Безпилотните летателни апарати (БПЛА) оказват огромно влияние върху хода на

...
Безпилотните летателни апарати (БПЛА) оказват огромно влияние върху хода на
Коментари Харесай

Какви безпилотни самолети са най-нужни на Русия

Безпилотните летателни апарати (БПЛА) оказват голямо въздействие върху хода на главното събитие на миналата година - специфичната военна интервенция в Украйна. Руските въоръжени сили бързо се насищат с тази технология. Защо дроновете са толкоз значими в днешната война - и кои са най-необходими на съветската войска?

В края на декември президентът Путин на разширено съвещание на колегията на Министерството на защитата изиска безпилотните летателни апарати (БПЛА) да бъдат предоставени за потребление от подразделения от разнообразни равнища. В същото време дроновете би трябвало да бъдат свързани между тях, интегрирани в единна мрежа.

„ Опитът от специфична военна интервенция сподели, че потреблението на безпилотни самолети е станало съвсем универсално, подобен боеприпас от средства би трябвало да има в бойни поделения, взводове, роти, батальони. Целта би трябвало да бъде открита допустимо най-бързо и да се предава информация за нанасяне на удар в действително време “, сподели президентът.

По-късно, на 31 декември, президентът утвърди лист с указания за създаване на безпилотни летателни системи. По-специално, на държавното управление беше предоставено да утвърди тактика за развиване на БПЛА за интервала до 2030 година и за в бъдеще до 2035 година, а съответната комисия да приготви проект за държавна гражданска поръчка за домашни дронове. Путин подреди и основаването на центрове за разработка на дронове в Русия.

Разработването и производството на БПЛА в Русия през днешния ден се прави както от държавни колоси като „ Ростех “, по този начин и от частни предприятия. Наскоро в Крим започва произвеждане на устройства, сподели ръководителят на републиката Сергей Аксьонов.

Остри са и въпросите за подготовката на „ водачите на дронове “, т.е. операторите на тези апарати, и посоката, в която би трябвало да се развива съветското инженерство. И най-много - по въпроса за безпилотните летателни апарати, които радикално трансформират ситуацията на бойното поле.

Разузнавателни БПЛА

„ Тази категория включва необятна гама безпилотни системи с разнообразни измерения. Измерението е това, което дефинира техните благоприятни условия. Минималната функционалност, като предписание, допуска опция за осъществяване на характерно разузнаване и наблюдаване във забележимия диапазон на спектъра “, разяснява Денис Федутинов, специалист по БПЛА. „ В същото време дребните разследващи БПЛА би трябвало да се сблъскат с редица проблеми. Освен всичко друго, работата им е сложна при неподходящи метеорологични условия, в това число по време на висока мокрота, мощен прахуляк, мъгла и превалявания “, посочи той.

„ С увеличението на размерите на платформата става допустимо инсталирането на по-модерни оптико-електронни системи, в това число многоканални, способни да дават висококачествено изображение както през деня, по този начин и нощем, както и да правят лазерно целеуказване “, акцентира Федутинов.

„ Например, лекият тактически БПЛА „ Орлан-10 “ постоянно е оборудван или с дневна система за наблюдаване, или с нощна. По-тежкият „ Форпост “ е кадърен освен да дава висококачествено изображение, направено от доста разстояние от задачата непрекъснато, само че и да обезпечава целеуказване на високопрецизни оръжия “, прибавя специалистът.

„ Основната задача на разследващите БПЛА е да управляват позициите и придвижванията на съперника. Всъщност те дават отговор за разузнаването и насочването на задачите, както и за регулирането на работата на артилерията. Освен това всяко поделение може да им „ закачи “ някакви спомагателни задания “, сподели Борис Рожин, специалист от Центъра за военно-политическа публицистика.

„ От техническа позиция безпилотните самолети, които са разполагаем на въоръжените сили на РФ, несъмнено, се нуждаят от усъвършенствания. По-специално, устройствата би трябвало да имат по-енергоемка батерия и мощни мотори, както и висококачествени съставни елементи “, означи военният специалист.

„ Малките разследващи БПЛА са се потвърдили в СВО като основен вид военна техника. Ефективността на артилерията, която в този момент е в основата на бойната мощност на войските, зависи от тяхното наличие и вярно потребление, а салдото на силите тук дефинира обстановката на фронтовата линия “, сподели Василий Кашин, специалист в Центъра за разбор на тактики и технологии.

Освен това съществуването на дребни разследващи БПЛА оказва решаващо въздействие върху боеспособността на мотострелковите и танковите елементи. Тези устройства обаче бързо се унищожават “, споделя специалистът. „ Запасите ще би трябвало непрекъснато да се попълнят. А за това е належащо работещо произвеждане. Тези БПЛА са уязвими за огън с дребни оръжия, ПЗРК и системи за електронна война, изключително в случай че се употребяват техните цивилен версии “, споделя източникът.

„ Вероятно в близко бъдеще ще забележим миниатюризация на безпилотни летателни апарати и по-широко разпространяване до обособени бойни машини и отделения. Микро-БПЛА ще стават все по-разпространени, допуска Кашин. „ Друга посока на развиване ще бъде създаването на дейно оръжие за дребни разследващи БПЛА. Подобряването на устойчивостта на заглушаване и увеличението на обсега и продължителността на полета е от основно значение “, добавя той.

Ударни БПЛА

„ В подтекста на пълномащабен боен спор от изключително значение са блуждаещите муниции от разнообразни типове. Те могат да се употребяват във версия с дистанционно управление, да поразяват цели с заложени координати, както и независимо да търсят и разпознават цел “, сподели Василий Кашин.

„ Широко публикуваното потребление на такива устройства разрешава да се поеме владичество във въздуха в условия, когато съперникът поддържа мощна ПВМО. Освен това, както демонстрираха Втората карабахска война и спорът в Украйна, управляемите муниции са главният инструмент за угнетяване на системата за Противовъздушна отбрана на съперника “, отбелязва специалистът.

„ Разузнавателните и атакуващи дронове като „ Байрактар “, нашите „ Орион “ и „ Форпост-Р “, с непотушена вражеска противовъздушна защита на междинни и огромни височини, могат да се употребяват единствено като ударни дронове с ограничавания. Но тяхната мощна оптика и огромна дълготрайност на полета им разрешават да бъдат употребявани като скъпи разследващи платформи “, показва източникът.

„ Допълнителни вероятности са свързани с потреблението на рой атакуващи и разследващи дронове, работещи самостоятелно, което ще изведе опциите на БПЛА на ново равнище “, споделя Кашин.

Той също по този начин счита, че „ би трябвало да създадем БПЛА-камикадзе с разнообразни типове суббоеприпаси. Теглото на тези муниции също е значимо. Дори в сполучливите " Ланцет " от време на време няма задоволително експлозив, с цел да пробие бронята. Необходими са разновидности, които ще ви разрешат да унищожавате тежко бронирани цели.

„ Една от главните хрумвания на разузнавателно-ударните БПЛА е, че съществуването на оръжие на борда разрешава да се понижи продължителността на цикъла „ откриване-убиване “. И това е сериозно, с цел да не пропуснете задачата в динамично изменяща се среда “, прибавя Федутинов.

„ Русия разполага с БПЛА „ Орион. Според заявените характерности той може да носи повече от 100 кг оръжие. Но по-тежкият „ Алтиус “ към този момент подвига към един звук. Разликата е забележителна. Очевидно е, че изборът е изработен в интерес на втория “, заключи Федутинов.

Общи трендове в развиването на БПЛА

„ Русия би трябвало да усили личното си произвеждане на всички типове устройства в близко бъдеще. Проблемът е, че на този стадий в някои сегменти или въобще нямаме лично произвеждане, или то наподобява незадоволително “, споделя Рожин.

„ Армията се нуждае от многочислено серийно произвеждане. Съответно са нужни повече поточни линии. Това от своя страна постанова увеличение на броя на експертите. Ясно е, че в създаването на безпилотни самолети ще вземат участие главните държавни реализатори – „ Ростех “, „ Калашников “, „ Кронщад “. Но тук е належащо да се стремим към баланс сред частния и обществения бранш “, сподели източникът.

„ Властите биха могли да отстранен редица бюрократични бариери, като опростят достъпа до държавни поръчки за защита за частни компании, които се занимават с пробни дронове. Това ще сътвори конкурентна среда за създаване на нужните устройства “, прибавя военният специалист.

„ Така страната ще може да поръчва към този момент потвърдени модели дронове за потребностите на армията, а частният бранш ще създава по-модерни модели. И не виждам нищо неприятно първо да закупим непознати дронове “, споделя Рожин.

„ Това ще реши казуса тук и в този момент, до момента в който работим по дълготрайни планове. Съгласно тази скица се развива актуалната отбранителна промишленост на Китай. Те закупиха нужното съоръжение и по-късно го настроиха съгласно потребностите си. И постоянно крайните проби превъзхождаха оригинала ”, аргументира позицията си събеседникът.

„ А за образованието на оператори на БПЛА, съгласно мен, са нужни централизирани курсове въз основата на нашите специфични служби. Необходимо е също по този начин да се провиснал грантове за развиване на частни компании, които да се занимават с образование. Трябва да се стремим към частно-държавно съдействие “, уверен е Рожин.

Кашин се придържа към сходна позиция: „ Трябва да използваме всички налични съставни елементи и цели вносни устройства - главното е да наситим армията с тях. Акцентът върху високата степен на локализация като наложително изискване беше една от главните аргументи за изоставането ни в оборудването на армията с тази техника. Всеки дрон е консуматив. И паралелно с „ запушването на дупки “ в нашето съоръжение е належащо бързо да се осъществят стратегии за разрастване на всеобщо произвеждане на това съоръжение в Русия. В същото време СВО демонстрира, че масовостта и евтиността са доста по-важни от неповторимите тактико-технически характерности ”, акцентира специалистът.

Кашин също обърна внимание на разнообразието от безпилотни транспортни средства. „ Има огромни планове, които единствено огромните корпорации могат да създадат, само че има и голямо пространство за частния бизнес, чието присъединяване би трябвало да се предизвиква по всевъзможен метод “, сподели той.

„ Специално внимание би трябвало да се обърне на образованието на оператори на дронове. В този случай е належащо да се надгради насъбраният опит на СВО. Въпреки това, идващите спорове може да са изцяло разнообразни. Така че би трябвало систематично да учим трендовете в развиването на технологиите в света и да осмисляме този опит “, заключва Кашин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР