Безспорно полетът на автоматичната междупланетна станция “Джуно, която на 4-ти

...
Безспорно полетът на автоматичната междупланетна станция “Джуно, която на 4-ти
Коментари Харесай

Автоматичната станция Джуно счупи рекорд!

Безспорно полетът на автоматизираната междупланетна станция “Джуно ”, която на 4-ти юли ще би трябвало да се откри в орбита към Юпитер, е най-очакваното междупланетно събитие за тази година. Вчера, на 13 януари, тя сложи забавен връх! “Джуно ” към този момент е публично най-отдалеченият галактически уред, който работи със слънчево електрозахранване. Предишният рекордьор беше автоматизираната станция на ЕКА “Розета ”, която продължава да учи кометата Чурюмов-Герасименко. През октомври 2012 година “Розета ” бе на разстояние от Слънцето 792 милиона километра. А през вчерашния ден “Джуно ” се намираше разстояние от 793 милиона километра и продължава да се отдалечава!

Обърнете внимание на графиката нагоре, на която са изобразени “Джуно ”, както и разнообразни автоматизирани станции, летяли до Юпитер и по-далеч. До този миг общо осем станции са успявали да се насочат към тези далечни елементи на космоса, само че всички те са употребявали нуклеарен източник за електрическа енергия. “Джуно ” ще е първата автоматизирана станция със слънчево електрозахранване, която ще посети планета от Външната слънчева система!

Напредъкът в развиването на слънчевите акумулатори разрешава това да се случи. И все пак са нужни огромен размер и повърхност на слънчевите панели. Поради тази причина “Джуно ” е най-голямата междупланетна станция, навлязла във Външната слънчева система, доста по-голяма е от “Вояджър 1 ”, “Вояджър 2 ”, “Касини ” и “Ню Хърайзънс ”.  “Джуно ” тежи четири тона и има три слънчеви панела, всеки от които с размер 9 метра.

След като “Джуно ” дойде в орбита към Юпитер на 4 юли, ще стартира богата научна стратегия. В рамките на нея би трябвало да бъдат направени 33 обиколки на газовия колос, като на всеки 14 дни станцията ще минава на разстояние 5 000 километра от облаците. “Джуно ” ще търси какво се намира под облачната завивка на Юпитер и ще учи юпитерианските полярни сияния. Научните резултати ще ни оказват помощ да разберем повече неща за произхода на Юпитер, неговата конструкция, атмосфера и магнетосфера.

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР