Билката обикновен повет – здравословни ползи и приложения. Билката Clematis

...
Билката обикновен повет – здравословни ползи и приложения. Билката Clematis
Коментари Харесай

Билката обикновен повет – здравословни ползи и факти

Билката елементарен повет – здравословни изгоди и приложения. Билката Clematis vitalba , известна още като скребър, брадата на стареца и насладата на пътешественика, е шубрак, принадлежащ към семейство Лютикови (Ranunculaceae). Растението се среща в доста страни – Алжир, Франция, Португалия, Испания, Обединеното кралство, Австрия, Белгия, Чехия, Словакия, Германия, Унгария, Нидерландия, Полша, Швейцария, Южна Русия, Украйна, Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния, Сърбия, Афганистан, Кипър, Северен Иран, Ливан, Сирия, Турция, Армения, Азербайджан и Грузия.

Растението евентуално идва от Европа и се употребява от древността за медицински цели. Плиний и Диоскорид загатват билката повет. Смята се, че латинското Clematis произлиза от гръцката дума за издънка (филиз), защото е увивно растение. Името vitalba произлиза от латинските думи за „ бяла лоза “, отнасящи се до масата бели цветове, които покриват лозите през лятото.

Листата на растението, смесени с вино, биха служили за битка с разнообразни проблеми. Например диария или при болежка в зъбите, та даже има удобен резултат при ухапвания от змии. В предишното е употребена от просяци, с цел да аргументи разраняване на кожата, като по този начин се подтикнала милостта на минувачите. Ето за какво растението е известно и като просешка трева.

Описание на билката елементарен повет

Clematis vitalba е бързорастящ, широколистен, катерещ се дълголетен шубрак, който нормално пораства над 10 метра дължина. Може да доближи 15-20 см в диаметър. Обикновено растението пораства в живи плетове, до горски масиви, оградни линии, дюни, крайбрежия на реки, пасища, селскостопански площи и високи треви. Растението избира богати и леко алкални почви, само че може да понася съвсем всички типове почви; от лек пясък до тежка глина. За най-хубави резултати отглеждайте растението в добре дренираща влажна некиселинна почва.

Обикновеният повет се простира както отвесно, по този начин и хоризонтално. Може да пораства до 7 пъти по-бързо от бръшляна. Стъблата могат да порастват няколко метра за един сезон. Лозите могат да образуват компактен, абсорбиращ светлината покрив, който надделява цялата растителност под него. Може да бъде толкоз мощен, че тежестта на листата и стъблата да счупи поддържащите дървета. Едно растение е в положение да покрие повърхност от 180 кв.м.

Листата са ситуирани едно против друго на стъблата и са пересто комплицирани, състоящи се нормално от 5 листчета. Листчетата са с друга величина и форма, яйцевидни, остри до заострени, закръглени или под-сърцевидни в основата и едро назъбени или целокрайни. Краищата на листчетата са гладки до леко назъбени, само че горното листче от време на време е 3-делно. Листата имат дребни косми по жилките на листата изпод.

Цветовете са бели и са с диаметър към 2 см. Всяко настрана цветче е перфектно; те съдържат както мъжки, по този начин и женски цветни структури (тичинки и плодници). Цветовете нямат венчелистчета и са формирани от 4 чашелистчета и доста тичинки.
Фертилните цветове са последвани от влакнести семки, които са свити и са дълги 2,0-2,5 мм. Първоначално са зелени, до момента в който узреят, стават тъмнокафяви и са яйцевидни и космати. Всеки резервира дръпнат жанр с дължина 2-3 см.

Ползи за здравето от билката елементарен повет

По-долу са изброени някои от добре известните изгоди за здравето от потреблението на Clematis vitalba :

Лекува безпокойствие – това растение може да бъде дейно включено като лекуване за пациенти, които нямат прочувствен баланс и им е мъчно да се оправят с тревога и меланхолия . Използва се и при пациенти, които имат проблеми с разграничаването на действителността от фантазията. Ето за какво, Clematis vitalba се предлага при признаци като прекалено мечтаене, липса на централизация и памет, живот във утопичен свят и така нататък Пациентите, които са приемали това цветно лекарство, демонстрират признаци на усъвършенствано фокусиране, реалистично мислене и по-енергично държание.

Концентрация Clematis vitalba се дава на деца, които имат проблеми с концентрацията. Такива разсеяни деца могат да се възползват доста от това лекуване, защото то покачва обсега на вниманието им и ги кара да останат фокусирани за по-дълъг интервал от време.

Болка – билката елементарен повет нормално се употребява за понижаване на артритни и ставни болки. Особено тези дразнещи болки, които стават още по-силни, когато времето е студено или влажно. Друга роля на билката е да успокоява подуването на корема и болките в корема. Clematis vitalba е централна билка в китайската медицина. Ччастите, които се употребяват най-вече за лекуване на избрани наранени области или болести, са корените.

Традиционни използва и изгоди от Clematis vitalba

  • Листата са болкоуспокояващи, диуретични и рубефацидни.
  • Сварените корени и стъбла се употребяват като лек за сърбеж.
  • Когато се ползва в ноздрите, сокът от растението се употребява за облекчение на мигренозни пристъпи, само че може да унищожи и лигавицата.
  • От растението се прави хомеопатично лекарство.
  • Използва се при лекуване на ревматизъм и кожни обриви.
  • Освен това е една от петте съставки на „ Rescue remedy “.
  • Отварата от листа се употребява в хомеопатичните медикаменти за лекуване на проблеми с пикочните пътища и за лекуване на нехайство и потрес.
  • Цветните есенции се употребяват при лекуване на унесеност и нехайство.
  • Може да се употребява като матрица за костна регенерация при лекуване на фрактури.
  • Екстракти от надземните елементи на типа Clematis се употребяват в целия свят за лекуване на възпалителни процеси като разнообразни типове ревматизъм и за битка с фебрилни положения.
  • Тинктурата от стъблата, листата и пресните нишки се употребява при обриви, инфектиране на лимфата , гонорея и инфектиране на тестисите.
  • Може да се употребява като хомеопатично лекарство за усмиряване на кожни обриви и също по този начин се ползва върху кожата за лекуване на мехури и инфектирани рани.
  • Видовете Clematis обичайно се употребяват като профилактично и/или лечебно средство против необятен набор от болести, в това число сифилис, подагра, малария, дизентерия, ревматизъм, астма, бодърствуване, ухапвания от инсекти, очни инфекции, зъбобол, гонорея, мехури, язви, кости болести, дерматологични болести, варикозни болести и бери-бери от антични времена.
  • Освен това билката е считана в здравната общественост за ефикасен лек за стрес и нерви.

Други забавни обстоятелства за билката елементарен повет

  • Стъблата се употребяват за плетене на кошници, както и за тръвни за пчелите.
  • Clematis vitalba е бил употребен за изработката на въжета през каменната епоха в Швейцария.
  • Стъблата на растението са били употребявани за тъкане на кошници за лук, а също и за връзване на житни култури в Словения.
  • Билката е изключително потребна при връзване на снопи зърно, тъй като мишките не го гризат.
  • Едно растение създава до 100 000 семена годишно.
  • Семената могат да останат жизнеспособни до пет години в почвата.
  • Семената могат да се популяризират от вода, вятър, хора и животни.

Предпазни ограничения

  • Всички елементи на растението са отровни.
  • Токсичният принцип се разсейва посредством топлота или посредством изсушаване.
  • Ако се погълне в огромни количества, може да провокира вътрешно кървене на храносмилателния тракт.
  • Растението съдържа вещество, наречено протанемонин, което може да провокира раздразнения и мехури по кожата.
  • Бъбреците също могат да бъдат наранени и може да изпитате мъчителни признаци и да видите кръв в урината.
  • Не би трябвало да се употребява без утвърждението на дипломиран здравен експерт, който е добре осведомен с вашето здравно досие.
  • Контактът с билката повет може да аргументи провокиращ дерматит при хората.
  • Ратението е отровно за пасящите животни.
  • Поглъщането на клематис може да аргументи тежка диария и увреждане на бъбреците.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР