Пътешествията, това да съм на път към ново приключение, за

...
Пътешествията, това да съм на път към ново приключение, за
Коментари Харесай

Мариела Нейкова разкри тайните на Тибет и даде важни съвети на всички желаещи да го посетят

Пътешествията, това да съм на път към ново премеждие, за мен е най-нормалното положение в живота на един човек. Това сподели в предаването " Куфарът на фокус " на Радио " Фокус " с водещ Ася Александрова пиар експертът и странник Мариела Нейкова.

 

" Пътешествията са моя пристрастеност от детските ми години. Баща ми водеше групи по планините и детството ми е минало в непрекъснати пътешествия. Целият този сексапил, който носи едно такова детство по планини, по палатки, по хижи с песни, с китари, цялата независимост, която носи тоя метод на живот, аз съм била отгледана и възпитана по подобен метод. Аз по този начин съм научена, за мен това е най-нормалното положение, което имам в живота си – положението да странствувам, “ показа тя. 

 

По думите й Тибет е спирка от огромното й азиатско премеждие, което започва от Хонконг, минава през Китай, Индия и Непал, странствуване, на което отделя повече от месец. " Няма по какъв начин да отидеш на такава далечна дестинация, което е скъпо място откъм самолетни билети, логистика и така нататък, и да не си отделиш повече време да прекараш в района ", сподели тя и добави, че този район е необхватен и извънредно забавен.

 

Тибет е самостоятелен район, който 50-те години бива анексиран от Китай. По време на нашествието са разрушени близо 6 000 манастира, доста от тях международно културно завещание, а духовният лидер на будистите Далай Лама съумява да избяга през Хималаите в Индия.

 

В Тибет чужденци не могат да пътуват сами, там се влиза само и единствено с позволение, което не се издава от Тибет, а от Китай, описа още пътешественикът. " Нямаш право свободно да пътешестваш там, има неразрешени за чужденци територии, като авансово си закупуваш за какъв брой дни да бъдеш там от китайски организации, които дефинират и маршрута, по който да минеш. Нямаш право независимо да се разхождаш, а си съпроводен от гид от тяхна страна ", изясни тя и добави, че тибетците също са мощно лимитирани от китайските управляващи да пътуват както навътре в страната, по този начин и в чужбина.

 

Мариела Нейкова описа още, че доста впечатляващо е, че голяма част от Тибет даже и на огромна височина е пристъпен по съвършени пътища. " Китайците не престават да строят и на височини от порядъка на 6 000 м, и прокарват невероятни автомагистрали, които са безупречни, на които всеки може да завиди – без дупка, без копка ". От Тибетското плато стартира масива от осемхилядниците, които се развиват в посока Индия и Непал, като единият базов лагер за Еверест е разположен от тибетската страна. " Много е особена тази земя, обвързвана е с доста митове и с доста предания. Много необикновен мистицизъм има ".

 

Два са методите да се доближи до Тибет: единият е със аероплан, само че полетите са доста лимитирани, а вторият и най-масово употребява вид е този с трен, като може да хване подобен от всички огромни градове. " Много е забавно пътуването с този трен, тъй като минаваш цялото плато, качваш се от 2 000 м на 4 000 надморска височина. Невероятни гледки, само че има и риск смяната в налягането да ти се отрази по противен метод ".   

 

Първото й усещане от Лхаса – столицата на самостоятелния район, е от необятни, красиви улици с бели фасади и цветя, като даже хотела, в който са настанени, е доста първокласен и хубав. Това се дължи на доста средства, които се влагат от Китай за развиване на туризма, изясни пътешественикът. Тибетската кухня е доста вкусна, с натурални артикули. Единственото месо, което влиза в тяхната кухня, е това на крепък, описа още тя: " По време на престоят ми в Тибет пробвах месо от крепък под всякаква допустима форма ".

 

Най-свещеното място е за всеки будист е храмът Джокханг, който се намира в центъра на столицата. Храмът е построен, с цел да съхранява скулптура на Буда, за която се счита, че е направена още приживе и духовният преподавател е театралничил за нея. Изключително впечатляващо за Мариела Нейкова е било, че на площада пред храма са ситуирани военни с танкове и се правят доста прецизни инспекции, с цел да се стигне до храма. " Там е доста забавно, тъй като виждаш вярващи, които правят прострации – тип ритуално поклонение. Няма друго такова място и като конюнктура, и като атмосфера с достоверните знаци на будизма ". 

Ася Александрова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР