Без сериозна дискусия по същество, депутатите от бюджетната комисия към

...
Без сериозна дискусия по същество, депутатите от бюджетната комисия към
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие за второ четене бюджета на Здравната каса

Без сериозна полемика всъщност, депутатите от бюджетната комисия към Народното събрание одобриха за второ четене Закона за бюджета на Здравната каса за тази година.

От Движение за права и свободи не са могли в заложения период да внесат своите оферти за промени в закона за тази година. Затова показаха своите хрумвания за промени.

Те оферират 2 милиона лв. за дентални грижи да бъдат отделени от запаса на НЗОК, както и 7 милиона лв. да бъдат ориентирани към зъболекарите, поради работата им по време на пандемия. Тези оферти обаче бяха отхвърлени.

Свои оферти направиха в допълнение и от " Продължаваме промяната ". Те бяха свързани със заплащането на медикаменти от болничните заведения.

Параметрите на бюджета:
Бюджетът на НЗОК е над 6 милиарда лв. , което е с към 604 млн. повече спрямо предходната година. Приходите от здравноосигурителните вноски би трябвало да се усилят с 433 млн. лв. и да доближат 3.7 милиарда лв.. Размерът на вноската се резервира на 8%. Планираните доходи общо са 5.8 милиарда лв. или с 690 млн. повече. Здравноосигурителните доходи са с 11,1% повече по отношение на предходната година. Разходната част на бюджета е увеличена с 604 млн. лв.. Първичната извънболнична помощ се усилва с 33,5% , профилираната извънболнична - с 31,6% , а парите за дентална помощ - с 15,9% .
От нарастването на приходите от здравноосигурителни вноски се чака да дойдат 3.7 милиарда лева или с 433 милиона повече от предходната година. Трансферите от централния бюджет са в размер на 2 милиарда лв. .

В новия бюджет са регистрирани резултатите от увеличение на минималната работна заплата, оптималният застрахователен приход, както и нарастването на пенсиите.

Здравноосигурителните заплащания заемат най-голяма част от разноските - 5.6 милиарда лв. - това е нарастване от 560 млн. лв.. Най-много са заплащанията, които ще бъдат отделени за болнична помощ - 2.7 милиарда лв. .

Предстои бюджетът да бъде гласуван в пленарна зала дефинитивно през идната седмица. Предвидено е след приемане законопроектът да влезе в действие от 1 януари 2022 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР