Битката за изясняване на обстоятелствата около изборите за районен кмет

...
Битката за изясняване на обстоятелствата около изборите за районен кмет
Коментари Харесай

Има видеозаписи за договаряне на вота в столичен район

Битката за изясняване на събитията към изборите за областен кмет на столичния регион " Искър " в София продължава с изваждането на скандални видеозаписи, подписки и тъжби от Районния съвет на Българска социалистическа партия до разнообразни институции поради опорочения избор. През последната седмица бяха показани редица нередности към гласуването в региона, което приключи с разлика от 114 гласа сред досегашния кмет на ГЕРБ Ивайло Цеков и претендентът на социалистите Борис Цветков. През последните дни бяха показани видеозаписи от деня на балотажа, на които са снимани Цеков и няколко незнайни лица. Според Цветков от записите излиза наяве, че се прави сделка с тартори, престъпно проявени лица, търсени, обвинени и с присъди. Затова той счита, че изборните резултати от секциите със смесено население са с фрапантна разлика в интерес на съперника му.

Изборните нарушавания са разказани в декларация на Районния съвет на Българска социалистическа партия. В нея има апел към премиера Бойко Борисов да вземе отношение по отношение на дейностите на Ивайло Цеков, а Министерство на вътрешните работи и Спецпрокуратурата неотложно да изземе записите от камерите и да проверява сигналите за пазаруване на гласове.

Оспорва се и подправен протокол на 61 СИК, който е бил подписан вместо секретаря, който тогава е бил в Окръжна болница. Освен това документът е с голям брой ремонти и грешки.

Социалистите започнаха и гражданска подписка с искане за действителния резултат от извършените избори за кмет на регион " Искър " посредством наново броене на подадените гласове.

Цветков ще внесе през днешния ден тъжба в съда за анулиране на вота в региона. В Административния съд в София тъжби за оборване на оповестените резултати ще внесат и Мая Манолова и други районни претенденти.

Междувременно първа ефикасна присъда за пазаруване на гласове на локалните избори получи мъж от Сливен. Той ще лежи пет месеца в пандиза. Светлин Светланов и жена му бяха арестувани по сигнал за пазаруване на гласове още преди първия тур на локалния избор в сливенския квартал " Дружба ". Според прокуратурата те договаряли по 30 лв. на глас в интерес на Йордан Лечков. Не са събрани доказателства някогашният футболист и кмет на града да е взел участие в схемата. Съпругата на Светлин е с условна присъда.

В Борован бе запалена гаражната врата на общинския консултант от Българска социалистическа партия Пламен Петров. Неговият глас се оказва решителен за избирането на ръководител на Общинския съвет в града. Социалистите предлагаха Петър Станев, само че ГЕРБ упорстваха за собствен претендент. По този мотив в петък зам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски насочи запитване към вътрешния министър Младен Маринов от трибуната в Народното събрание.

Българска социалистическа партия внесе искане за анулиране на изборите в Горна Оряховица, където претендент за кмет бе депутатът Явор Божанков. В оспорването социалистите подчертават, че регистрацията на Добромир Добрев като претендент за кмет на ГЕРБ е направена в нарушаване на правилото за уседналост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР