БГНЕС Вече 8 часа депутатите работят по промените в Изборния кодекс

...
БГНЕС
Вече 8 часа депутатите работят по промените в Изборния кодекс
Коментари Харесай

Гръмки скандали огласиха гласуването на промените в Изборния кодекс

БГНЕС Вече 8 часа депутатите работят по измененията в Изборния кодекс в навечерието на евровота, а целият ден беше белязан от кавги. Част от най-спорните текстове скараха депутатите на няколко пъти, заяви бТВ.

Един от главните конфликти е към повдигането на прага на преференциите, нужни за пренареждане на имената в партийните листи. Другите конфликтни точки в Изборния кодекс са машинното гласоподаване, условията за уседналост на гласоподавателите и оповестението на социологически данни в изборния ден.

Пълен поврат претърпя позицията за разгласяване на резултати от социологическо проучване в изборния ден и в последна сметка болшинството реши да остане възбраната за обявяване на сходни данни. Беше отхвърлена и концепцията на Движение за права и свободи да се отстрани уседналостта.

И сега тече яростен скандал поради концепцията на ръководещите да се отсрочи машинното гласоподаване отчасти – да се купят единствено 3000 машини при нужни 12 000. Българска социалистическа партия споделя, че по този начин ГЕРБ желаят да фалшифицират изборите, а ръководещите дават отговор, че от Българска социалистическа партия съзнателно клатят демократичните устои на страната.

 

Тепърва следва и абсурдът за преференциите. След снощното гласоподаване в правната комисия, с цел да сработи преференцията, към този момент за всяко лице ще са нужни над 130 000 гласа.

Опозицията стартира деня с протест и по тази причина кворум се събра от втория път. Българска социалистическа партия упрекна ГЕРБ, че преднамерено е приела кодекса на мрачно и измежду нощ.

" Това, което се случи нощес и се случва през днешния ден, минава отвън всевъзможни граници. Не ви ли прави усещане, че от през вчерашния ден, когато завършихме съвещанието, през днешния ден към този момент, единствено няколко часа по-късно, има хора, които са подготвени да стачкуват? ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия. 

" Да, мисля, че има петима души ваши симпатизанти извън, които горещо раздират ризи, и те не знаят защо ", отговори му Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Преференциите скараха депутатите незабавно. " Ритуално заклахте преференциалния избор по предложение на Движение за права и свободи с вашите гласове и поддръжката на Патриотите ", уточни Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

" Темида е с превръзка на очите и не я превръщайте в леко момиче по долни дрехи. Начинът, по който се отнасяте към закона, е все едно, че се отнасяте като към продажница ", съобщи Таско Ерменков от Българска социалистическа партия.

И до момента в който се караха на кардинална основа, депутатите отхвърлиха да поддържат концепцията на Движение за права и свободи да отпадне уседналостта. Идеята на Българска социалистическа партия всеки да може да ревизира в листата дали не е " мъртва душа " докара до блокаж на съвещанието и изключително привикване на правна комисия.

След като правната комисия предложи машинното гласоподаване да се вкара в края на тази година, а социологическите изследвания да останат неразрешени в изборния ден, опозицията продължи с апаратните хватки и изиска преустановяване на съвещанието и поименна инспекция.

Кворум имаше и по този начин се стигна и до абсурда за отлагането на машинното гласоподаване.

" Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 година Да спрем диктатурата на режима " Борисов " през днешния ден и всяка тирания на която и да е партия на следващия ден ", прикани водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Демокрацията може да завърши доста бързо, когато изборите станат нелегитимни. Това може да прави работа на вашия конгрес, когато излезете след изборите, единствено че това е удар против демократичните устои на българската страна ", отговори Тома Биков от ГЕРБ.

Заседанието беше удължено до приемането на закона, което евентуално ще е късно вечерта.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР