Без значение колко голям опит имате с татуировките – фактът,

...
Без значение колко голям опит имате с татуировките – фактът,
Коментари Харесай

За първи път: Робот татуира жена

Без значение какъв брой огромен опит имате с татуировките – фактът, че това е нещо, което ще остане върху тялото ви вечно, е постоянно леко изнервящ. A по какъв начин мислите, дали бихте оставили робот, а не човек, да извърши самата процедура?

Точно това направи холандската актриса Стeйн Франсен. Тя се трансформира в първия човек в света, татуиран от роботизирана ръка, следена от татуист, намиращ се на голямо разстояние от нея. Подвигът е осъществен със съдействието на мрежовия оператор T-Mobie Netherlands, който е желал да показва своята нова 5G мрежа – точно тя е била употребена по време на самата процедура.

Може и да си мислите, че Франсен е в действителност смела жена, само че не забравяйте, че от много време насам роботите се употребяват при извънредно значими хирургически интервенции. Миналата година да вземем за пример хирург влезе в историята, като извърши процедура върху мъртвец от уюта на личния си дом. Ако хирурзите са способни на сходни неща, за какво не и татуистите?

Точно този въпрос си задават татуистът Уес Томас и експертът по роботи Ноел Дрю. Двамата работят дружно, с цел да осъществят въпросното необикновено начинание. С помощта на 3D принтери (и голям брой свободно време поради наложените ограничаващи ограничения, свързани с COVID-19) Дрю прекарва 6 седмици в основаването на роботизирана ръка с игла за татуиране, която може да бъде следена с оптималната точност през 5G мрежа. Впоследствие пък Томас прави първото отдалечено татуиране върху човек, а подвигът е документиран в поредност, озаглавена „ Невъзможната татуировка “ (The Impossible Tattoo).

Разбира се, роботизираната ръка е била тествана авансово голям брой пъти върху най-различни обекти (включително зеленчуци). Самата игла пък е оборудвана със датчик, който пречи на прекомерно дълбокото навлизане в кожата.

„ Всеки ден правихме дребна крачка напред (а от време на време – и назад) и когато не се занимавахме с разработка, ние тествахме и тествахме и тествахме. Множество мускатни тикви пострадаха, преди да уточняваме инструмента и да го подготвим за действителното татуиране “, споделя Дрю пред PC Magazine.

Крайният резултат – една минималистична татуировка върху ръката на Франсен, можете да видите във видеото по-долу.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР