Безсънието е един от проблемите на модерния човек, за който

...
Безсънието е един от проблемите на модерния човек, за който
Коментари Харесай

Кои храни помагат срещу безсънието?

Безсънието е един от проблемите на модерния човек, за който сякаш на пръв взор има редица решения, а в действителност на всеки, измъчен от него, му е мъчно да откри най-ефективното за себе си.

Чували сме какви ли не препоръки - за гореща вана, четене на книга или възбрана на обществените мрежи преди лягане. Вероятно сме пробвали и с някоя друга хранителна добавка на билкова основа или със наличието на мелатонин. А евентуално това, от което в действителност се нуждаем, е вярна храна.

Неведнъж сме чували за храните и напитките, като тези със наличие на кофеин, захар и наситени мазнини, които е добре да заобикаляме, в случай че желаеме да имаме здрав сън. Но ново проучване, извършено в Columbia University в Ню Йорк обръща вниманието към тези, които подкрепят качествената отмора през нощта. 

Според откривателите, диетата с високо наличие на плодове и зеленчуци, както и на бобови растения и мрачен, пълнозърнест самун, се свързва с по-качествен сън. Този извод е на база данните, предоставени от 1612 възрастни, които би трябвало показват по какъв начин спят, както и какъв брой плодове и зеленчуци одобряват в границите на няколко дни.

Така се потвърждава, че тези, които са спали по по-малко от седем часа на нощ, са приемали с 24 грама по-малко плодове и зеленчуци дневно от тези, които са спали сред седем и осем часа.

Изследователите потвърждават още, че хората, които употребяват по-малко наситени мазнини, задоволително фибри и сол в целесъобразната дневна доза, заспиват по-бързо и прекарват повече време във фаза на бездънен сън. Именно фибрите в бобовите растения имат потвърдено най-голяма успеваемост върху спането.

Консумацията на повече сладки храни пък води до съмнения в равнищата на кръвна захар през нощта - причина за по-чести събуждания и по-некачествен сън. Така известната средиземноморска диета също има своите изгоди за съня с помощта на високото наличие на аминокиселината триптофан в огромна част от храните, които предлага, предава Daily Mail.

Освен това тя ни държи сити за по-дълго време, което също може да подкрепи съня - тъй като никой не обича да си ляга гладен, а нездравословните хапвания преди сън също могат да му навредят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР