Безглутеновата диета е препоръчителна само за около 1% от населението

...
Безглутеновата диета е препоръчителна само за около 1% от населението
Коментари Харесай

Истини и митове за глутена в храната

Безглутеновата диета е целесъобразна единствено за към 1% от популацията на Земята, защото тези хора страдат от глутенова ентеропатия и нямат различен избор. В това твърди доктор Стефан Митев – експерт по гастроентерология в Университетска болница „ Св. Иван Рилски” и един от създателите на неправителствената организация „ Българско рационално общество”, чийто уебсайт е: https://fibro.bg/. Предлагаме ви публикация от доктор Митев, в която той демонстрира истината (научната страна) и развенчава митовете по тази много настояща в последно време тематика – безглутеновата диета.
Глутенът е белтък, който се съдържа в пшеница, ръж и ечемик, надлежно във всички храни, приготвени с тези артикули. Д-р Стефан Митев акцентира, че едвам към 1% от популацията на Земята има автоимунното заболяване глутенова ентеропатия, което визира тънкото черво. При тези хора безглутеновата диета е наложителна и те нямат различен избор. Огромната част от популацията няма автоимунното заболяване глутенова ентеропатия. И все пак доста хора вземат решение своеволно, без консултация с доктор, да спрат приема на глутен. Това най-често е подбудено от желанието за съблюдаване на „ съвременни диети” и „ здравословен метод на живот”.
„ Залитането към безглутенови артикули към този момент докара до основаването на нова комерсиална ниша, а точно – цели щандове със скъпи артикули, за които се твърди, че нямат глутен. Проблемът не е за подценяване. Много хора си мислят, че давайки парите си за скъпи храни, водят по-здравословен метод на живот. Но дали е по този начин? “, написа доктор Митев.
Нека разгледаме научните данни за безглутеновата диета и следствията от нея, предлага експертът. Последствията от безглутеновата диета биват няколко типа – недостиг на хранителни субстанции, затлъстяване и диабет, сърдечносъдов риск, струпване на тежки метали и не на последно място – цената на „ безглутеновите продукти”.
Дефицит на хранителни субстанции
Спазването на безглутенова диета е извънредно мъчно. Пълното изключване на избрани храни крие огромен риск от хранителни дефицити. Статия, оповестена в влиятелното научно списание „ Clinical nutrition “, показва, че безглутеновите артикули са небогати на витамин В12, витамин D, фолиева киселина, желязо, цинк, калций и магнезий. Неслучайно пациентите с глутенова ентеропатия, които нямат избор и би трябвало да съблюдават безглутенова диета, се наблюдават за недостиг на хранителни субстанции.
Затлъстяване и диабет
Ако в безглутеновите храни липсва избрана съставна част, то изниква разумният въпрос какво се прибавя в тях. И съгласно към този момент цитираното изследване, за жалост, постоянно отговорът е: захар, калории и мазнини. Много от безглутеновите артикули имат висок гликемичен показател, което значи, че бързо покачват кръвната захар.
Безглутеновите храни също по този начин са небогати на фибри, които са прочут предпазен фактор против диабет. Проучване на Американската сърдечна асоциация демонстрира, че приемът на глутен понижава риска от пораждане на диабет. Всичко това би трябвало да ни сигнализира, че в желанието си да водим по-здравословен живот може сами да увеличим риска си от болести, които целим да избегнем. Защото елементарно се поддаваме на реклами.
Сърдечносъдов риск
Английско изследване с над 100 000 участници, които нямат глутенова ентеропатия, демонстрира забавен резултат. Хората, докладващи най-нисък банкет на глутен, имат нараснал риск от сърдечносъдови заболявания спрямо тези, приемащи повече глутен. Участниците в изследването са проследявани в продължение на 25 години и резултатите имат сериозна научна тежест – решенията ни през днешния ден могат да доведат до нежелани последствия в далечното бъдеще.
Риск от струпване на тежки метали
Проучване от 2017 година съпоставя лабораторни проби от 115 души на безглутенова диета и 11 239 души, които не са на такава диета. Резултатите са притеснителни – хората, спазващи безглутенова диета, имат нараснали равнища на арсен, живак, олово и кадмий, което най-вероятно се дължи на прекомерно висока консумация на морски блага и ориз за заменяне на изчезналите зърнени култури. Нивата на арсен са били освен нараснали, само че даже в токсични граници. Интересен факт е, че единствено 11 от тези 115 души са има диагноза глутенова ентеропатия. Останалите са почнали диетата по някаква друга причина. Едва ли някой знае и се замисля за посочените резултати, когато своеволно реши да спре приема на глутен.
Цената на безглутеновите артикули
Не на последно място безглутеновите артикули са скъпи. Едва ли е нужно изследване, с цел да ви убедя в това, само че въпреки всичко британско проучване демонстрира, че цените на безглутеновите храни са 4 пъти по-високи спрямо тези на аналогичните артикули. Безглутеновите артикули са съвършена пазарна ниша, тъй като се таргетират хора, които мислят, че дават парите си за здраве. Но научните данни споделят друго. Замислете се на кого вярвате: на самозвани „ специалисти по хранене”, чиято единствена работа наподобява е да обикалят по малките екрани, или на лекари, провеждащи статистически следени научни изследвания?
„ Запомнете, че започването на диета може да бъде рисково и да крие неподозирани опасности “, споделя в умозаключение доктор Стефан Митев. - Това важи в цялостна мощ и за безглутеновата диета, която става все по-популярна. Задължително се консултирайте с доктор, преди да изключите глутена от храната си. В противоположен случай може да си навредите, без даже да го осъзнавате! “
Цьолиакията, или така наречен глутенова ентеропатия, е наследствено заболяване, от което страдат към 1% от популацията на Земята. Неприятното е това, че множеството заболели живеят без диагноза, отдавайки признаците си на други заболявания. А те са: диария, нарушаване на усвояването на питателните субстанции, анемия. Тези прояви се обуславят от увреждане на тънкото черво при използването на глутен. Болните не понасят пшеница, ръж и други житни артикули, а също и лекарствени препарати, съдържащи глутен. Към сегашния миг няма ефикасни медикаменти срещу цьолиакия. След определяне на диагнозата на болните се предлага безглутенова диета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР