Безброй хора по целия свят водят безспирна борба с излишните

...
Безброй хора по целия свят водят безспирна борба с излишните
Коментари Харесай

Голяма грешка в храненето забавя отслабването

Безброй хора по целия свят водят безспирна битка с непотребните килограми, а методите са също толкоз доста (ако не и повече), колкото и хората, опитващи се да смъкват непотребното тегло. За задачата доста от тях са се обърнали към ежедневното от време на време недояждане като елементарен метод да смъкват килограми.

Този метод на намаляване нашумя през последните години и съставлява недояждане за избран интервал от деня. Например не се яде за 16 часа от денонощието.

През 2018 година в Съединени американски щати е извършено изследване измежду 1009 възрастни, които намират този режим за най-популярната диета.

Но има ли значение кога на деня сте гладни?

Според откриватели от ново изследване значими са освен броят на калориите, които човек употребява, само че и по кое време става това, написа уеб сайтът medicalnewstoday.com.

Следвайте биологичния часовник

Констатациите са свързани с биологичния часовник, който учените назовават циркадни ритми. Часовникът на вътрешното тяло модулира стотици процеси, от сън и хранене до телесна температура и хормонални равнища.

Изследванията са свързани с нарушаванията на циркадния темп, които засягат служащите на смени и са с неподходящи последствия за здравето, в това число затлъстяване.

Тези резултати върху здравето може да се дължат на нарушени хранителни модели, което допуска, че времето на консумация на храната има своето влияние върху тялото.

Проведени са доста проучвания върху животни и хора, които допускат, че освен е значимо какво ядеш, само че по-скоро по кое време го ядеш. За да тестват тази догадка, откривателите са следили метаболизма на шест души, когато се хранели в разнообразни часове на деня.

Проследяване на метаболизма

Участниците са били на възраст 50 години и повече, като по този метод принадлежат към група, която може да бъде в риск от метаболитни нарушавания.

Всеки от тях имал по три хранения дневно. В една от сесиите участниците имали закуска, обяд и вечеря. В другата сесия те пропущали закуската, само че получавали в допълнение ядене, като късна вечерна закуска.

Закуската (в 8:00 ч.) и късната вечерна закуска (в 22:00 ч.) съдържали 700 калории. Размерът на физическата интензивност, която участниците са създали, е бил идентичен и в двете сесии.

Изследователите следили метаболизма на участниците, употребявайки човешка метаболитна камера, с цел да получат непрекъснати измервания на метаболитната периодичност и разграждането на въглехидратите и мазнините.

Пропускането на закуската против вечерята

Изследователите открили, че макар че участниците имали пореден банкет на калории и равнище на интензивност, времето на банкет на храната е имало забележителен резултат върху това какъв брой мазнини изгарят.

Когато участниците се хранели късно вечер, те смилали по-малко мазнини, в сравнение с когато консумирали същия брой калории на закуска.

С други думи, храненето в 22:00 ч. забавяло способността на организма да разгражда мазнините, което го кара да разгражда въглехидратите вместо това.

Средно участниците, които са консумирали утринна закуска, изгаряли 15 грама повече липид в течение на 24 часа, в сравнение с тези, които са приемали късна нощна закуска. С течение на времето това може да докара до доста струпване на мазнини.

Така съгласно учените е по-добре след вечеря да не се употребява нищо повече, с цел да се помогне на загубата на тегло, в сравнение с да се пропуща закуската.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР