Безпрецедентен случай на прилагане на Закона за етажната собственост. Жители

...
Безпрецедентен случай на прилагане на Закона за етажната собственост. Жители
Коментари Харесай

Безпрецедентен случай: Съседи продават апартамента на домоуправителя, защото не плащал такси

Безпрецедентен случай на използване на Закона за етажната благосъстоятелност. Жители на блок във Велико Търново изгониха собствен комшия – някогашен домоуправител и оповестиха парцела му за обществена обмен. Причината е корист със средства за ремонт на общите елементи.

Това е домът на самотно живееща стара жена от Велико Търново. Тя е пенсионер, някогашен преподавател и някогашен домоуправител на вход. В него има към 20 семейства. Домът на дамата е разгласен за обществена обмен.

" Беше домоуправителка. Но похарчи парите по казина и по зали, за щерка си, за алкохол и опиати ", споделя съседката Кръстина Кедикова.

Събраните пари били 4 000 лв.. С тях трябвало да се ремонтира покривът. А когато се оказало, че това няма по какъв начин да се случи, хората наели професионален домоуправител, който направил цялостна проверка на касата.

" След проверката установихме, че има неналичия и домоуправителят не можеше да заплаща таксите за входа за доста дълъг интервал – три години. И напрежението в етажната благосъстоятелност докара до събирането на таксите по правосъден ред. Помолихме длъжника да ги заплати непринудено, само че за интервала от две години не съумя да ги заплати непринудено ", изясни Христо Данов – професионален домоуправител – В. Търново.

Така се стига до обществена обмен на жилището на някогашния домоуправител. За да не се стига до сходни проблеми, от районното министерство плануват законови промени, оповестява Нова тв. Сред предложенията, които страната е получила, е контролът на етажната благосъстоятелност да се упражнява от общините.

" Всички неплатени такси към етажната благосъстоятелност да минават като отговорности към локалните налози и такси. Когато при започване на календарната година се подаде известие от домоуправителите, че има неизплатени отговорности към етажната благосъстоятелност, тези отговорности се събират с локалните налози и такси ", изясни Гергана Благиева, шеф на дирекция " Жилищна политика ", Министерство на районното развиване и благоустройството.

" Това час по-скоро би трябвало да се направи, с цел да няма тези неприятности и ежби сред хората – да не се поглеждат и ненавиждат ", разяснява Кръстина Кедикова.

От районното министерство ще имат последната дума при правенето на проектозакона за етажната благосъстоятелност, а той се чака да е подготвен наесен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР