БФС ще сключи нов договор с Нова Броудкастинг груп за

...
БФС ще сключи нов договор с Нова Броудкастинг груп за
Коментари Харесай

БФС ще сключи нов договор с "Нова Броудкастинг груп"

БФС ще подписа нов контракт с " Нова Броудкастинг груп " за лъчение на дуелите от българското състезание и шампионата за Купата на България. Това беше решено по време на днешното съвещание на Изпълнителния комитет на БФС.

Новото съглашение ще е за период от 5 години , а изискванията по него ще бъдат, както досегашното - по 6,5 млн. лева (без ДДС) на сезон или общо 32,5 млн. (без ДДС) за целия период. Вицепрезидентът на БФС в оставка Атанас Фурнаджиев изясни, че това е била и най-хубавата оферта всред подадените три. Останалите две са били на стойност надлежно 200 000 лева и 3 млн. лева на сезон. Предстои Професионалната футболна лига да контракти метода за систематизиране на средствата от тв права. Има предложение за смяна на досегашната скица, съгласно която 90% от сумата се получава от клубовете, а 10% - от БФС. Според концепцията, съотношението ще стане 95% за тимовете и 5% за футболния съюз.

Изпълкомът също по този начин насрочи нова дата за конгреса на БФС - 11 декември . Нейното установяване е съобразено и с плейофите на националния тим за класиране на европейско състезание. Кандидатури за президентския пост ще могат да се подават до две седмици преди форума. Фурнаджиев препотвърди, че не счита да се кандидатира, до момента в който различен от вицепрезидентите в оставка - Емил Костадинов, съобщи, че още не е взел решение.

Отхвърлено беше предлагането, направено от 4 клуба (столичните " Царско село ", " Септември " и " Локомотив ", и пловдивският " Локомотив " ) за увеличение състава на Ефбет лига от сезон 2021/22. Това вероятно може да бъде признато от сезон 2022/23, само че първо ще бъде разисквано деликатно. Форматът на елитното ни състезание леко ще бъде изменен от сезон 2020/21. Последните два тима в класирането непосредствено ще изпаднат , а 12-ият ще играе бараж с третия от Втора лига. Също по този начин втората фаза в шампионата ще бъде като тазгодишната - с по един мач сред тимовете в Първа шестица и групите от Втора осмица.

Втора лига ще остане с 18 клуба. След отказването на " Ботев " (Гълъбово) и " Черноморец " (Балчик) беше решено съставът на дивизията да бъде запълнен от " Септември " (Симитли) и " Спортист " (Своге). Кандидатствалият за професионалния футбол " Марица " не е бил утвърден, защото е отстъпвал във финансово и инфраструктурно отношение от " Спортист ". На 30 юни Лицензионната комисия към БФС ще разгласи всички клубове, които получават позволение да вземат участие в Ефбет и Втора лига, както и в евротурнирите за идващия сезон.

Отменено беше и скандалното решение от края на м.г. , съгласно което от сезон 2020/21 се вкарва възбрана за картотекиране на вратари, които не са жители на Европейски Съюз. Първоначално от футболния съюз отхвърлиха да са дали своят вот сходно предложение, само че в този момент се оказва, че такова рестриктивно правило всъщност е било признато.

За да не се утежнят допълнително клубовете в актуалната финансова рецесия бе решено също понижените съдийски такси за мачовете в професионалния футбол да останат в действие, до момента в който има противоепидемични ограничения и ограничаване за достъп на аудитория по стадионите (т.е. по-малко доходи за клубовете от продажба на билети). Преди дни е преведен нов транш от помощта, отпусната от УЕФА за справяне с рецесията. Клубовете от Ефбет лига са получили по 10 500 евро, а от Втора лига - към 5000 евро.

От БФС също по този начин дадоха да се разбере, че не считат да постановат наказания на клубовете, които не съблюдават предписаните ограничения за сигурност на феновете в условия на пандемия. " БФС не е органът, който може да реализира надзор. Има задоволително чиновници на РЗИ, които знам, че участват на съвсем всеки мач ", изясни Емил Костадинов.

Атанас Фурнаджиев пък прогнозира  спад на приходите в бюджета на БФС , сходно на всяка друга сфера в обществото сега. Заради това планът за въвеждането на системата за Видео помощник рефер (ВАР) краткотрайно е замразен. " Има неясноти по него - финансови и спортно-технически. А и няма гаранции, че няма да се повтори същата обстановка, както в миналите три месеца ", разяснява Фурнаджиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР