Библиотеката на Ашурбанипал е вдъхновила създаването на Александрийската. Библиотеката на

...
Библиотеката на Ашурбанипал е вдъхновила създаването на Александрийската. Библиотеката на
Коментари Харесай

Библиотеката на Ашурбанипал е вдъхновила създаването на Александрийската

Библиотеката на Ашурбанипал е въодушевила основаването на Александрийската. Библиотеката на Ашурбанипал (наричана още Асурбанипал) е набор от минимум 30 000 клинописни документа, написани на акадски и шумерски език, които са открити в руините на асирийския град Ниневия, ситуиран в Мосул, сегашен Ирак. Текстовете, които включват както литературни, по този начин и административни записи, са събрани от цар Ашурбанипал [управлявал 668-627 година прочие н. е.], шестия неоасирийски цар, управлявал както Асирия, по този начин и Вавилония. Библиотеката е открита при археологически разкопки, извършени през 40-те и 50-те години на 19 век от феновете археолози Остин Хенри Лейърд и Расам.

Според някои теории библиотеката на Александрия е въодушевена от библиотеката на Ашурбанипал.

Най-ранните вавилонски документи са от времето, когато Саргон II се възкачил на вавилонския престол през 710 година прочие н. е.

Могат да се видят документи с цялостен лист на античните царе и династии на страните от Близкия Изток, закони, исторически летописи, религиозно-митологични произведения като Епос за Гилгамеш и Енума Елиш, гадателски текстове, епични митове и поеми.
Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР