Безобразната отсечка от магистрала Тракия между Чирпан и Стара Загова

...
Безобразната отсечка от магистрала Тракия между Чирпан и Стара Загова
Коментари Харесай

Ремонът на Чирпанския участък от АМ Тракия е пълен скандал

Безобразната права от автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загова се обрисува оформя като следващата кутия на Пандора. Агенция " Пътна инфаструктура " призна, че на процедура грубо нагънатият сектор, пуснат в употреба през 2007 година, ще би трябвало да се прави съвсем отначало, като " ремонтът " ще излезе прескъпо - по 3.4 милиона лв. на километър, или общо към 180 млн. лв.. Толкова почти струваше и построяването на този сегмент от автомагистрала " Тракия ", който през днешния ден е в такова плачевно положение, че скоростта на придвижване е лимитирана до 90 км в час. Още по-скандалното е, че Агенция " Пътна инфаструктура " даже не знае какъв брой време ще отнеме превръщането на проблематичната права още веднъж в магистрална. А най-скандалното е, че още веднъж отговорни и осъдени няма и няма да има.

 

Защо работите по кошмарния участък Чирпан - Ст. Загора ще излязат толкоз скъпо? Ето какво изясни тази заран по Нова тв Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ :

 Инж. Иван Досев: Около 90 млн. лева ще коства ремонтът на платното на Автомагистрала „ Тракия “ в сектора Чирпан – Стара Загора „ Категорично на всички е ясно, че ремонт на сектора би трябвало да се направи. Този сектор е строен преди повече от 10 години, в друго време, когато цените са били разнообразни. Само цените на труда са увеличени от този момент над два пъти. Не можем да съпоставяме с тогавашните цени. Цената е според нашия контракт с " Автомагистрали " и това е реалната цена, която  при настоящите цени в пътното строителство е естествена ".

От обясненията на инж. Досев се разбра, че работата по правата е предоставена на държавното дружество " Автомагистрали " не с обособена транспарантна социална поръчка, а в границите на огромния рамков контракт, който е подписан с нея за поддръжка и разчистване на пътищата в цялата област.  Стана ясно още, че въпросната стряскащо висока цена - 3.4 млн. лв. за километър магистрално трасе, ще се ползва и за другите поправки, които държавната компания ще прави в обсега на рамковия контракт за пътна поддръжка. 

Представителят на АПИ сподели, че на процедура ще се ремонтират освен 40-те километра до Чирпан с огромните пропадания, но и още 12 " прилежащи " километра, строени и пускани в употреба между 1995 и 2000 година Макар и по-стари, тези 12 км - сред 156-ия и 168-ия километър от автомагистралата щели да бъдат поправени по-лесно и по-бързо - в рамките на 30-35 дни. Но в " чирпанския " сектор ремонтът ще е тежък и даже ще се  " пипат и главните пластове ", призна инж. Досев. И тъй като работата е сериозна, от АПИ не можели да се ангажират със периоди. " Очевидно всички действия няма да съумеят да се изпълнят за 3 месеца, не би трябвало да вършим прогнози, за които не сме сигурни дали ще се осъществен ", сподели представителят на управлението на пътната организация. При това към този момент се приказва за ремонт единствено на едното платно на магистралата - в посока към Бургас, който ще глътне 90 млн. лв.. Кога ще се изправят   " вълните " в другата посока, въобще не е ясно. 

 Какви са аргументите за тежките произшествия сутринта на автомагистрала За безобразното положение на правата се приказва упорито най-малко от години, но особено откакто там започнаха да стават жестоки произшествия - последната такава бе през юли.  Още през  есента на 2018-а, АПИ разгласи, че се постановат незабавни поправки по  " Tракия ", като проектите са до началото на зимата да бъдат актуализирани няколко прави - основно в 30-километровия участък Чирпан - Стара Загора. Там от тировете са формирани коловози, признаха от АПИ (очевидно неприятно издигнатият път не може да издържи на натоварването).  Сега същите " коловози " отново са на дневен ред.

Цената

По данни, изнесени от отрасловия министър Петя Аврамова, peмoнтът на paзшиpeния yчacтъĸ oт 52 ĸм щe бъдe коства към 90 млн. лв., разпределени по този начин: 

-  70 млн. лева зa пътнaтa чacт.

- 15 млн. лева за замяна на мантинелите в cpeднa paздeлитeлнa ивицa и бaнĸeта.

-  4 млн. лева  зa мoнтиpaнe нa пътни знaци в двeтe плaтнa и пoлaгaнe нa xopизoнтaлнa мapĸиpoвĸa. 

 Петя Аврамова: Системата за електронни винетки работи, взривът се чака през януари - News.bg " Cъc зaвъpшвaнeтo нa peмoнтa нa дяcнoтo плaтнo нa yчacтъĸa мeждy Чиpпaн и Cтapa Зaгopa щe ce пocтигнe жeлaният ĸoмфopт и бeзoпacнocт нa движeниeтo. Cлeд ĸoeтo ca плaниpaни  peмoнтни дeйнocти нa лявo плaтнo, нo тoвa щe cтaнe пocлeдoвaтeлнo, зa дa ce зaпaзи пpoпycĸaтeлнa cпocoбнocт нa мaгиcтpaлaтa ", изясни неодавна Аврамова.

 

 

Досие 

" Тежко болният " сектор е в Лот 1 от автомагистрала " Тракия ", дълъг 38,6 км - от км 171+500 до км 210+100. Първият подучастък - 15 км сред пътен възел Оризово и Чирпан, е в употреба от юли 2006 година  Вторият подучастък - сред Чирпан и Стара Загора (от края на 186-и км да 208-и км, е пуснат на 5 октомври 2007 г. Крайната му цена е 198 млн. лв..  

На уеб страницата на група " Трейс ", от чието семейство е главният реализатор, работата по плана е описана като огромен триумф. Там четем следните детайлности за свършеното по подучастъка Чирпан –Ст. Загора.

Изпълнител на плана е компания „ Пи Ес Ай ", която е част от „ Трейс Груп Холд " АД. Десетки български компании участваха като подизпълнители.  Възложител е Изпълнителна организация " Пътища ", а супервайзър и инженер е MottMacDonald. 

Подобреното положение на пътните условия и извеждането на директния трафик покачва сигурността на придвижване и комфорта на пътуващите, понижава дистанцията, времето за пътешестване и транспортно-експлоатационните разноски. 

 

Бързата работа - позор за майстора

Удивителното е,че на уеб страницата си изпълнителят на правата се хвали със скоростта на строителството:

 Ремонт на сектор на Автомагистрала Тракия по-скъп от построяването, от АПИ: Не сравнявайте разнообразни столетия " При построяването на подучастък II бяха реализирани върхове, благодарение на които той бе приключен за извънредно къс период. Средно на денонощие се полагаха над 4700 т асфалт. Ежедневно се инсталираха 4 км еластична ограда.  

Пряко ангажирани в монтажно-строителните действия на целия сектор Оризово - Стара Загора бяха над 1000 души, 300 камиона и високоспециализирана пътностроителна техника. За бързото, дейно и качествено строителство бяха инсталирани две мобилни асфалтови бази с продуктивност над 200 т/час, а инертните материали бяха доставени от четири мобилни и три стационарни трошачни съоръжения ".

 

На фона на тези бодри доклади за ударен труд и върхове имаме днешния скръбен резултат - участъкът на процедура ще поправя " радикално ".  А тъжният извод е, че автомагистралите ни излизат солени не просто заради калпаво изпълнение, а заради напълно изчезналия надзор и тоталното безхаберие на страната.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР