Биткойн поевтиня по-рано в четвъртък под 26 000 долара за

...
Биткойн поевтиня по-рано в четвъртък под 26 000 долара за
Коментари Харесай

Криптопазарът загуби над 200 млрд. долара, след като по-рано днес биткойн се срина под $ 26 000



Биткойн поевтиня по-рано в четвъртък под 26 000 $ за първи път от 16 месеца насам на фона на по-всеобхватна ликвидация на криптовалути, която изтри над 200 милиарда $ от целия криптопазар единствено за един ден, оповестява бизнес телевизия CNBC.

По-рано денем биткойн (bitcoin) поевтиня към 25 800 $, потъвайки за пръв път от 26 000 $ от декември 2020 година насам. Последва париране на първичните нови загуби, като по-късно денем водещата криптовалута отскочи към 29 500 $, нараствайки в границите на днешната сесия на търговия с към 4%.

Втората по значение цифрова валута Етериум (Ether) пък се срина към 1720 $, пробивайки за малко под значимото равнище от 2000 $ за пръв път от юли 2021 година, след което върна малко над равнището от 2000 $, поевтинявайки в границите на деня с близо 6%.

Това докара до срив на капитализацията на целия криптопазар по-рано в четвъртък с над 200 милиарда $ и с над 600 милиарда $ единствено за седмица.

От началото на май вложителите започнаха под паника да бягат от криптовалутите в миг, когато фондовите пазари също се намират под мощен напън от разпродажби на акции заради страховете за влошаващи се стопански вероятности, защото растящата инфлация кара водещите централни банки да подхващат по-агресивни политики на затяган (повишаване) на лихвите с цел да овладеят инфлационния напън.

Графика биткойн/долар



Спадът на криптопазарите е обвързван и с трагичното поевтиняване напоследък на така наречен " постоянна монета " TerraUSD, която би трябвало да отразява цената на американския $. В сряда TerraUSD (или UST) се срина под 30 американски цента, разклащайки съществено доверието на вложителите в по този начин нареченото " децентрализирано финансово пространство ". Последва отскок на Terra назад над 80 цента, само че в четвъртък има нов мощен спад с над 5% към 40 цената (0,40 щатски долара).

Т.нар. " постоянни монети " (Stablecoins), които обвързват цената си към една или повече публични валути, са като банковите сметки на едва контролирания крипто свят. Инвеститорите в цифрови валути постоянно се обръщат към тях като " капиталово леговище " във времена на неустойчивост на финансовите пазари. Но TerraUSD, " алгоритмична " постоянна монета, която е подкрепена от код, а не от пари, държани в запас, се бори да поддържа постоянна стойност, до момента в който притежателите ѝ се стремят всеобщо да избягат от нея, показва CNBC.

Luna, различен Terra токен, който има плаваща цена и е предопределен да всмуква ценовите шокове на UST, пък изтри 99.5% от цената си за 24 часа и последно се търгува за едвам 1 цент (0,01 долара).

Инвеститорите се опасяват какви последствия за биткойн ще има този срив на " постоянните монети ".

Luna Foundation Guard – фонд, основан от основателя на Terra Ду Куон – беше натрупал купчина биткойни за милиарди долари, с цел да помогне на UST по време на рецесия. Страхът обаче е, че Luna Foundation Guard продава огромна част от своите биткойни, с цел да поддържа негова сриваща се " постоянна момента ". Това е опасен хазарт – не на последно място тъй като биткойн самичък по себе си е необикновено ценово волатилен актив.

Последствията от срутва на Terra доведоха до опасения от заразяване на целия криптопазар.

Tether, най-голямата " постоянна монета " в света, също падна в четвъртък под равнище си на обвързване от един щатски $, достигайки 95 американски цента. Икономистите от дълго време се притесняват, че Tether може да не разполага с нужното количество запаси, с цел да укрепи обвързаността си с $ при положение на всеобщо изтегляне на средства от страна на вложителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР