Бивш инженер на Ford предлага система за индивидуално принудително пълнене

...
Бивш инженер на Ford предлага система за индивидуално принудително пълнене
Коментари Харесай

Турбокомпресор на всеки цилиндър

Бивш инженер на Ford предлага система за самостоятелно наложително пълнене на всеки цилиндър в моторите с вътрешно горене, оповестява Car and driver. Според Джим Кларк, отговарял за създаването на 6- и 8-цилиндровите мотори на Синия овал, счита, че разполагането на самостоятелни турбокомпресори в оптималната непосредственост до изпускателния колектор е ключ към повишението на успеваемостта на елемента.



"В общоприетия мотор сред дроселовата клапа и всмукателните клапани има колектор, чийто размер е сравним с кубатурата на цилиндрите. Запълването му с въздух изисква известно време ", изяснява Кларк. По думите му самостоятелните турбокомпресори могат да оказват помощ това да става много по-бързо, създавайки оптимален въртящ миг съвсем незабавно.



От Сar and driver прецизират, че създаването на Кларк към момента има единствено научен темперамент и не е потвърдила успеваемостта си с работещ първообраз. Освен това конструкторът не разяснява финансовата страна на въпроса. Турбокомпресорът съставлява 5-10% от цената на мотора и увеличение на броя на нагнетателите би оскъпило както производството, по този начин и поддръжката.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР