В Конституцията е записано, че образованието науката и културата са

...
В Конституцията е записано, че образованието науката и културата са
Коментари Харесай

Радев: В Конституцията е записано, че образованието е висша национална ценност, но забравиха да го отразят в бюджета

В Конституцията е записано, че образованието науката и културата са висша национална полезност, само че не помниха да го отразят в бюджета. Това съобщи президентът Румен Радев на срещата си с представители на ректорите на висшите образователни заведения в страната. Тя се състои поради поръчката им, че са подготвени на митинги. Причината е недоволството от заплащането във ВУЗ-овете.

" Запознати сме с вашите болки, петиции и декларираната протестна подготвеност. Според мен не би трябвало да стигаме до тук, това не е добър сигнал нито към обществото, нито на открито. Партиите, които трансформираха Конституцията, че образованието и културата са висша национална полезност не помниха да трансформират и бюджета за тях. Или несъзнателно пропуснаха. Напълно ви поддържам във вашите претенции, сподели Радев.

Според президентът цялото общество би трябвало да застане зад настояванията на академичната общественост. Минути преди срещата Министерския съвет разгласи, че дава 39 млн. лева за нарастване на заплатите в държавните университети със задна дата от 1 януари 2024.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР