БГНЕС направи обобщение на по-важното за войната в Украйна.- Длъжностни

...
БГНЕС направи обобщение на по-важното за войната в Украйна.- Длъжностни
Коментари Харесай

Северодонецк почти разрушен, Москва иска да „освободи Донбас”, без споразумение за руския нефт

БГНЕС направи резюме на по-важното за войната в Украйна.

- Длъжностни лица в Източна Украйна настояват, че съветският обстрел на Северодонецк е бил толкоз натоварен, че не е било допустимо да се оценят жертвите и вредите, до момента в който Москва се доближава към най-големия град, който към момента се държи от Украйна в Донбас. Смята се, че сраженията се водят по улиците и че " цялата сериозна инфраструктура " на града е разрушена, съгласно президента Володимир Зеленски. Украинските управляващи разказват изискванията в Северодонецк като напомнящи тези в Мариупол.

- " Освобождаването " на украинския район Донбас е " категоричен приоритет " за Москва, до момента в който другите украински територии би трябвало сами да решат бъдещето си, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, съгласно известие на съветското външно министерство.

- Зеленски посети войските в Харков и обиколи втория по величина град в страната, с цел да види вредите, нанесени от съветските сили, в първата публична поява на украинския президент отвън региона на Киев от началото на войната. " Харков понесе ужасни удари от окупаторите... Една трета от Харковска област към момента е под окупация ", сподели той. По данни на локалните управляващи повече от 2000 жилищни блока са били изцяло или отчасти разрушени от съветския обстрел в района. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от съветските сили, а 5 % са освободени от украинските бранители, съобщи началникът на Харковската регионална военна администрация. " Все още не сме в положение да инспектираме напълно някои от освободените селища, да проведем пълноценно разминиране и да стартираме възобновяване на сериозната инфраструктура, защото обстрелът продължава. Където можем да го създадем отдалечено, го вършим ", съобщи Олег Синегубов, съгласно известие от канцеларията на президента.

- Зеленски съобщи, че е уволнил ръководителя на държавната работа за сигурност в Харков, тъй като не е работил за отбраната на града, и добави, че в този момент са включени " чиновници на правоохранителните органи ". " Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за отбраната на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел единствено за себе си ", съобщи президентът в ежедневното си национално послание. " От какви подбуди? Служителите на правоохранителните органи ще го открият ".

- Европейският съюз не съумя да реализира единодушие за ембарго върху съветския нефт по време на договарянията в неделя, до момента в който обсъждаше дали да я смегчи, с цел да успокои унгарския водач Виктор Орбан, който блокира последните европейски наказания. Дипломатите обаче обявиха, че въпреки всичко ще се опитат да реализират прогрес преди срещата на върха през днешния ден и на следващия ден за доставките по тръбопроводи за страните от Централна Европа, които нямат изход на море. Зеленски ще приказва посредством видеовръзка с водачите на Европейски Съюз в Брюксел през днешния ден.

- Германският министър на стопанската система Роберт Хабек изрази опасения, че единството на Европейския съюз във връзка с новите наказания против Русия " стартира да се разрушава ". " След нападението на Русия над Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на утрешната среща на върха да се надяваме, че това ще продължи по този начин ", сподели той на конференция в неделя. " Но единството към този момент стартира да се разпада "./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР