Безспорно двигателят за оживлението на събитийната сцена в града е

...
Безспорно двигателят за оживлението на събитийната сцена в града е
Коментари Харесай

Събития под тепетата

Безспорно моторът за оживлението на събитийната сцена в града е идното домакинство на влиятелната Европейска културна столица.

© Цветелина Белутова " Проектът Европейска столица на културата даде подтик на този бранш, на този " културен бизнес ", в случай че мога да го нарека по този начин. "
Кирил Велчев, шеф на Фондация " Пловдив 2019 " Още по тематиката
Интересът към ексцентрични места за образуване на събития нараства

Кои са новите места, предоставящи благоприятни условия за образуване на разнообразни бизнес и неофициални събития.
22 ное 2018
Пловдив е просвета

Някои от акцентите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019
25 окт 2018
Пловдив 2019: В клопката на огромните фантазии

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година и в града ще се проведат стотици събития. Можеше ли обаче да се случи доста повече?
19 май 2018
Иван Тотев: Кметът има мнение, само че той не въздейства и няма желание да въздейства на плановете за столица на културата

Кметът на Пловдив в изявление за " Капитал "
12 май 2018 Текстът е част от специфичното издание на " Капитал " Events Kit.
Идната 2019 година се обрисува да бъде извънредно мощна за съвсем всеки бранш в Пловдив, а водещата причина за това е бъдещата Европейска столица на културата, която към този момент постепенно завладява града. Очакванията са за подсилен брой туристи – от малко над милион в " елементарна " година като 2016 година до над два милиона през 2019 година, множеството от които – чужденци. Освен за крафт бирите и вкусната кухня на " Капана " гостите на града идват и за над 500-те събития, които ще се проведат в града под егидата на културната столица. Измежду тях ще има както културни и обществени мероприятия, по този начин и съществени индустриални конференции.

Вече добитите паметен статут фестивали – от " Капана фест " и ONE Dance week, джаз и опера фестивалите ще са по-големи от всеки път, а Нощта на музеите и галериите също ще направи завръщане през септември. Добавете към това набъбващия интерес към всевъзможни типове фирмени образования, за които Иван Бондоков от пространството " Лимакон " споделя и ще получите извънредно цветна картина на идната година за града.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Културата е моторът
Безспорно моторът за оживлението на събитийната сцена в града е идното домакинство на влиятелната Европейска културна столица. " Проектът Европейска столица на културата даде подтик на този бранш, на този " културен бизнес ", в случай че мога да го нарека по този начин ", споделя Кирил Велчев, шеф на фондация " Пловдив 2019 ". Той прибавя, че петстотинте събития, които ще се случат през 2019 година и ще привлекат посетители както от чужбина, по този начин и от страната, са определени след осем отворени предложения за присъединяване в последните три години, за които са кандидатствали сред 1200 и 1300 плана.

Според него една от най-силните страни на Пловдив като културна столица е мощната лична културна стратегия, която градът е построил през последните години. Събитията, които към този момент са част от лицето на Пловдив, развиват освен неговия културен и обществен образ, а и са в интерес на бизнеса. " С организацията се заемат необятен набор от бизнеси - от обслужващ личен състав, през кетъринг, сигурност, поддръжка на сцената, просташки услуги, които са свързващото звено за организацията на концертите ", споделя Велчев, давайки образец с последното издание на музикалния фестивал Hills of Rock, където единствено за градежа на сцената са били заети към 450 души. " Нужна е необятна експертиза ", заключава той и прибавя, че компаниите, които ще работят по организацията на събитията в града, са главно от града и района, само че за по-големите няма по какъв начин да не се включат и бизнеси с по-голям потенциал от София.

Но гръбнакът на подготовката си остават локалните компании, а те към този момент се готвят интензивно за идната година. " Нашият календар се цялостни всяка година, а след януари към този момент е доста мъчно да намерим свободни дати. Задават се няколко съществени фестивала през 2019, които ще бъде ужасно, в случай че останат годишно на пловдивската културна сцена ", споделя Петрана Калинин от компанията за образуване на събития " Мавруда ", която от към 7 години провежда разнообразни мероприятия в града и района, от планирането и основаването на цялостна идея, през бюджетирането, до осъществяването и кетъринга по време на събитието.
" В графика ни участват и корпоративните мероприятия, а промишленостите са разнородни - от индустриалния, комерсиалния, през банковия бранш и по този начин до занапред прохождащите компании. Повечето от мероприятията целят сближение на колектива и обществото, повишението на културата в разнообразни области, свързани са и с откриването на нови персонални преживявания и културна динамичност в обществената среда ", споделя тя.
Калинин споделя, че през 2019 година фокусът на компанията ще бъде кулинарната сфера, към която има увеличаващ се интерес. " Все повече хора желаят да откриват нови усети и да съживяват традициите. Мисията, която си поставихме преди четири години, е да храним вкусно и здравословно хората със свежи районни артикули, а по време на събития могат да се предложат доста ексцентрични решения в тази посока ", споделя Калинин.

Новите фестивали и пространства

Фотограф: Цветелина Белутова Говорейки за фестивали и усети, един от новите такива, които комбинират двете тематики, е събитието " Две-три бири фест " на бара " Котка и мишка ", едно от най-разпознаваемите места в " Капана ". " Събитието е отдадено на крафт бирената просвета и има за цел да покаже огромното многообразие и качествата на бирата ", споделя Таня Ковачева, началник на плановете на " Котка и мишка ", и прибавя, че фестивалът към този момент две години събира на особено подбрани местоположения в Пловдив българските занаятчии пивовари, дистрибутори на крафт бири, както и техните фенове. За идващото издание екипът ще подчертава на дегустационна и обучителна лекционна част.

Това не е единствената иновация, която " Котка и мишка " развива в отговор на изменящите се усети на разрастващата се събитийна сцена в града. Липсата на задоволително разчупени пространства, в които да се провеждат сходни събития, кара екипа да стартира да провежда такива първо в самия бар в сърцето на " Капана ", а неотдавна и на още едно място – в особено основаното co-working пространство над бара. Макар, както всеки co-working, главната му цел да е да дава споделено място за работа на бизнесмени, хора със свободни специалности и " цифрови номади ", мястото е основано и с концепцията да може да поеме както корпоративни, по този начин и по-лежерни събития, споделя Ковачева.
По думите й мястото е идеално за дребни до междинни групи гости от 10 до 30 души. " В града ни има търсене за обособени пространства за осъществяване на събития, с по-малък потенциал от общоприетите огромни конферентни зали ", споделя тя и прибавя, че за късата четиримесечна история на co-working пространството в него са се провели разнообразни видове събития, от лекционни и обучителни мероприятия с устременост към бизнеса, кариерното и личностното развиване, през срещи на дребни екипи в IT сферата, до благотворителна самодейност.

Корпоративният събитиен взрив
Отвъд фестивалите и по-малките работилници, Пловдив ще бъде хазаин и на съществени индустриални събития през 2019 година, споделя Иван Бондоков от " Лимакон ". " Докато преди година-две имаше една топ конференция, до края на тази година ще има най-малко три такива - " Индустрия 4.0 ", една за новаторски мениджмънт, както и за b2b маркетинг. Ивент мениджмънтът стартира да вкарва много високо равнище наличие, канят се лектори от чужбина. Догодина тези конференции ще бъдат най-малко пет ", споделя той.

Въпреки взривът на корпоративните и културни събития персоналните мотиви не престават да бъдат водещ мотор в работата на компаниите за образуване на събития.

Фотограф: Цветелина Белутова Калинин и Бондоков описват, че през идната година се задават и много огромни корпоративни мероприятия, в това число събитие за няколко хиляди души - чиновниците и техните фамилии на водеща компания в България – мероприятие, което Калинин разказва като " дребен град на чудесата ".
Управителката на " Мавруда " е удовлетворена, че наклонността " всичко забавно да се случва в София " като че ли се обръща и Пловдив стартира все по-често да се появява на радара. " Изключително доста ме радва фактът, че съвсем всеки месец в културния календар се появяват нови и забавни събития и фестивали, движим се напред в вярната посока, а градът ни има потребност от още. Смятам, че занапред ще се разгърне капацитетът на този бранш и има още доста какво да се предложи на него ", разяснява притежателят на " Мавруда ".

Калинин обаче акцентира, че макар взривът на корпоративните и културни събития персоналните мотиви не престават да бъдат водещ мотор в работата на компаниите за образуване на събития. А това може да сътвори непредвидени проблеми поради един премълчаван, само че доста действителен минус към организацията на Европейската столица на културата - неналичието на задоволителна леглова база и закъснелите вложения в хотелиерския бранш.
" Това е проблем, тъй като да вземем за пример повече от половината ни сватби са на двойки, които не живеят в България - и в границите на няколко дни ще заемат сред 20 и 50 стаи - планувани по принцип за туристи около фестивала, само че имам вяра, че все някак ще се оправим, по остарялата максима - когато има предпочитание, има метод ", остава оптимистична Калинин.

Директорът на фондация " Пловдив 2019 " Кирил Велчев остава оптимист. " Ако с бизнеса работим " Заедно ", каквото е и мотото на Европейската столица на културата, ще реализираме доста положителни резултати ", заключава той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР