свидетел на убийството и малтретирането на руски затворници, докарани на фронтовата линия в Украйна.

Неговото бягство през януари нашумя по света като рядък пример за избягал в западна страна, докато твърди, че се е сражавал за Русия като наемник във войната в Украйна.

Но през май той каза във видео, публикувано в YouTube, че иска да се върне в Русия, въпреки че смята, че това може да представлява риск за живота му, описвайки себе си като „някакво момче в голяма игра“, което вече не иска да бъда част от.

Риснес каза, че Медведев има право да се върне в Русия, ако иска, но че „трябва да се случат много промени“, за да се върне безопасно.

През април Медведев беше осъден в Норвегия за участие в баровски бой и за носене на въздушно оръжие, но беше оправдан за извършване на насилие срещу полицията. Тогава той каза, че гледа към бъдещето и се надява да получи убежище.

Основателят на Вагнер Евгений Пригожин беше убит на 23 август, когато частен самолет, използван от него, се разби при необясними обстоятелства, само два месеца след като той изпрати за кратко своите наемници да напредват към Москва в пряко предизвикателство срещу руския истаблишмънт.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР