Безплатно приложение за смартфон изчислява индивидуалния риск от инсулт. Това

...
Безплатно приложение за смартфон изчислява индивидуалния риск от инсулт. Това
Коментари Харесай

Безплатно приложение за смартфон изчислява риска от инсулт

Безплатно приложение за смарт телефон пресмята самостоятелния риск от инсулт. Това оповестиха от Медицинския университет(МУ) във Варна. Поводът бе акцията „ Превенция на инсулт “, която се организира във висшето учебно заведение и в УМБАЛ „ Света Марина “.

Приложението се назовава Stroke Riskometer и е създадено взаимно с интернационалните водачи в региона на профилактиката. Представлява елементарен за потребление инструмент за премерване на самостоятелен риск от инсулт през идващите пет до 10 години според от наличните рискови фактори. Приложението е уместно за възрасти сред 20 и 90 години. От него може да се осведомяваме и за най-честите признаци при настъпване на изострен мозъчен инсулт.

Голямото му преимущество е, че разрешава на човек да пресметна риска от инсулт в идващите 5-10 години. Въоръжен с тази информация, всеки може да предприеме дейности благодарение на своя персонален доктор.

До 80% от мозъчните инсулти могат да бъдат предотвратени. Затова предварителната защита е толкоз значима, означават от МУ – Варна.

Мозъчно-съдовите болести са световен медицински и обществен проблем заради високата болестност, смъртност и неработоспособност, които предизвикват.

Според Националния център по здравна информация през 2016 година от мозъчен инсулт у нас са болни 57 369 заболели, от които 96.5 % (55 395) са приети в болница. Преобладават случаите на изострен исхемичен мозъчен инсулт (ОИМИ) – 90.2 % (51 789) случая.

Въпреки напредъка в лекуването на ОИМИ предварителната защита на инсулта посредством своевременна диагностика и лекуване на РФ остава най-важна за понижаване на заболеваемостта. Първичната профилактика има голямо значение за публичното опазване на здравето.

Високорисковите лица и групи могат да бъдат разпознати и да станат обект на характерно менажиране и интервениране. Необходимо е сформиране на световна оценка на съдовия рисков профил, неговото ръководство и смяна при обособения пациент, оповестяват още от МУ – Варна.
Черно море
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР