Безвизов режим за гражданите на Косово, който им позволява да

...
Безвизов режим за гражданите на Косово, който им позволява да
Коментари Харесай

Косовските граждани от днес пътуват без визи в ЕС

Безвизов режим за жителите на Косово, който им разрешава да пътуват в Европейски Съюз без да е належащо издаването на виза за интервал на престой до три месеца, е в действие от през днешния ден, заяви Българска телеграфна агенция.

Новият режим бе задействан в среднощ, с което Косово стана последната от шестте страни от Западните Балкани, която получи отпадане на визите за Европейски Съюз.

Реформата се възприема в Прищина като още една стъпка към цялостното признание и тласък за упоритостта на страната, която разгласи самостоятелност през 2008 година, да се причисли към Европейски Съюз, отбелязва " Гласът на Америка ".

Според Европейската комисия, изпълнителния орган на Европейски Съюз, до 2018 година Косово е изпълнило всички нужни критерии за безвизов режим, в това число ръководството на границите и миграцията.

Одобрението обаче беше възпрепятствано от Франция и Нидерландия поради безпокойства, отнасящи се до опцията за нови миграционни талази, както и от петте страни членки на Европейски Съюз - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават независимостта на Косово от Сърбия.

Новите правила ще разрешат на жителите на Косово да пътуват до Европейски Съюз без визи за интервал на престой от 90 дни в границите на всеки 180-дневен интервал. 

Преди Европейски Съюз да анулира визовия режим с Косово, притежателите на неговите паспорти можеха да пътуват без визи единствено до 14 страни по света.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР