Без търговски дружества в здравеопазването и министър Кирил Ананиев най-накрая

...
Без търговски дружества в здравеопазването и министър Кирил Ананиев най-накрая
Коментари Харесай

Медици протестират с разпънати палатки пред сградата на Министерски съвет


Без търговски сдружения в опазването на здравето и министър Кирил Ананиев най-сетне да си свърши работата, упорстват милосърдните сестри, които стачкуват пред постройката на Министерски съвет. На митинга са излезли милосърдни сестри от София, Пазарджик, Сливен и цялата страна. Медици прекараха нощта на палатки пред постройката. Те желаят среща с министър-председателя Бойко Борисов, с цел да му показват своите претенции за почтени условия на труд и живот. “И ще стоим тук, до момента в който господин Борисов ни одобри. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи дами “, сподели Мая Илиева, водач на неотдавна основания Синдикат на медицинските експерти, пред БНР. По думите ѝ цяла нощ са останали към 15 души.

"Имаме една заложена точка в настояванията си и това е КТД (колективен трудов зоговор - б.р.) да бъде наложителен за всички. Това КТД в действителност е сделка и работодателят е задължен да договаря, само че той не е задължен да го подпише. Аз персонално съм договаряла КТД 6 години, смених трима шефове и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане наложителен, няма да има същия резултат, на който се залага. В България проблемите се вземат решение еднолично, единствено когато той подреди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се вършат, че проблеми няма и хората, каквото и да вършат, не ги виждат ", означи Илиева. Тя беше безапелационна, че освен на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не имат вяра. "До момента за 10 месеца нищо не се е трансформирало. Дори това, което се приказва - за сделки в НРД (Национален рамков контракт - б.р.), към момента не е написано ". Илиева изясни, че в някои лечебни заведения има нарастване на работните заплати на медицинските сестри, само че това е за сметка на спомагателното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места даже се получават по-ниски хонорари. "Нещата към този момент с стремглава мощ се разрушават. Няма какво да губим ", акцентира още Мая Илиева.

„ Необходима е съществена смяна в модела на опазването на здравето, която визира финансирането, ръководството, организацията на болничната и извънболничната помощ “, сподели Надежда Маргина, протестираща милосърдна сестра от Сливен, пред БГНЕС. Тя акцентира, че настояванията им са напълно синдикални. „ Искаме минималната заплата, с която стартира работа една здравна сестра, да бъде в границите на две минимални работни заплати – 1120 лв.. Това е действително искане. Не желаеме да ставаме милионери, желаеме да оцеляваме, да имаме един по-добър стандарт на живот “, сподели Надежда Маргина.

Едва след една такава смяна милосърдните сестри могат да изискат към този момент диференциация в заплащането на техния труд, според от неговата тежест. „ Трябва да се промени категорията ни на труд, увеличение на заплащането за нощния труд, където също има огромни разлики. Някои наши сътрудници поставят нощен труд за 20 стотинки на час, другаде ставките са 50 стотинки и 1 лев. Искаме баланс в системата. Не желаеме като по социалистическо време да работим за идентични заплати. Искаме една минимална съществена заплата, с която да започваме и тя да ни бъде обезпечена без значение в каква конструкция работим “, безапелационна е протестиращата здравна сестра. Протестиращите не желаят оставка на здравния министър, тъй като, съгласно тях, това значи връщане към изходно състояние. „ Една оставка значи, ние още веднъж да срещнем съответния министър с нашите проблеми. Ние желаеме министърът да си свърши работата. Ние желаеме държавното управление и всички парламентарно показани партии най-сетне да седнат и да обсъдят по какъв начин да се извърши промяната на модела на опазването на здравето. Ако не знаят, да препишат отнякъде, където има качествено и налично опазване на здравето “, заключи Надежда Маргина.

Това е петият митинг на здравните служащи от началото на март до момента. По думите им, недоволството е довело до отчасти повишение на трудовите хонорари в част от лечебните заведения в страната и до обещания от страна на страната за повече пари за заплати през идната година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР