Биолози успяха да установят, колко дълго могат да просъществуват частиците

...
Биолози успяха да установят, колко дълго могат да просъществуват частиците
Коментари Харесай

Телесните течности удължават живота на коронавируса до 3 седмици

Биолози съумяха да открият, какъв брой дълго могат да просъществуват частиците от новия вид ковид в капки храчки, кръв и други биологични човешки течности. Оказва се, че в някои случаи те остават жизнеспособни за към три седмици. Учените разгласиха резултатите от изследването си в.

По-рано такива опити са правени единствено с елементарни разтвори на ковид и никой до момента не е ревизирал какъв брой добре оцелява SARS-CoV-2 в биологичните течности на пациента. " Опити с девет разнообразни типа течности демонстрират, че в множеството от тях вирусът остава жизнерадостен в продължение на три седмици ", пишат откривателите.

Новият вид ковид нормално попада в околната среда дружно с капчици слюнка, храчки и други биологични течности. За да схванат какъв брой дълго може да остане жизнерадостен при такива условия, американски учени, ръководени от професор Юрген Рихт от Канзасския университет в Манхатън, събраха проби от слюнка, храчки, сълзи, кръв и други течности от няколко пациенти в университетската клиника, инфектирани със SARS-CoV-2.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Съвместното изследване на Китай и Световната здравна организа...

Учените пресметнали какъв брой вирусни частици има във всяка от тях и наблюдавали по какъв начин броят и жизнеспособността им ще се трансформират с течение на времето. Някои от пробите са оставени при стайна температура, а други били изложени на топлота, светлина или мраз.

Оказало се, че съвсем всички типове биологични течности, като се изключи майчиното мляко и отпадъчните артикули, удължават живота на коронавирусните частици. През лятото и в закрити условия вирусът оцелява в тях в продължение на 3-4 дни, а през зимата, есента и пролетта те остават жизнеспособни една или даже три седмици.

Тези периоди се резервират, даже в случаите, когато учените сложили проби от течностите върху разнообразни типове повърхности и ги оставили да изсъхнат. По-специално, това се случи с капчиците слюнка и храчки. В последния случай, когато вирусът изсъхне, продължителността на живота на вируса даже нараства.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Още при започване на януари учените от Световната здравна организация (СЗО) трябваше да дойдат в Ки...

Рихт и сътрудниците му считат, че това изяснява за какво SARS-CoV-2 се е разпространявал доста по-бавно през зимата, пролетта и есента, в сравнение с през лятото на 2020 година, съобщи БГНЕС, цитирайки ТАСС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР