12 Все по-голямо място в събитийния сегмент ще се заема

...
12 Все по-голямо място в събитийния сегмент ще се заема
Коментари Харесай

Пазарът на събития през 2018 г. отчита увеличаване на бюджетите и проявите

12
Все по-голямо място в събитийния сегмент ще се заема от ексцентричните фестивални и Street food форматите

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ 12 © АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
2015 е доста мощна година за бизнеса

Твърди изпълнителен шеф на Special Events Group Калоян Тодоров
13 ное 2015
Представяме ви отдел " Събития "

От екипа зависи положителният краен резултат на проявата, като се стартира от концепцията и се стигне до реализацията й
31 окт 2015 Ако би трябвало да опишем с една дума събитийния бранш в България през миналата година, тя безспорно ще бъде преживяване. В желанието си фирмите да изградят мощна връзка с потребителите си, да бъдат по-близо до тях и да им дадат спомагателна стойност те от ден на ден се насочват към така наречен experiential marketing, или маркетинг на прекарванията, към който построяват събитията си.

Това може да бъде реализирано посредством потребление на нови технологии като VR и AR (виртуална и обогатена реалност), избор на ексцентрични местоположения, фокус върху изобретателно наличие или заплитане на непредвидени участници в събитието. Всичко това обаче би изгубило част от цената си, в случай че не бяха обществените мрежи, които с изключение на платформа за разпространяване на предложения до многочислена публика са и скъпа част от популяризирането на събитието посредством шерване на информация от първо лице, а точно от посетителите му.
Силно полугодие

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Играчите на пазара са безапелационни, че първото полугодие на 2018 година е едно от най-силните за пазара на събития. Основателите на SEG (Special Events Group) Невена Тодорова и Калоян Тодоров описват, че при започване на годината упованията им са били по-скоро за спад откъм провеждането на огромни събития в резултат на председателството на Съвета на Европейски Съюз и запълнения потенциал на хотелите. " Изненадващо обаче имаше доста корпоративни събития поради многото посетители в България по това време. Покрай европредседателството страната става атрактивна за всички типове съпътстващи бизнеси и стотици организации в Европейски Съюз. Заявките при нас пристигаха безусловно седмица преди провеждането на събитие, поради което и имаше миг, в който бяхме наели техника от цяла Европа, с цел да можем да ги обслужим ", разяснява Невена Тодорова.

От SEG регистрират растеж от 40% за първите 6 месеца на 2018 година в съпоставяне със същия интервал 2017 година, като прецизират, че през последните години този растеж всекидневно е варирал сред 10 и 15%.

Годината е динамична и за " Интер експо център ", където се организират редица местни и интернационалните събития. По думите на шефа " Събития и MICE (MICE Мeetings, Incentives, Conferences and Events) " Йоан Младенов, в случай че предишни години центърът е отчитал обичайно растеж сред 20 и 30% в броя на извършените събития, през 2018 година растежът надвишава този от всички предишни години.

От 121 agency също са безапелационни, че през 2018 година събитийният пазар осезаемо се е увеличен, като съгласно ръководещите сътрудници в организацията Теодора Бунчева и Геновева Андреева доста марки на пазара пренасочват информационните си бюджети към събития и прекарване, най-често за сметка на вложенията им във външна, печатна и банер реклама.

Въпреки растежа на пазара въпреки всичко преобладаващи остават дребните нишови професионални събития, до момента в който по-мащабните такива остават на назад във времето. В портфолиото на SEG да вземем за пример дребните събития заемат 50%, междинните 35-40%, а огромните едвам 10%. " Нарастването на броя на събития на пазара е обусловено от разрастването на смисъла на общностите, за които се провеждат характерни събития ", разяснява Ружа Загорска, изпълнителен шеф на Site Media Consultancy.

Малките събития обаче съгласно Александър Христов, ръководещ шеф на PR агенциятa " Параграф 42 ", част от The Smarts, дават опция за по-добро таргетиране и постигане до най-ценните консуматори.

Моника Симеонова, стратегически шеф в NEXT-DC, обрисува и няколко вида профилирани събития за другите браншове и публики, които са набрали известност през последната година. Това са музикални събития, цифрови или софтуерни, кулинарни и културни, фамилни, спортни, просветителни и обществени събития. Според нея дребните марки към момента не влагат в събития, а доближават посредством обичайните медии до потребителите си.

Плавно нарастване на бюджетите

Компании от огромните браншове като фармацията, цигарената промишленост, IT и банковия бранш обичайно влагат най-големи бюджети в провеждането на събития. " За фирмите в някои от тези браншове част от рекламните канали подлежат на рестрикции и напълно разумно те разпределят по-голям дял от годишните си бюджети към събития ", споделя Загорска. Поради тази причина и в допълнение на мощната конкуренция всяка година фирмите се стараят да надградят събитията си и да предложат нещо ново на гостите.

По думите на Невена Тодорова приблизително сред 10 и 15% нарастване в бюджетите има в банковия и IT бранш, a във фармацевтичната промишленост растежът в вложения доближава 30%. По наблюденията на 121 agency на пазара ни по-ниските бюджети нормално варират към 20 хиляди лева и 30 хиляди лева, а високите сред 150 хиляди лева и 250 хиляди лева

Христо Петков, акаунт шеф в NEXT-DC и ръководещ шеф в The Kontakt, пък вижда и друга наклонност на пазара, а точно бюджетите за единично събитие на фирмите понижават за сметка на организирането на повече събития през годината.

" По-внимателни сме, когато предлагаме събития. Дали е значимо, дали ще докара до мечтаните резултати, има ли опция на това събитие, с която ще реализираме по-добри или същите резултати с по-малък запас, както финансов и човешки, по този начин и времеви ", разяснява Мария Гергова-Бенгтссон, собственичка и ръководещ шеф на PR организацията United Partners.

Да съпреживееш събитието

" Брандовете от ден на ден виждат желанието на потребителите да имат one-to-one прекарване с марката, това е и най-лесният метод един бранд да потопи потребителите си в своя свят и да им опише от първо лице историята си ", е мнението на Христо Петков, което значително се припокрива с това на останалите експерти от събитийния отрасъл. Ключовата дума на 2018 година е прекарването и по всичко проличава, че това няма скоро да се промени.

Според изследването EventTrack на EventMarketing през 2018 година събитията и прекарванията са съществена част от интегрираните акции при 84% от марките, a 65% от потребителите купуват артикул, откакто са участвали на събитие или прекарване, обвързвано с марката.

" Все по-често приказваме за прекарване, за основаване на неповторими моменти с марките. Заради обществените медии и интернет през днешния ден едно забавно и вълнуващо събитие може да бъде споделено и забелязано от доста повече от присъстващите там. Това стимулира рекламодателите да провеждат повече и по-интересни събития, като съществена цел при тях е основаването на прекарване, което може да бъде споделено със фотография, видео, пост ", изяснява Гергана Иванова, ръководещ сътрудник в The Smarts.

Създаването на близка връзка с потребителите, въвличането им в тематиката на събитието и обогатяването на прекарването им е допустимо и с помощта на новите софтуерни решения в сектора. Специалистите са единомислещи, че технологии като виртуална (VR) и добавена действителност (AR), потреблението на холограми, 3D принтери и цифрови резултати стават все по-търсени от клиентите им. " AR и VR са отлична опция действителният и цифровият свят да се слеят по този начин, че потребителите да се потопят в историята, която марката споделя. 3D принтирането дава опция за персонализация и разрешава на потребителите да творят и да се забавляват ", коментира Геновева Андреева от 121 agency.

По думите на Калоян Тодоров измежду нововъведенията в сектора са и холограмният вид презентации, както и цифровият брандинг.

Според Владимир Стефанов, ръководещ шеф в All Channels Activation, фирмите целят да осъществят събития, които наподобяват допустимо минимум брандирани. " Като метод това постоянно се случва в колаборации с разнообразни актьори, реализатори и организации. Така събитието е по-близко и забавно за публиката, а шансът да влезе в медийния микс на деня се усилва неведнъж ", добавя още той.

Нестандартните местоположения също са опция за фирмите да привлекат вниманието на потребителите и да ги подбуден към шерване на наличие през обществените платформи. " Преди време имаше наклонност измежду желаните местоположения да са моловете и залите там, в този момент има раздвижване към кафенета и фреш питейни заведения. Това сякаш е обвързвано и с една по-обща наклонност – придвижването от по-формални към по-неформални събития ", изяснява Александър Христов и прибавя, че изключително при медийните събития от формат конференция фирмите се ориентират към неофициални срещи с интерактивни детайли. Събитията за всеобща публика пък употребяват открити и елементарно налични местоположения, с цел да могат в тях да се включат и минувачи.

През погледа на клиента

В взаимозависимост от типа събитие и мотива фирмите си слагат и разнообразни цели. По думите на Ружа Загорска при корпоративните събития обаче крайните цели си остават едни и същи – позициониране на артикул, услуга, бранд или компания. " Само методите се трансформират, защото с навлизането на обществените медии потребителите са " бомбардирани " всекидневно с хиляди послания ", допълвя тя.

Тази година да вземем за пример един от най-големите рекламодатели на българския пазар А1 заложи на редица събития във връзка ребрандирането на телекома, което разумно е довело и до нарастване на бюджетите им. " Официалното показване на А1 беше разграничено на две, с цел да покрие две значими за нас публики – медии и чиновници. В него бяха вплетени технологии и образни резултати. Използвахме да вземем за пример холограма на голям екран ", споделя Илияна Захариева, шеф " Корпоративни връзки " в А1.

Основните видове събития на телекома са ориентирани към медиите, клиентите и чиновниците им. " За медиите от време на време търсим отразяване на нов артикул или услуга, от една страна, подобряваме известността на нашия бранд, от друга, или просто неофициално другарство. За клиентите нормално работим в посока още веднъж комуникиране на нови артикули и услуги, само че и нетуъркинг с лоялните ни клиенти. Сред задачите на събитията, проведени за нашите чиновници, са да ги слагат в друга от работната среда, да ги вдъхновят да следват полезностите на А1 Group, да отличат най-хубавите в работата и други ", изяснява Захариева.

Вътрешните събития от A1 си провеждат сами, а за медийните си партнират с PR организация. По-големи корпоративни или BTL планове пък провеждат благодарение на организации с огромен опит в сферата.

За IKEA пък най-важният фактор при организирането на събитие е да поднесат забавно и ангажиращо наличие на гостите. " Разбира се, наблюдаваме размера на изявленията, споделянията и достигнатата публика в онлайн каналите, както и противоположната връзка от гостите ни, която е доста значима за нас ", споделя още Йоана Цонева, маркетинг управител в IKEA. Тя добавя, че за всички събития компанията разчита на информационните организации, които избират подизпълнителите съгласно плановете, концепциите и задачите на акциите им.

Предизвикателства в бранша

Въпреки стабилно възходящия пазар съгласно експертите едно от най-големите провокации в сектора за поредна година остава неналичието на квалифицирани фрагменти. Този проблем от SEG вземат решение с организирането на вътрешна академия за техници и дизайнери, които, откакто бъдат подготвени, стартират работа в сдружението.

Въпреки че местоположението е измежду най-важните детайли за образуване на събитие, по думите на ръководещия шеф на All Cahnnels Activation Мария Николова в София има прекомерно малко пространства, в които може да се провежда събитие за огромен брой хора. " Съществуващите такива са познати и изтъркани до болежка, а в това време използването на ексцентрично пространство е обвързвано с по-голяма инвестиция от страна на клиентите, което постоянно е от решаващо значение ", добавя тя.

Според Моника Симеонова пък поради възходящия брой събития на пазара има заплаха марките да се объркат и изгубят в категорията. " Това би се случило, в случай че нямат ясни критерии и тактика за какво вземат участие на дадени събития без значение от мащаба им. В тази връзка всеки бранд би трябвало ясно да дефинира вътрешно своята задача и тактика, както и всички таргети, които си слага, с цел да има ясна преценка кое събитие е уместно и кое не за него. Безразборното спонсорство и наличие не е целесъобразно ", поучава тя.

Като предизвикателство на българския пазар Гергана Иванова обрисува и привличането на посетители за събитията, които стават от ден на ден, а хората – все по-взискателни.

Какво следва

Браншът е единомислещ, че събитията ще продължат да бъдат желан информационен формат от фирмите за постигане на аудиторията им, а броят и разнообразните им формати ще се усилват и през идната година. Нещо повече - през идващите две години на пазара ще се появят и два нови хотела от веригите Hyatt и Mariot, което ще усили избора за местоположения при осъществяване на събития. " Появата на нови играчи ще докара до смяна в статуквото, което допуска разбърквания на пластовете в събитийния бранш. Тази наклонност важи както за сегмента на местоположения и снабдители на услуги, по този начин и в сегмента на клиентите с фокус в образуване на съществени събития ", споделя Йоан Младенов от " Интер експо център ". Той добавя, че центърът през 2019 година ще влага в построяването на по-атрактивна за клиентите услуга посредством даване на спомагателни и съвременни механически средства и уреди.

Ружа Загорска е безапелационна, че пазарът ще пораства като брой събития и като общи бюджети. " Значението на наличието и прекарването ще нараства, тъй като те притеглят същинските общности и градят лоялните почитатели ", споделя още тя.

По думите на Гергана Иванова през 2019 година ще продължи наклонността на от време на време повтарящите се събития, което дава опция за струпване на изгоди за марката или компанията. " Така събирането на посетители и участници става също все по-лесно, точно тъй като събитието към този момент е познато и е добило някакъв личен престиж. "

Ключовата част от информационния микс чака да останат събитията и Мария Гергова-Бенгтссон. " Те са една от дребното благоприятни условия в един много цифров живот, който живеем, за основаване на прекарвания и срещи онлайн с целевите групи на една марка или организация ", добавя тя.

Според Мария Николова street food културата, както и ексцентричните фестивални формати щe заемат все по-голямо място в бранша. " Освен за всеобщата аудитория те са забавни и за клиентите, защото дават опция за таргетирана връзка и наличие, което отива оттатък общоприетия метод ", споделя тя.

" С всяка минала година хората, които провеждат събития, мислят освен за опаковката, само че и за наличието. Професионалистите си научиха урока и знаят, че в случай че нямат да кажат нещо значимо, не е нужно да харчат луди пари за помпозни церемонии и конференции – има доста канали за връзки и събитията са единствено част от тях ", споделя в умозаключение Илияна Захариева. " По-внимателни сме, когато предлагаме събития. Дали е значимо, дали ще докара до мечтаните резултати, има ли опция на това събитие, с която ще реализираме по-добри или същите резултати с по-малък запас, както финансов и човешки, по този начин и времеви. ", Мария Гергова-Бенгтссон, собственичка и ръководещ шеф на PR организацията United Partners. " Рекламодателите са стимулирани да провеждат повече и по-интересни събития, като съществена цел при тях е основаването на прекарване, което може да бъде споделено със фотография, видео, пост. ", Гергана Иванова, ръководещ сътрудник в The Smarts. " Street food културата, както и ексцентричните фестивални формати щe заемат все по-голямо място в нашия бранш. Освен за всеобщата аудитория те са забавни и за клиентите, защото дават опция за таргетирана връзка и наличие, което отива оттатък общоприетия метод. ", Мария Николова, ръководещ шеф в All Channels Activation. " Появата на нови играчи ще докара до смяна в статуквото, което допуска разбърквания на пластовете в събитийния бранш. ", Йоан Младенов, шеф " Събития и MICЕ " в " Интер експо център ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР