Без промени в Конституцията на България не могат да бъдат

...
Без промени в Конституцията на България не могат да бъдат
Коментари Харесай

Евродепутат от ГЕРБ: България не може да изпълнява препоръките на ЕК без промени в конституцията

Без промени в Конституцията на България не могат да бъдат изпълнени рекомендациите на Европейската комисия, Венецианската комисия и групата за битка с корупцията към Съвета на Европа (GRECO). Това съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европарламента Емил Радев.Според него планът за нова конституция, показан от ГЕРБ, има за цел промяната в правосъдната система да продължи в сходство с направените рекомендации.

Българският евродепутат взе присъединяване в съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европарламента, на което заместник-председателят на Европейската комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова показа настоящото положение на Механизма за съдействие и инспекция, засягащ както България, по този начин и Румъния.

В рамките на разискването Емил Радев посочи, че няма правни причини, които да пречат за анулацията на мониторинга. „ Европейската комисия ясно съобщи, че България е изпълнила поетите при присъединението си задължения и Механизмът за съдействие и инспекция би трябвало да отпадне”, уточни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като напомни, че за взимането на това решение са дали поддръжката си и отрасловата комисия, и ръководителят на Екологичен потенциал. „ Надявам се, че в този случай Европейска комисия не ползва двойни стандарти по отношение на България”, означи Радев.

„ Със или без механизъм промените в България продължават”, безапелационен бе той. По думите му държавното управление и виновните институции в страната ни работят уверено и поредно „ за реализиране на необратимост в правосъдната промяна и битката с корупцията, за гарантиране на върховенството на закона и отбрана на демократичните полезности и главните права”. „ Пример за това е и предлагането за привикване на Велико Народно заседание, което да одобри нова Конституция”.

Сред предвижданите съответни промени в главния закон на България, той открои разделянето на Висшия правосъден съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. „ Това ще подсигурява самостоятелност на правосъдните професии”, счита евродепутатът. „ Професионалната квота в Съдебния съвет на съдиите ще се усили и ще има болшинство над политическата квота. Предлагат се също промени, с които да се усили отчетността на основния прокурор. Така ще се изпълнят и съответните рекомендации на Венецианската комисия”, изясни Радев, акцентирайки предложенията в инициирания от ГЕРБ план, които имат директно отражение върху правосъдната система.

„ Необходим е политически консенсус, с цел да приключим сполучливо този процес”, добави той, като подчертава, че с цел да има нова конституция, е значимо всички политически партии да вземат участие в полемиките и да поддържат измененията.

По време на съвещанието стана ясно, че Европейската комисия ще показа на 23 септември първите отчети за върховенството на закона във всяка от страните в Европейския съюз.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова уточни, че Еврокомисията следи събитията в България и означи, че мирните демонстрации са главно право във всяка демократична страна.

Тя заяви, че Комисията предлага България да се обърне още веднъж към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на основния прокурор. "Промените в законодателството би трябвало да се основават на необятно публично единодушие. Измененията в конституцията би трябвало да имат необятна поддръжка ", съобщи тя.

Първите отчети по новия механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз ще обгръщат всички страни членки и ще замести мониторинга върху обособени страни, какъвто беше казусът с България и Румъния. Той ще обгръща въпроси, свързани с битката с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните салда.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР