Безработните в САЩ продължават да се увеличават и макар темповете

...
Безработните в САЩ продължават да се увеличават и макар темповете
Коментари Харесай

В кои части на САЩ безработицата е най-голяма?

Безработните в Съединени американски щати не престават да се усилват и въпреки темповете на напредък да се забавят, цифрите към момента са притеснителни. 860 000 американци са кандидатствали за компенсации за безработица през последната седмица, а 12,63 млн. души получават такава финансова помощ, по данни на Министерството на труда на Съединени американски щати.

60 млн. души в страната са останали без работа от началото на пандемията от COVID-19, която единствено за няколко месеца унищожи 3 пъти повече работни места от 20-те милиона, основани през последното десетилетие.

В някои щати безработицата доближи 20% (т.е. всеки пети е без работа), като локалният трудов пазар не може да се възвърне от шока на пандемията, макар облекчените ограничения, разрешили на множеството бизнеси да възобновят активността си.

Unemployment Insurance Weekly Claims

Initial claims were 860,000 for the week ending 9/12 (-33,000).

Insured unemployment was 12,628,000 for the week ending 9/5 (-916,000).
— US Labor Department (@USDOL)

Най-тежко е ситуацията в Хавай, където хората без работа са 20,3%. Втори в отрицателната ранглиста е най-населеният и най-богат американски щат – Калифорния, където безработицата доближи 17,3%. Трети е щатът Невада с 15,6% безработни. И в трите щата безработицата е доста по-висока от междинната за страната – 9,3% в края на август, акцентира Yahoo Finance.

Топ 5 на най-засегнатите от безработица щати се добавя от Ню Йорк с 15% и Пуерто Рико с 14,1%. Процентът на безработните е двуцифрен и в останалите щати в първата десетка – Луизиана, Кънектикът, Джорджия, окръг Колумбия (където се намира столицата Вашингтон) и Масачузетс.

Цифрите демонстрират, че рецесията е засегнала тежко някои от най-силните стопански градове в Съединени американски щати - Лос Анджелис, Сан Франциско, Вашингтон, Бостън, Атланта.



Настоящите равнища на безработица са фрапантно по-високи от тези преди пандемията. Към края на февруари Аляска беше щатът с най-вече безработни, само че те бяха незначителните 2,9%.

Позитивното е, че даже в най-тежко засегнатите щати безработицата последователно понижава по отношение на първите месеци на пандемията. Настоящите 15,6% в Невада наподобяват по-добре от стряскащите 27%, регистрирани на 9 май.

Според американското Бюро по трудова статистика, което мери каузи на безработните безспорна стойност, към края на юли най-високата безработица е в щата Масачузетс – 16,1%, следван от Ню Йорк с 15,9%.

Някои щати се възвръщат по-бързо от други, само че всички към момента се борят с разнообразни стопански ограничавания, свързани с контрола върху разпространяването на ковид. Всичко това потвърждава, че американската стопанската система има да извърви още дълъг път, до момента в който се възвърне от коронакризата.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР