Без такса за съхранение на големи суми на депозит от

...
Без такса за съхранение на големи суми на депозит от
Коментари Харесай

Без такса за съхранение на големи суми на депозит от 1 август


Без такса за предпазване на огромни суми на депозит от 1 август. Пет от банките у нас стопират да начисляват задължението.

До момента депозитите от 200 000 лв. и нагоре бяха с такса от 7% годишно, които вложителят плащаше на банката всеки месец.

При 200 000 лв. това прави 116 лв. на месец или общо 1400 лв. такса на година, с цел да бъдат парите на влог в банка. Това са сметките за физически лица.

За сметки на юридически лица таксата беше 1% на година, което на 200 000 лв. влог прави 166 лв. на месец или общо 2000 на година.

След като Европейската централна банка подвигна лихвата българските банки реагираха незабавно и оповестиха, че махат въпросната такса.

При негативните лихви, които Европейската централна банка поддържаше, комерсиалните банки трябваше не да получават рента, а да заплащат рента за парите, които държат като запаса в централните банки.

Затова те на собствен ред започнаха не да заплащат рента, а да събират такси от вложителите, които държат на депозит суми над двеста хиляди лв..

Таксата за огромните влогове се отстранява от 1 август. В България по данни на Българска народна банка има 8000 сметки на физически лица, в които има над 200 000 лв. на влог.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР