Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите,

...
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите,
Коментари Харесай

Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме

Безспорна е изгодата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и. Изполваме ги при зареждане на напълно дребни бебета, при по този начин известните режими за детокс, при лечение на редица заболявания или за намаляване. За какво обаче би трябвало да внимаваме, когато консумираме прясно изцедени сокове?

За фреша - единствено най-хубавото качество

На първо място и може би най-логично е условието соковете да се прави единствено с пресни, добре узрели и здрави плодове и зеленчуци. Забравете, че може да употребявате загнили или артикули с по-ниско качество, такива би трябвало добре да се изрежат. Истината е, че въпреки и смлени и прецедени през центрофугата и на най-хубавата сокоизстисквачка, соковете резервират в себе, както потребните, по този начин и рисковите за човешкия организъм отрови.

Затова старателното избиране, измиване и разчистване на плодовете и зеленчуците преди изцеждането им е наложително. Когато поръчвате прясно изцеден сок в заведение или от улицата, не се тормозете да се уверите персонално, дали сокът, който ще ви бъде сервиран, е фактически изработен от първокачествени артикули.

Ключовата роля на сокоизстисквачката

Следващият значим миг при изработката на сокове е сокоизстисквачката. Няма да приказваме за марка или модел, а по тази причина кой вид сокоизстисквачки са оптималният избор във връзка с опазване на здравословните качества на приготвените с тях сокове. Всички сме осведомени с високоскоростните, налични, центрофугиращи сокоизстисквачки.


За оптимално добиване не потребните субстанции от плодовете и зеленчуците, обаче, се предлагат по този начин наречените мачкащи или дъвчещи сокоизстисквачки. Те работят сходно на месомелачките, като смачкват продуктите при ниска скорост и посредством прилепяне извличат соковете, без да се стига до окисляването им, надлежно и до загуба на огромна част от витамините и минералите в тях.

Те разрешават и запазването на пулпата - плодовото или зеленчуково месо, в която се крият огромна част от витамините. Особено подобаващи са и за сокове от зеленолистни зеленчуци. За страдание цената им е към момента висока, не са по този начин публикувани и са в пъти по-бавни от центорфугиращите сокоизстисквачки. Който и тип да изберете, пригответе се за усърдно разчистване. Задържалите се нишки загниват бързо и могат да вкарат отрови в идващия сок.

Кога и по какъв начин да се употребяват соковете?

Първо и най-важно предписание е да консумираме соковете незабавно след изцеждането им. Причината още веднъж е съприкосновението с кислорода, който бързо лишава от потребния резултат на соковете. Витамин С е този витамин, който доста бързо се унищожава от молекулите на кислорода. Изключение прави сокът от, за който и преди сме споменавали, че е добре да престои най-малко няколко часа преди приложимост. За оптимално асимилиране е целесъобразно соковете да се употребяват настрана от друга храна.

Пресни сокове можем да пием когато и да е, само че в случай че е на гладно, когато са и най-полезни, е добре да хапнем след към 30 минути. Плодовите киселини съществено могат да увредят стомашната лигавица. Директно след хранене не биха се усвоили оптимално. Нека изчакаме час, час и половина най-малко.

В какви количества?

И тук мненията варират в двете крайности – от една чаша до количества от няколко литра на ден. Но даже и най-малкото количество прясно изцеден сок носи изгоди на организма ни. За да се получи лековит резултат, обаче, важи правилото – колкото по-големи количества редовно, толкоз по-добре. Както всички естествени лекове, по този начин и прясно изцедените сокове работят на правилото на натрупването, а здравословният резултат от приема им може да бъде забелязан едвам след известно време и неизменност от наша страна.

И още...

Цитрусовите сокове не са подобаващи за хора с чувствителни зъби, тъй като провокират ерозия на емайла. Това е една от главните аргументи за сензитивните зъби.

Препоръката соковете да се пият час, час и половина след хранене изключително с отнася за соковете от сладки плодове. В противоположен случай рискувате да си навлечете отичане на стомаха и метеоризъм, в резултат на ферментацията на сладките плодове в стомаха и червата.

Хора с гастрит, язва, панкреатит би трябвало да заобикалят кисели сокове, тъй като потреблението им може да раздразни стомаха.

Сокът от грейпфрут е рисково да се съчетава с огромна група лекарствени артикули. Имайте го поради при приема на даже най-безобидни на пръв взор медикаменти.

Поради високото си захарно наличие сокът от грозде не се предлага за хора с диабет.

Безспорно, постоянната консумация на най-малко чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок дневно носи наслаждение, положително въодушевление и дълготрайни изгоди на нашия организъм. В случай, че решите да приемате соковете за намаляване, детокс или лекуване, предлагаме наложителна консултация със съответните експерти.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР