Бишон фризе е малко кученце, от типа играчка, весело, енергично

...
Бишон фризе е малко кученце, от типа играчка, весело, енергично
Коментари Харесай

Заболявания при бишон фризе

Бишон фризе е малко кученце, от вида играчка, радостно, пламенно и отзивчиво животно, което ще украси всеки дом и ще развесели всеки собственик.

Грижите за бишон фризе ще предопределят и времето, което стопаните ще имат със своя домакински любим.

Бишон фризе живее 12-15 години, която не е прекомерно огромна за дребна порода като него. Мъниците живеят по-дълго от едрите кучета.

Но мъничето бишон фризе е предразположено към редица кучешки болести, които имат въздействие върху качеството и продължителността на живота му.

От какво боледува бишон фризе? Основните опасения от здравно естество при тази порода са свързани с генетично излъчени болести като пателарната луксация, алергиите и предразположението към катаракта.

Лукцасията на пателата като периодичност е извънредно застъпена при кучешките породи, като визира еднообразно по-дребните и по-едрите от тях. Като профилактика се предлага деликатното хранене на бишон фризе.

Това куче е склонно към преяждане, наднормено тегло, а прекомерната тежест притиска колената и това води до луксации на капачката.

Алергиите са изключително неприятни болести при бишоните. Само супер премиум клас храна, както и строгото спазване на диетата на мъника, деликатното прибавяне на всяка нова храна към менюто могат да тушират този проблем.

Това кученце изисква деликатно поддържане на лицето, подкастряне на порасналите косми, което е значимо освен за типа му, само че в огромна степен за здравето му. Ако козината влиза в очите на бишона, се получава приключване на слуз от очите, която се натрупва в космите и води до поява на проблеми със зрението.

Слъзните петна, както са известни тези промени към очите, могат да се получат и вследствие на хранителни алергии. Ако сълзенето е проблем, нужна е интервенция на ветеринарен експерт, който да лекува очите на кучето.

Бишоните са склонни и към задръстване на слъзните канали, към превръщане на мигли, които порастват към очната ябълка и карат миглите да се търкат в окото. Такива положения предизвикват сълзене и възпаления на очите.

Сърдечната непълнота е една от водещите аргументи за ранна гибел при породата. Повечето болести на сърцето при бишоните се предизвикват от намаляване на клапата. Сърдечната клапа се деформира постепенно, не се затваря компактно и това води до трагични резултати.

Профилактиката и следенето са значими за опазване здравето на нежното, само че красиво домашно кученце.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР