Безводието изкара жителите на панагюрското село Попинци на протест. Тази

...
Безводието изкара жителите на панагюрското село Попинци на протест. Тази
Коментари Харесай

Жителите на село Попинци излязоха на протест заради безводие

Безводието изкара жителите на панагюрското село Попинци на митинг. Тази заран десетки затвориха за придвижване основния път Пазарджик-Панагюрище. Хората нямаха позволение да стачкуват, само че неналичието на вода, която продължава повече от месец, ги накара да вземат крайни ограничения. В продължение на час те пресичаха пътното платно, което пък сътвори запушване.

Попинци, Панагюрище

Селата към Панагюрище са без вода към този момент втора седмица поради повреда на магистрален тръбопровод. В Попинци обаче има места, където сушата е още от началото на месец август.

" Събрах облеклата и ги занесох в София да ги изпера и да ги върна в сряда, но то не е решение на въпроса. Ще пламне някаква зараза. Всички са с вътрешни тоалетни. Като няма вода, те не работят ", споделя локална жителка.

" Миналия месец и сегашния не е имало вода, аз съм платила 28 кубика на стойност 46 лв. желая да попитам ВИК от кое място е тази сметка ", оплака се стопанка.

След огромната повреда на основния тръбопровод „ Злокучене " в селата от община Панагюрище има водоноски, доставя се и бутилирана минерална вода. Според хората обаче във водоноските водата е с наслойка и не става даже за миене. Масово децата в селото повръщали и били с разстройство. Попинци се ядосват, че в Панагюрище водата не е серпантина, а тях ги държат на изсъхнало.

" Някой замисля ли се по какъв начин са детските градини, по какъв начин е учебното заведение, по какъв начин си мият децата ръцете, какво ядат. Ще тръгнат някакви вируси, заболявания, никой не може да ни избави. Върнаха ни 100 години обратно ", възмути се локална жителка.

" Панагюрският кмет е мощен и командва всички. На Панагюрище ще има вода, а на Попинци не. Той е общински кмет споделя - аз си виждам града. Два дни нямаше вода там и те го подвигнаха на балон и незабавно пуснаха водата ", сподели гражданин на Попинци.

В момента хората в Попинци наливат вода от единствената чешма, която се намира на най-високото място в селото. Това се прави с риск за здравето, тъй като водата не е изследвана. Обявяването бедствено състояние в община Панагюрище за в този момент ще продължи до 10-ти октомври.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР