Битките, казва Уинстън Чърчил, са крайъгълните камъни на историята. Руската

...
Битките, казва Уинстън Чърчил, са крайъгълните камъни на историята. Руската
Коментари Харесай

САЩ и войната в Украйна: Препотвърждение на силата

Битките, споделя Уинстън Чърчил, са крайъгълните камъни на историята. Руската инвазия в Украйна маркира рискова нова епоха на конкуренция сред великите сили. Президентът Джо Байдън се оправя изненадващо добре с изпращането на оръжия, налагането на наказания и усилването на дипломатическия напън, тъй че да помогне на Украйна да отблъсне Русия. През 2023 година може да му се наложи да се оправя със сложността на една наближаваща победа.

През десетилетието, което Байдън назова " решаващо " за образуването на международния ред, той има и други евентуални спорове, за които да се тормози. Байдън дава обещание да работи, в случай че Китай нападна Тайван. Обещава и да не разреши на Иран да се снабди с нуклеарни оръжия, макар че страната е все по-близо до това да има такива. Северна Корея към този момент има нуклеарни оръжия и ги тества все по-интензивно, което кара Америка и Южна Корея да усилят мащаба на военните си учения, като по този метод подвигат риска от инцидентна война.

Това не е светът, с който Байдън се надяваше, че ще би трябвало да работи. Той пое поста с готовност да влага в американската стопанска система, да стигне до договорка с Иран, да излезе от войните в Близкия изток, да стабилизира връзките с Русия и сходно на предшествениците си, да се заеме с Азия. Вместо това Владимир Путин накара Америка да се заеме още веднъж с Европа.
Реклама
Байдън преоткрива обстоятелството, че Америка като най-голямата международна мощ има световни ползи. Хаосът в една част от света прави Америка слаба в друга, написа в тактиката му за националната сигурност, оповестена през октомври. Неговата вяра е, че триумф в Украйна ще донесе позитиви: отслабена Русия, мощен НАТО, по-устойчива Европа и удостоверение на американската мощ, с която всички автократи би трябвало да се преценяват.
Като най-важния покровител за Украйна Джо Байдън ще има значима роля в определянето по кое време да спре огънят и при какви условия.
За да се случи това обаче, Украйна първо би трябвало да победи. Байдън ще би трябвало да удържи нещата да не се разпаднат и на открито, и вкъщи. Недостигът на сила в Европа ще боли тази зима. В Америка републиканците си върнаха контрола над Камарата на представителите. Предвид че лоялистите на идеологията " Америка първа " са враждебно настроени към Украйна, на президента може да му е мъчно да изпраща десетки милиарди долари военна и икономическа помощ.

Ако приемем, че Украйна продължи да напредва и през 2023 година, наближаваща победа ще докара до нови проблеми, главният от които е заплахата от нуклеарна ескалация. Колкото по-близо е Украйна до победа над Русия, толкоз по-привлекателни ще бъдат нуклеарните оръжия. Какво би могло да подбутне Путин оттатък ръба на пропастта? Никой не знае.
Реклама
Ако вместо това Путин опита да консолидира териториалните си завоевания посредством дипломатически метод, Украйна не наподобява в въодушевление да дава каквото и да било. Тя желае цялостно евакуиране на съветските войски до границите от 1991 година наред с репарации и съд за военни закононарушения. Някои съдружници в Европа се тормозят за сходен максималистичен метод. Байдън до момента не е разкрил ръката си в играта, само че като най-важния покровител за Украйна той ще има огромна тежест в определянето по кое време сраженията би трябвало да спрат и при какви условия.

Всякакво съглашение би било по-скоро несигурно прекъсване на огъня, в сравнение с дълготраен мир. НАТО и Европейски Съюз ще би трябвало да решат дали одобряват настояването на Украйна за бързо участие. Смелостта на украинската нация ще направи мъчно решението за отвод от интеграция в Запада. Но участие в НАТО би означавало уголемение на нуклеарния чадър на Америка до Украйна. Дали това би помогнало за мир, или би вдигнало риска от пряк спор с Русия?

Русия, споделя екипът на Байдън, съставлява " сегашна и устойчива опасност ". Но най-голямото предизвикателство е Китай, единствената страна, която има желанието и силата да прекрои международния ред. Дори до момента в който води прокси война против Русия, Байдън води интензивна " война на чипове " против Китай. Предвид бързото разгръщане на военния потенциал на Китай, дружно със страховете от офанзива против Тайван през идващите години някои стратези се тормозят, че Украйна е рисково похищение на вниманието.

Администрацията на Байдън твърди, че може да се оправи по едно и също време и с Русия, и с Китай с помощта на своята мрежа от алианси, която е без конкуренция. Погледнато от военна позиция, отбраната на съдружниците в Европа изисква най-вече помощ от армията, до момента в който поддръжката за азиатските съдружници изисква военноморска и военновъздушна мощ. Но военните бюджети постоянно имат ограничавания - даже и тези с мащабите на Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР