Биеха ни с палките си, удряха по главите, хората рухваха

...
Биеха ни с палките си, удряха по главите, хората рухваха
Коментари Харесай

И тогава започнаха да ни бият: млада жена разказва какво преживява на протестите в Иран


" Биеха ни с палките си, удряха по главите, хората рухваха тежко ранени на земята ": млада иранка споделя пред АРД какво претърпява по време на митингите, избухнали след гибелта на 22-годишната Махса Амини.

Кадър от митинг след гибелта на Махса Амини

Протестите в, които започнаха като израз на взаимност с репресираните дами, минават в ново измерение: мнозина към този момент се афишират срещу самата Ислямска република., тъй като не се придържала към.

Махса Амини

Голям риск поемат всички, които излизат да стачкуват по иранските улици. Според информации в медиите към този момент са починали най-малко 10 души. Съобщава се още за многочислени арести и за съществени полицейски насилия. Въпреки огромната заплаха една от протестиращите се е съгласила да даде изявление на немската обществено-правна медия АРД. Самира (това не е същинското ѝ име) наближава 30-те и работи в обществената сфера. Смъртта на 22-годишната Махса Амини предишния петък тежко я шокирала и в това време ѝ дала подтик да се включи незабавно в митингите. Ето какво споделя Самира пред АРД:
Редакцията предлага
" Страх ме е, че може да ме убият "

" Още в първия ден, в който излязох на улицата, полицаите най-неочаквано ни обкръжиха и започнаха да ни бият с палките си. Подгониха ни, като ни пръскаха с пикантен спрей и със сълзотворен газ. С очите си видях по какъв начин служителите на реда крепко удряха хората по главите, мнозина рухнаха тежко ранени на земята. Имаше и доста цивилни сътрудници на службите за сигурност, които първо се бяха смесили с стачкуващите, а след това също започнаха да ни бият. Видях ги по какъв начин се пробваха да арестуват няколко души напълно наоколо до мен. Ние се опитахме да защитим тези хора, само че успяхме да измъкнем от ръцете на сътрудниците единствено един човек. После дотичахме до един парк, където запалихме забрадките си. От това просто ми олекна ", споделя младата жена.

Много видеа от Иран демонстрират по какъв начин жени захвърлят забрадките си. А на някои се чува по какъв начин протестиращите се възправят против висшия водач на страната, скандирайки " Смърт за Хаменей ". Всичко това е строго неразрешено в Ислямската република и се санкционира даже със гибел, споделят репортерите на АРД и питат Самира дали предвид на всичко това не изпитва боязън.

" Страх ме е. Няма какво да се лъжем: доста ме е боязън даже. Откакто започнахме да протестираме по улиците след гибелта на Махса Амини, нито една нощ не съм спала като хората. Тревожа се за околните си. И непрестанно се багра, че ще ме арестуват. Страх ме е, че ще ме бият, че може даже да ме убият ", споделя младата жена и продължава:

" Искам да я няма тази Ислямска република "

" Но ние, хората в Иран, към този момент нямаме никакъв различен късмет, с изключение на да излезем на улицата. В момента усещаме, че измежду стачкуващите царува огромна взаимност и взаимна поддръжка. Когато за пръв път посмях да изляза на улицата, усетих даже нещо по-силно: почувствах се уютно измежду тези хора. У мен се надигна огромна наслада, когато видях, че излизат от ден на ден хора. Това ме въодушеви. "

Протест след гибелта на Махса Амини

На въпрос на АРД дали съгласно нея митингите ще завършат с триумф Самира дава отговор по този начин: " Лично аз считам, че човек би трябвало да се изправи против тях и ясно да им покаже, че нас към този момент не ни е боязън, че няма да си тръгнем. И че би трябвало да си тръгнат тези там горе. Ако ме питате защо упорствам, ще го кажа напълно намерено: да я няма тази Ислямска република. Изцяло да я няма ", споделя младата иранка.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
В Иран в никакъв случай не е имало толкоз доста наркозависими
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР