Безспорно най-вкусната и популярна сладост в света - това е

...
Безспорно най-вкусната и популярна сладост в света - това е
Коментари Харесай

Как влияе шоколадът на децата?

Безспорно най-вкусната и известна наслада в света - това е шоколадът. Едва ли ще се откри някой, който да не е склонен с това и да не обожава това сладко прелъщение.

В същото време обаче обичаното лакомство може да нанесе щета на здравето, изключително на детското здраве.

Ако и вие имате деца, тогава сигурно сте се замисляли над тази тематика и дали да давате шоколад на детето ви.

Шоколад и деца - какво споделя медицината

Около шоколада съществуват доста легенди, като постоянно те са много спорни. В фактически обаче има в действителност някои болести, които могат да бъдат предизвикани от несъразмерната приложимост на шоколад, само че и дружно с това в много случаи той може да е и потребен.

Кариес

От най-ранна възраст чуваме от възрастните, че шоколадът и сладкото като цяло е нездравословно за зъбите. И в действителност - заради съдържащата се в него захар се покачва киселинността, а тя нанася щета на неукрепналия все ще гланц на зъбите на децата. Въпреки че актуалната стоматология през днешния ден се е научила да лекува зъбите на практика безболезнено, визитата при зъболекаря е постоянно същински стрес за много деца. Ако би трябвало да обобщим това, то ще прибавим че не самият шоколад поврежда зъбите, а захарта в състава му.

Източник на сила и проблем с наднорменото тегло

 Шоколад и децата Снимка: Pexels/ pixabay.com

Въглехидратите са прелестен източник на сила, само че тя би трябвало да бъде изразходвана някъде по-късно. Причината е, че остатъкът от въглехидрати, който не се изразходи, се преработва по-късно в мастна тъкан. Именно това е и една от аргументите през днешния ден децата да страдат от затлъстяване доста постоянно в ранна възраст.

От друга страна, когато в организма попада малко количество въглехидрати, тогава мастният пласт стартира да се изгаря. Това обаче при по-голямата част от децата не е задоволително за попълване на енергийните запаси. Тоест, подкожните мазнини, които не са задоволителни, се употребяват един тип и по този начин се получава метаболитно нарушаване, което също е нездравословно за детския организъм. Ето за какво основен миг в храненето на детето на всяка възраст е уравновесеното и здравословното детско меню.

Алергична реакция

Превишаването на нормите за консумация на шоколад може да предизвика алергична реакция. Поради високото наличие на мазнини в него храносмилателната система на подрастващия организъм е под сериозен стрес. В резултат на това панкреасът не съумява да създава задоволително количество ензими, до момента в който протеините на мощно алергенните артикули, в това число шоколада, не съумяват да разграждат мазнините и да ги преработват вярно. Непреработените субстанции се възприемат като алерген от имунната система. В отговор на това децата най-често получават алергичен дерматит на кожата.

Хормони на удоволствието

 Количество шоколад за деца

Освен щета шоколадът може и да е потребен. При консумирането му се създават хормоните на удоволствието, а точно ендорфините. Именно по тази причина какаовият десерт отстранява тъгата и ни кара да сме щастливи. Но и тук би трябвало да сте деликатни, защото теоброминът и кофеиновите субстанции, които се съдържат в какаовите зърна, имат мощен тонизиращ резултат. Именно по тази причина не трябва да давате шоколад на децата преди лягане, защото те ще станат хиперактивни от него и няма да могат да заспят. Важно е и да внимавате с количеството, като по този начин да вземем за пример от 3 до 5 години могат да си хапват единствено по 40 г шоколад дневно.

Повишеното количество теобромин в шоколада възбужда сърдечната и нервната система, като нарасналото му количество в организма на детето може да докара до:

- Безсъние;

- Тревожност;

- Раздразнителност;

- Треперене;

- Виене на свят;

- Нарушава работата на сърцето;

- Тахикардия или аритмия.

Как да изберете шоколад на децата си?

За да не объркате натуралния артикул с шоколада менте или соевия подобен, би трябвало да обърнете внимание на следните неща:

- Натуралният шоколад има гладка повърхнина с еднакъв блясък;

 Как да изберете шоколад за детето

- Цветът е постоянен, без никакви белезникави участъци;

- Ако се разтопява незабавно в ръката, значи е качествен;

- В състава не би трябвало да се съдържа соя или палмово масло.

Колкото обаче и да е първокласен, по-добре е да не давате черен шоколад на дребните деца. Максималното наличие на какао не би трябвало да надвишава 50%, само че и не трябва да е по-малко от 25%. В магазините се продават шоколади с разнообразни добавки; орехи, с късчета бисквити, мармалад, плодове и кремове. От тях е по-добре да отдавате желание на тези, които съдържат цели орехи или стафиди. Не бива да купувате на децата и бял шоколад, защото в състава му няма никакво мляко.

Кога не трябва да давате на децата шоколад?

Ако детето е доста алергично, тогава е по-добре да не му давате шоколад, тъй като това е един от най-алергенни артикули. Не бива да им го давате също по този начин при лактазна непълнота и проблеми с усвояването на лецитин. Шоколадът е противопоказан при децата, които имат синдром на недостига на вниманието и хиперактивност. Причината е в това, че в него се съдържа кофеин, който възбуденост доста нерваната система. Противопоказан е този сладостен артикул и за децата, които имат болести на сърдечно-съдова система, стомашно-чревният тракт, затлъстяване в друга степен или предпоставки за това.

Не можете да лишите децата ви от всяко едно сладко прелъщение, само че с шоколада е значимо да сте изключително деликатни и да не им давате това лакомство в огромни количества.

Винаги купувайте единствено първокласен шоколад, който не съдържа в състава си соя или палмово масло, както и подобен със наличие на какао над 30%.

Грижете се за здравето на децата ви, тъй като единствено по този начин те ще имат щастливо и нехайно детство.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР