Безпочвените слухове за отнемане на деца, които нагнетяват от няколко

...
Безпочвените слухове за отнемане на деца, които нагнетяват от няколко
Коментари Харесай

Масова истерия изпразни ромски училища в Сливен и Карнобат

Безпочвените клюки за лишаване на деца, които нагнетяват от няколко месеца напрежение в обществените мрежи, ескалираха в всеобща нервност измежду роми в няколко града и изпразниха безусловно за минути няколко учебни заведения с преобладаващо ромски възпитаници в Сливен и Карнобат. Родителите под паника извеждаха децата си от образователните заведения, стискайки ги крепко за ръка заради опасения, че те ще им бъдат взети от обществените служби - съгласно едни информации поради прословутата тактика за детето, съгласно други - задето децата не са припознати от бащите си. По съвпадане в понеделник просветният министър Красимир Вълчев беше на от дълго време планувано посещаване в друга гимназия в Сливен. Полицията занапред ще ревизира кой, по какъв начин и за какво е подплашил хората, а от Министерството на образованието дефинираха случилото се като " целенасочена офанзива към една от най-важните задания пред просветителната система и напъните на цялата общественост - всяко дете да посещава учебно заведение ".

" Беше смут, щяха да ни изпотъпчат. Деца реват отвътре, родители реват извън ", описа жена от личния състав в едно от сливенските учебни заведения пред Дарик радио. Майки на деца от ромската махала " Надежда " описват, че някой им се обаждал по телефона с предизвестието, че сякаш " Закрила на детето " ще им лишава децата. Слухът се разнесъл, суматохата бързо превзела цялата махала и жителите й се втурнали към класните стаи. В обществените мрежи по-късно се появи видеоклип на един от жителите на квартала, който документира случилото се в двете сливенски учебни заведения - 6-о главно учебно заведение " Братя Миладинови " и 8-о главно учебно заведение " Юрий Гагарин ". " Кръвта си давам, само че детето - не! ", провиква се татко, а майка на различен възпитаник се обръща непосредствено към премиера: " Г-н Бойко Борисов, вземете ограничения, другояче тая страна потъва! ". Трети родител крещи, че " ще ни дават децата на педофили от третия жанр ". Чуват се и гласове за митинг в събота против Стратегията за детето.

От 6-о главно учебно заведение в Сливен потвърдиха пред " Фокус ", че образователен развой при тях е имало до 10:00 ч., след което над 500 деца от първа промяна са били изведени на пожар от родителите си макар опитите на учебното управление да изясни, че появилите се клюки са неоснователни. Втора промяна изобщо не е имало, като от образователното заведение възнамеряват през днешния ден да обходят родителите и дружно с ромски посредници да се опитат да ги убедят да пуснат децата си в учебно заведение.

Според районното ръководство на образованието в Сливен идентични подиуми са се разиграли и в Ямбол. От МОН обаче опровергаха това. Данните на министерството са, че психозата се е развила в две учебни заведения и една детска градина в Сливен, както и в СУ " Христо Ботев " в Карнобат и учебно заведение " П. Хилендарски " в село Тополчане. Разнопосочна информация има и за аргументите за настъпилата всеобща нервност - съгласно едни известия измежду жителите на ромския квартал е била публикувана подправената информация, че ще се лишават деца, които не са припознати от бащите им (а такива са преобладаващият % от ромския етнос), съгласно други пък повода за нахлуването на родителите е готвената тактика за детето.

Просветният министър Красимир Вълчев, който тъкмо по това време беше на посещаване в сливенската гимназия по текстил и облекло, непосредствено разяснява, че става дума за " добре проведени групи ", които спекулират със страховете на хората в кварталите с ромско население. Пред " Сега " той описа, че сходни опити е имало от началото на годината - в Силистра обособени родители питали дали има акция на обществените по лишаване на деца, неотдавна същите информации пристигнали и от столичния квартал " Факултета ". По негови данни слуховете се разпространяват или от уста на уста, или с клипове, изпращани във фейсбук профилите на родителите. Според него задачата на тези дейности е да насаждат страхове у хората, че могат да им лишават децата, а ромската общественост е най-благодатна за тази цел. По думите му се чакат още сходни случаи, и то тъкмо в кварталите с преобладаващо ромско население.

„ По мое мнение някой се пробва да сътвори страхове и внушения. Някой се пробва да подмени проблемите, които имаме. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават учебно заведение, а не парадоксът, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се пробва да ги подведе “, уточни още Вълчев. В специфична позиция от ведомството му обявиха, че районните структури на МОН ще предизвикват спомагателни диалози с учители и родители " по отношение на разпространяването на дезинформация измежду учениците и техните фамилии, обвързвана с изрично погрешни изказвания за наложително лишаване на деца ".

" МОН не може да допусне учебните заведения да бъдат обект на такава офанзива, чиято цел е основаване на напрежение и втълпяване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена офанзива към една от най-важните задания пред просветителната система и напъните на цялата общественост - всяко дете да посещава учебно заведение ", показаха оттова, добавяйки, че към този момент са алармирали способените органи както за случаите по всеобщо взимане на възпитаници, по този начин и за получените сигнали за проведени акции по отписване на възпитаници от учебни заведения.

Опровержения потекоха и от други институции. Заместник-кметът на Сливен Румен Иванов съобщи, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и незаконна корист със страховете на хората, които прикани да не се поддават на провокации. За следващ път популяризираната дезинформация опроверга и общественото министерство.  " Бихме желали да успокоим всички родители, че дирекциите „ Социално подкрепяне “ и отделите „ Закрила на детето “ не възнамеряват такива дейности (за лишаване на деца - бел.ред.). Призоваваме всички фамилии да не се поддават на провокации, които целят всяване на боязън и суматоха ", споделиха оттова и припомниха по кое време се минава към краткотрайната мярка за протекция „ настаняване на дете отвън фамилията “ - само с решение на съда, освен това единствено при експлицитни учредения, избрани в закона за протекция на детето. " В законодателството, което ще влезе в действие от 1 януари 2020 година, не се планува смяна на този принцип ", успокоиха оттова.

В България отнемането на деца е необичайност, в основата на нашата система са напъните детето да остане в биологичното си семейство, а огромният проблем не е отнемането, а изоставянето на деца. Само за предходната година са захвърлени 1058 деца, от тях 441 - новородени.

 

ВЕРСИИ

Според източници на " Сега " създателите на злонамерените клюки могат да се търсят в няколко направления. От една страна, те могат да се открият у съперниците на тактиката на детето, които също всяват страхове у обществото по отношение на лишаване на деца. От друга страна, са протестантско-фундаменталистките придвижвания, имащи разлики с постановките на тактиката, а, от трета - вътрешни фактори в страната, заинтригувани от нагнетяване на напрежение преди изборите.

Исус Рамаданов от кв. " Надежда " в Сливен популяризира във Facebook авторски репортаж от суматохата:

https://www.facebook.com/isus.ramadanov.3?__tn__=%2CdlCH-R-R&eid=ARCdEm6gypGaYZzLHqgOld_ZKfMk5aqDnaNAJmCF0IM6upbiIs6vHuoI-AKR3bS8HBiW5LbF-Hj433-
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР