Без премиера Бойко Борисов депутатите подхванаха ремонта на правителството. Припомняме,

...
Без премиера Бойко Борисов депутатите подхванаха ремонта на правителството. Припомняме,
Коментари Харесай

Вместо да ремонтират кабинета, депутатите си спомнят за 10 ноември

Без премиера Бойко Борисов депутатите подхванаха ремонта на държавното управление.
Припомняме, че през днешния ден (10 ноември) те ще гласоподават оставката на Николай Петров като министър на опазването на здравето и назначението на Кирил Ананиев на негово място. Петров подаде оставка на 30 октомври, откакто bTV излъчи репортаж, че като началник на Военномедицинска академия той е упълномощил публични поръчки за над 1 млн. лв. на компании на шурей си.
Липсата на премиера обаче ядоса социалистите.
" Червеният " народен представител Филип Попов изиска министър-председателят да пристигна в пленарна зала. Каква по-важна работа има, недоумява социалистът
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев даде обещание да се свърже с Борисов. Малко по-късно рапортува, че Борисов е ангажиран със Съвет по сигурността към Министерския съвет. Филип Попов изиска отмора, до момента в който министър председателят си свърши работата.
През това време законодателите се върнаха към спомените си за 10 ноември. Пръв стартира Волен Сидеров . Той си спомни първите си публикации, сети се за кръглата маса, за раждането на опозицията, за януарските манифестации.
" Така демонтирахме тоталитарната система, че рухна страната, дружно с мръсната вода изхвърлихме и бебето ", посочи националистът. " Пълно благополучие няма ", уверен е Сидеров. Той настоя за справедлив и спокоен разбор на прехода. Лидерът на " Атака " изиска да сме независими в мисленето си. " Да не позволяваме грешките на прехода ", желае още той.
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също регистрира символната дата. Формалното наказание на комунистическия режим не било задоволително, съгласно него. Той напомни насилствената промяна на имената по време на възродителния развой. " Не на реваншизма ", прикани Карадайъ.
Той похвали българския етнически модел. Българският етнически модел не е даден, не е обезпечен, предизвести водачът на Движение за права и свободи. Този модел трябвало да бъде препотвърден. Партията нямала да е толерантна към шовинизма, национализма и разделянето.
" Неоправдани са опитите сложните месеци от 1989 година да бъдат ревизирани и върху тях да се наслагват оценките за последвалите неблагополучия на прехода ", съобщи от своя страна " аленият " народен представител Валери Жаблянов в декларация от името на група.
„ Би било обективно, че българското общество дружно с ръководещата до тогава партия демонстрираха нужния разсъдък, нужния баланс, нужната историческа отговорност и съумяха да избегнат най-опасните, най-рискованите моменти, които тогавашната политическа конюнктура предполагаше. Премина се към мирния преход към България. Това е главното достижение на политическите партии “, уточни той.
По думите му няма по какъв начин от Прехода да бъде изолирана икономическата смяна, защото е била част от него. „ Става въпрос за известната на всички приватизация “, добави Жаблянов.
Според него историческата истина е, че тя е била приватизирана във второто държавно управление на десницата с министър-председател Иван Костов, с подценяване на материалните активи и реализирането на форсираната приватизация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР