Беззаконие, корупция и злоупотреби в особено големи размери. Така служебният

...
Беззаконие, корупция и злоупотреби в особено големи размери. Така служебният
Коментари Харесай

Проф. Минеков за Ларгото: Аз няма да спасявам тези нещастници

Беззаконие, корупция и злоупотреби в изключително огромни размери. Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков дефинира процесите по реконструкцията на Ларгото. В изявление по Нова телевизия той бе безапелационен, че " ще си отидат хора на доста високи позиции " и че няма да има политически чадър за виновниците.

Той изрично съобщи, че не е оспорвал констатациите на ОЛАФ за нарушаванията в реконструкцията на Ларгото, а единствено размера на финансовата глоба. Минеков беше упрекнат, че е съобщил за нарушаванията, а по-късно се е отказал от тях. По думите му той в никакъв случай не е казвал, че планът е легален, а просто се бори за по-малка финансова промяна, защото тези пари ще ги заплащат българските данъкоплатци.

" Ние би трябвало да платим. Разбирате ли какъв брой необичайно се получава? "

" Бях на митинга, когато се вършеха злоупотребите. Бяхме група, която протестираше пред дупката на ЦУМ с дни ", напомни Минеков.

По-рано стана ясно, че правосъдна отговорност ще бъде поискана от " трима министри на културата и един кмет ". Ларгото се намира в центъра на София и този кмет евентуално е Йорданка Фандъкова. Това, което е неприятно за страната, обаче е, че  България ще би трябвало да върне 9 млн. лева , усвоени от еврофинансиране.   " Над 50% от общия бюджет на този бутафорен и фалшив ремонт подлежат на санкция от Европейски Съюз ", посочиха от " Спаси София ".

" Тук е и писмото до Върховна касационна прокуратура с прибавен отчет на Европейската работа, 63 листа и отчет на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), 40 листа. По това, което се вижда от отчета, злоупотребите са ужасяващи ", установи служебният министър на културата.

" Не забравяйте, че Прокуратурата оневиниха случая през 2019 година, по тази причина този път адресирам на две места – както Върховната касационна прокуратура, по този начин и Европейската прокуратура. "

" Ако има резултат в Европейската прокуратура, ще би трябвало да се задейства и нашата сигурно. "

" Проектът за Ларгото е обвързван с цялостно безвластие и корупция. Това е престояло при някогашните ръководещи с месеци, само че те не са го докоснали, тъй като пáри. Трябваше да пристигна служебното държавно управление, с цел да се задействаме. "

Минеков бе безапелационен, че при започване на юни, когато е оповестил за нарушаванията, не е бил наясно, че това ще докара след себе си тежки наказания за страната.

" Аз постоянно съм мислил, че глобите би трябвало да бъдат ориентирани към причинителя. Но тъй като ние сме мълчали, ние сме спали, ние с мълчанието сме били съгласни това да се случи – ето го резултата. И в този момент всички се платим. Случаят е извънредно рисков, тъй като ще отлетят хора със доста високи позиции до оня ден. "

" Аз няма да избавям тези нещастници. Така както не съм ги спасявал и като бях пред дупката, до момента в който я копаеха. "

Цялото изявление може да гледате тук:



 
Минеков: Килията на Левски е облицована с гипсокартон
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР